Mε 18 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία θα παραδώσει το Δήμο της Κω η σημερινή δημοτική αρχή.

Στην ταμειακή κατάσταση αλλά και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη διάρκεια της θητείας που πέρασε αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στον Sky o δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

«Η επένδυση στην απαξίωση των έργων που υλοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί θα οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κω και όχι μόνο στη μιζέρια», δήλωσε .
Ο δήμαρχος της Κω μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης του έργου αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη το λιμάνι του νησιού από τον καταστροφικό σεισμό του 2017.
«Αν δεν πιέζαμε συνεχώς το κράτος δεν θα γίνονταν τίποτε. Δεν ξεκινούσε ποτέ », τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό την Κω και ασχολήθηκε εκτενώς με το έργο του λιμένα.

«Ευτυχώς που ο κ. Κοτσώνης και τα άλλα στελέχη του υπουργείου Υποδομών πήραν ζεστά το θέμα και ασχολήθηκαν. Διαφορετικά θα έμεναν όλα πίσω. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε συνεχώς ότι ξεκινούν οι εργασίες αλλά το έργο σύρθηκε καθυστέρησε. Θα έπρεπε άμεσα να ξεκινήσει αν θέλουμε να τελειώσει. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν τα μηχανήματα για να γίνουν οι εργασίες στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Απομένει το ιστορικό κομμάτι που λιμένα οι εργασίες για την αποκατάσταση του οποίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης που άσκησε κριτική στον κ. Καματερό για τη στάση που κράτησε στη διάρκεια της θητείας, ενώ εξήρε τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και υποψηφίου βουλευτή κ. Ν. Σαντορινιού και του υποψηφίου βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη που όπως είπε ήταν πάντα παρόντες στα προβλήματα του νησιού.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που υλοποιήθηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής .

«Όσα έργα όμως ήταν ευθύνη του κράτους έμειναν πίσω. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία έχουν μείνει στην κατάσταση που τα άφησε ο σεισμός . Εξαίρεση αποτελούν αυτά που καθαρίσαμε εμείς. Έμειναν πίσω οι αποκαταστάσεις των ζημιών σε ιερούς ναούς και τεμένη στην Κω.Εμείς ότι μπορούσαμε το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε και στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Κω. Τόνισε όμως θα πρέπει να χωροθετηθεί σε άλλο σημείο και όχι σε έκταση του Ιπποκρατείου Ιδρύματος που γειτνιάζει με το Ασκληπείο.

Ο δήμαρχος Κω αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργεί το νοσοκομείο.

« Λειτουργικά δεν μπορεί να συνεχίσει το νοσοκομείο εκεί που βρίσκεται. Οι πολίτες της Κω απαιτούν ένα σύγχρονο νοσοκομείο με σωστή στελέχωση. Επειδή δεν μπορεί να κοροϊδεύουν τους πολίτες δηλώνω εδώ και ένα χρόνο ότι σε όποιο σημείο και αν χωροθετηθεί ο Δήμος Κω έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και την κατασκευή. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 16 εκατομμύρια και τον Αύγουστο θα έχουν γίνει 18.000.000. ευρώ. Αυτό θα το παλέψουμε και από τη νέα θέση που μας έχουν τάξει οι πολίτες. Θα το παλέψουμε για να αποκαλυφθούν αυτοί που κορόιδευαν τον κόσμο», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Από το Δήμο Κω έχουν δρομολογηθεί αρκετά έργα που μπορούν να υλοποιηθούν με χρήματα από διάφορα προγράμματα αλλά και από το ίδιους πόρους.

«Από προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν έργα με προϋπολογισμό που φθάνει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση καθώς και την παρακολούθηση των δικτύων με ηλεκτρονικά συστήματα» , είπε.
Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσουν οι επεκτάσεις και οι αναμορφώσεις τμημάτων των λιμένων σε Καρδάμαινα και Κέφαλο ώστε να λειτουργούν ως μαρίνες.

«Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και να παραδοθούν έγκαιρα. Μπορούν να υλοποιηθούν είπε με χρήματα του ΔΛΤΚ ή με πόρους από διάφορα από προγράμματα», είπε ο κ. Κυρίτσης που αναφέρθηκε και σε αθλητικά έργα που επίσης έχουν δρομολογηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει μετά το Σεπτέμβριο που θα αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή ο κ. Κυρίτσης δήλωσε:

« Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει στην Κω. Επίσης πρέπει να πιέσουμε να μην εγκαταλειφθούν δρομολογημένα έργα. Θα στηρίξουμε ότι θετικό γίνεται. Θα εμποδίσουμε ότι γυρίζει την Κω πίσω . Το νησί δεν μπορεί να γυρίσει στα πέτρινα χρόνια αλλά να κάνει σταθερά βήματα μπροστά. ».

Όσο για τα ζητούμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση ο κ. Κυρίτσης δήλωσε:

«Εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στη… γωνία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν σώφρονες άνθρωποι, που θα αντιληφθούν ότι ισχυρή ΤΑ σημαίνει ισχυρό κράτος και αντίστοιχα ισχυρή Ελλάδα. Μπορεί η αυτοδιοίκηση να κάνει έργο που δεν μπορεί να υλοποιήσει ο κρατικός μηχανισμός. Μπορεί να πετύχει πολλά, δηλαδή αυτά που θέλουν οι πολίτες. Δείτε τι πέτυχαν στη Ρόδο την περίοδο 2014-2019. Αν αυτά δεν τα συνεχίσουν οι επόμενοι θα γυρίσουμε σε δύσκολα χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τους Δήμους».

 204 total views,  2 views today