Για την υπόθεση εξιχνίασης αρχαιοκαπηλίας και τη σύλληψη ενός 56χρονου από την Ασφάλεια Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου και τη δική του συνδρομή, μίλησε σήμερα το πρωί στον sky ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης είπε στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι ο ίδιος πριν από έξι μήνες δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από πληροφοριοδότη που του έδωσε πληροφορίες για την αρχαιοκαπηλία και επειδή έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Ασφάλεια Ιωαννίνων, φέρνοντας εις πέρας δύσκολες υποθέσεις, συνεργάστηκε και αυτή τη φορά μαζί τους και πάντοτε σε άμεσο συντονισμό και συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Όπως εξήγησε ο ιδιωτικός ερευνητής στον sky, επειδή ο 56χρονος επρόκειτο να τα διοχετεύσει στο εξωτερικό με σκάφος, κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της Αστυνομίας στο σπίτι του συλληφθέντα στην Ιαλυσό, όπου και βρέθηκαν τα αρχαία, ένας μεγάλος θησαυρός που έκρυβε τεράστιας αξίας!

Ο κ. Τσούκαλης  αναφερόμενος στη συνεργασία με την Υποδ/νση Ασφάλειας Ρόδου, είπε πως ήταν άριστη κι εξήρε το έργο των Αστυνομικών στην περιοχή μας.

“Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και κάποιοι ελάχιστοι “εθνικοί μειοδότες” που ξεπουλάνε την πολιτιστική μας κληρονομιά”, επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι οι αρχαιοκάπηλοι δεν “μιλάνε” εύκολα για να καταθέσουν από που τα έχουν πάρει, ποιούς τάφους έχουν συλήσει κλπ. ή από ποια περιοχή τα έχουν πάρει για να βοηθήσουν το έργο των αρχαιολόγων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στο Δ.Τ. για την εξιχνίαση της υπόθεσης αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   «Λουκέτα» και πρόστιμα σε τρία καταστήματα στο Νότιο Αιγαίο

Συνελήφθη χθες (12-09-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Ρόδου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή προς περαιτέρω διάθεση αντικειμένων μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με άτομο που κατέχει αντικείμενα ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Άνω τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μορφή,
  • (81) διάφορα αντικείμενα (ειδώλια, αγνύθες, λυχνάρια, μυροδοχεία, φιαλίδια, αγγεία, υδρεία, σκάνθαρος, αμφορέας, κ.α.) και
  • (47) νομίσματα.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάγονται στη μυκηναϊκή, κλασσική, ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενήργησε την προανάκριση, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για περαιτέρω εξέταση, εκτίμηση και φύλαξη.

 2,297 total views,  2 views today