Ογδόντα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρόδο την τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες Κυριακή 28 Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, χθες Κυριακή τα κρούσματα στη Ρόδο ήταν 8, το Σάββατο 27/3 13, την Παρασκευή 26/3 9, την Πέμπτη 25/3 9, την Τετάρτη 24/3 τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν σε 19, την Τρίτη 23/3 ήταν 16 και τη Δευτέρα 22/3 ήταν 6.

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, με δηλώσεις του στον sky ο Γιώργος Τριάντος, Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, τόνισε ότι “οι αριθμοί τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι γίνονται γνωστοί και ανακοινώνονται επίσημα από τον ΕΟΔΥ ,80 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι λίγα, πρέπει να ληφθούν υπόψη, δεδομένου ότι αυτά τμπορεί να μην είναι μόνο 80, να είναι και κάποια άλλα που ακόμη δεν έχουν ανιχνευθεί ή ακόμα δεν έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο ή ακόμα είναι σε αναμονή του μοριακού ελέγχου.

Επομένως, το πρόβλημα υπάρχει, συντελείται και πιστεύω ότι μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα ένας στόχος των εμβολιασμών, δεν έχουμε άλλο μέσο ανάσχεσης της επιδημίας, εκτός από αυτά τα οποία γίνονται: να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, να τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης τα οποία ξέρουμε όλοι και είναι πολύ γνωστά. Δυστυχώς η εικόνα η οποία υπάρχει έξω στους δρόμους  δεν είναι αυτή η οποία θα έπρεπε να είναι, ο συγχρωτισμός είναι αρκετός, αλλά πρέπει να λάβουμε και υπόψη έναν άλλο παράγοντα, την κόπωση την οποία έχει ο κόσμος. Ο εγκλεισμός έχει δημιουργήσει πολλούς παράγοντες σε πολλά άλλα στοιχεία της υγείας. Έχει επιδράσει στην κοινωνική ζωή, την οικονομική ζωή, έχει δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις, νέες καταστάσεις τις οποίες δεν είμαστε συνηθισμένοι μέχρι τώρα”.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των εννέα αυτοδιοικητικών γιατρών Α’ και Β’ βαθμού, όπου συγκροτείται Ομάδα Διαχείρισης της Κρίσης για την παρακολούθηση της πανδημίας στα νησιά μας και την αποτελούν ο ίδιος και οι Δημήτρης Ιωσήφ,  Ειρήνη Καβάδα, Σάββας Καλαθενός, Σάββας Καραταπάνης, Δημήτρης Κρητικός, Μιχάλης Σοκορέλος, Θωμάς Σωτρίλης, ο κ. Τριάντος σχολίασε ότι:

“Στόχος από αυτή την πρωτοβουλία την οποία πήραμε, είναι να καθίσουμε κάτω όλοι μαζί, να βρούμε τρόπους, ούτως ώστε και όπου μπορούμε να συμβάλλουμε και από την ομάδα, αλλά και από άλλους συναδέλφους υγειονομικούς όλων των βαθμίδων, να μπορέσουμε έτσι ώστε να ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και να μπορέσει να γίνει αυτή η διαδικασία των εμβολιασμών πιο γρήγορη.  Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από το διαθέσιμο προσωπικό, αλλά εξαρτάται και από τα εμβόλια.

Και σε αυτό το θέμα δεν ξέρω ακριβώς που βρισκόμαστε, πάντως τα προγραμματισμένα εμβόλια γίνονται, αλλά δεν ξερω αν υπάρχει αυτός ο αριθμός των εμβολίων, ο αριθμός των εμβολιαζομένων να μπορει να αυξηθεί και να λειτουργήσουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και ειδικά μέσα στην πόλη που είναι η κύρια μάζα του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να γίνεται καλύτερα ο εμβολιασμός”.

Επιπροσθέτως ο κ. Τριάντος επισήμανε ότι:

“Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι μια θεσμική, είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων που είναι μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σχετικοί με το αντικείμενο, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δράσουμε σαν ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των κέντρων αποφάσεων των οποίων λαμβάνονται και της κοινωνίας αλλά και των δομών οι οποίες υπάρχουν.

Αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μας, μπορούμε να συλλέξουμε στοιχεία, να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τους έχοντες την αρμοδιότητα και την εξουσία να κάνουν αυτά τα πράγματα, γιατί ακόμα και ο δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν ακόμα ουσιαστικά κάποιο θεσμικό ρόλο που να αφορά τον εμβολιασμό.

Ο ρόλος μας είναι επικουρικός να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όλη η διακίνηση γίνεται από την Πολιτική Προστασία και από τον ΕΟΔΥ ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά πιστεύουμε υπάρχει ένα κενό σε όλα αυτά τα πράγματα. Συντονισμό, βοήθεια, ενημέρωση και με αυτό το σκεπτικό προσπαθούμε να καθίσουμε στο τραπέζι να πούμε τις προτάσεις μας, να ακούσουμε προτάσεις, να ακούσουμε τις πραγματικές συνθήκες τις οποίες επικρατούν, να καταθέσουμε ένα σχέδιο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση γιατί σε λίγους μήνες υποτίθεται θα αρχίσει η λεγόμενη τουριστική σεζόν και ολα αυτά τα πράγματα επηρεάζονται.

Πρέπει να επιμείνουμε παραπάνω στις πύλες εισόδου, γιατί η περισσότερη μετακίνηση γίνεται στην Αθήνα όπου αυτή τη στιγμή είναι ένα σημείο το οποιο έχει σημαντικό πρόβλημα με τον κορωνοιο και η διασπορά του αρκετά μεγάλη. Να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε, να θέσουμε τον εαυτό μας στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα όσο μας δίνεται η δυνατότητα με την προϋπόθεση να συμφωνήσει και ο ΕΟΔΥ και να έρθουν αρωγοί στην προσπάθεια την οποία γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος σκοπός”.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Τριάντος για το πώς θα γίνεται η ενημέρωση του κόσμου από την “ομάδα των 9”, απάντησε: Την ενημέρωση την κάνει ο ΕΟΔΥ.  Αυτές τις προτάσεις εμείς θα επικοινωνούμε στον κόσμο.

Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία γραμμή, δηλαδή να ακούγεται μια φωνή, δεν ενδιαφέρει από που θα ακούγεται αυτή η φωνή, από ποιο φορέα αλλά να μην παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο το οποίο γίνεται στην Αθήνα και στα ΜΜΕ που βγαίνει ο καθένας και λέει τα δικά του, πότε ανοίγουμε, πότε κλείνουμε, άλλος θα ανοίξουμε, άλλος θα κλείσουμε.

 

Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι σαν τόπος, σαν νησί να υπάρξει μια ενιαία γραμμή, μια ενιαία φωνή ώστε να μπορέσει και ο κόσμος να εμπιστευτεί αυτά τα οποία λέμε, να μπορέσει να έχει ενα σημείο αναφοράς.

Υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν τον υπεύθυνο τρόπο ενημέρωσης και της κοινής γραμμής γιατί μόνο με μια κοινη γραμμή και κοινή απόφαση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο έρχεται. Τα φαινόμενα αυτά μας ανησυχούν παραπάνω από ότι μας ανησυχούσαν πριν 3 μήνες…

 729 total views,  2 views today