«Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το σύστημα 112 και στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες. Παρά την τραγωδία στο “Μάτι” δεν έγινε τίποτε».

Αυτό δήλωσε ο  Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή όσα έγιναν στη Χαλκιδική και τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Η μη λειτουργία του συστήματος και στη Ρόδο αν μην τι άλλο θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες .

Την άποψη ότι το φονικό κύμα κακοκαιρίας στη Χαλκιδική θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να έχει λιγότερες ανθρώπινες απώλειες αν λειτουργούσε το σύστημα έγκαιρης, εξατομικευμένης ειδοποίησης εξέφρασε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος 112.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξατομικευμένων ειδοποιήσεων (μηνύματα SMS) για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Στη μη λειτουργία του συστήματος είχε αναφερθεί μιλώντας στον Sky o διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αυτό το σύστημα στέλνει μηνύματα εξατομικευμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. […] Το να παίρνει κανείς ένα μήνυμα, σε μια, δυο ή και τρεις γλώσσες, που να λέει “έντονη θεομηνία στην περιοχή σας, ενημερωθείτε από τις Αρχές, θα ήταν κρίσιμης σημασίας» προσέθεσε ο Κώστας Συνολάκης.

Παρά ταύτα, παρατήρησε ότι «εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προχωρήσει αυτό το σύστημα». Να σημειωθεί ότι στη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, υποστηρίζοντας ότι η θεομηνία συντελέστηκε μέσα σε 10, μόλις, λεπτά.

Μιλώντας στο skyrodos.gr, σήμερα , ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ένα χρόνο μετά το Μάτι και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας, εξακολουθεί να  χωλαίνει.

«Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το σύστημα 112 και στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες. Ένα χρόνο μετά το μάτι είδαμε πολλές εξαγγελίες. Προωθήθηκε ένα νομοσχέδιο αλλά η πολιτική προστασία εξακολουθεί να είναι στην ίδια κατάσταση», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσο για την σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται κανονικά όπως τόνισε από τα μηχανήματά αλλά οι σταθμοί αναμετάδοσης των σημάτων παρουσιάζουν προβλήματα σε ορισμένες υπηρεσίες ελλείψει συντήρησης.

«Θα πρέπει και οι τοπικές αρχές να πιέσουν για να βελτιωθούν κάποια πράγματα σε ένα τόσο σημαντικό τομέα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου αναφέρθηκε και στην συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα.

Αντικείμενο της η κλιματική αλλαγή και η πολιτική προστασία.

 232 total views,  2 views today