«Πολιτικά ορθή και επιβεβλημένη ήταν η απόφαση μας να μην προχωρήσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιωργος Χατζημάρκος.

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό που κυριάρχησε ήταν η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού φορέων, του υπουργείου Πολιτισμού του υπουργείου Ναυτιλίας, της ΔΕΥΑΡ ,του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου και της ΠΝΑΙ. Πήραμε μια απόφαση πολιτικά ορθή και επιβεβλημένη. Αυτό έγινε ημέρες πριν από τη διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στους περισσότερους φορείς. Οφείλαμε να πάρουμε την απόφαση αυτή.Φανταστείτε να ψηφίζαμε και το κείμενο να στέλνονταν στις νέες διοικήσεις των φορέων που συμμετέχουν στην σύμβαση. Θα ήταν λάθος μια διαφορετική απόφαση», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γραφεί μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη .

Απάντησε και σε όσα είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος περί του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και των συσκέψεων για ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης.

«Από την ημέρα της συνεδρίασης ακούω και διαβάζω διάφορα. Καταλαβαίνω κάποια πράγματα γιατί προηγήθηκαν εκλογές και κάποιοι έχουν στεναχώρια. Από εκεί μέχρι το να λέμε ότι θέλουμε έχει διαφορά. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε για κάποια θέματα να μιλάμε σοβαρά. Και να μη τα βάζουμε όλα σε μια λογική σκοπιμότητας. Θα μείνω στις βαριές κουβέντες όπως «σκοπιμότητες» και «συμφέροντα». Όλες αυτές οι αυθαίρετες ανοησίες. Τόσο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού όσο και ο δήμαρχος Ρόδου συνδέουν την προγραμματική σύμβαση με κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω τι είναι. Μιλάνε για το ΕΜΠ για airbnb . Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι συνομιλητές αυτών που επεξεργάστηκαν αυτό το κάτι άλλο. Πάντως εγώ δεν ήμουν ποτέ συνομιλητές σε ένα τέτοιο σχέδιο. Συνομιλητές ήταν μάλλον αυτοί. Τους καλώ να επιστρέψουν στη σοβαρότητα για όσο χρόνο τους έχει μείνει. Να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον κόσμο», είπε ο κ. Χατζημάρκος που κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για θεσμική και πολιτική εκτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   «Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, το διαβατήριο της χώρας για το μέλλον»

Προχώρησε περισσότερο κατηγορώντας το δήμαρχο για χυδαιότητα.

«Είναι θεσμική και πολιτική εκτροπή αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Αναφέρονται σε ένα άλλο πολιτικό φορέα νομίζοντας ότι μπορούν να διαφεντεύουν τις απόψεις του. Είναι ένα κεφάλαιο που θέλω να πιστεύω ότι κλείνει, σε αυτό τον τόπο οριστικά. Το έχει ανάγκη ο τόπος και κανείς από εμάς που μετέχουμε στην πολιτική ζωή. Είναι χυδαιότητα να ειρωνεύεται ο δήμαρχος ενός τόσο μεγάλου νησιού τον Περιφερειάρχη, για μια πολιτική απόφαση. Και να δείχνει την άγνοια του για χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη είναι δημόσιο κείμενο. Είναι στη διάθεση όλων», είπε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός που έχει εγγραφεί στο κείμενο της σύμβασης είναι 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα υπόλοιπα είναι έκθεση ιδεών. Αναφέρουν αόριστα για 10 +10+11 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν αργότερα, αλλά ο προϋπολογισμός είναι 5,6 εκατομμύρια ευρώ με το ΦΠΑ. Αν διακυβεύεται ένα ευρώ από αυτά να μου το δείξει κάποιος στον προϋπολογισμό. Να σοβαρευτούμε λοιπόν γιατί το κείμενο είναι νομικό. Η σύμβαση θα πάει στο Ελεγκτικό για έλεγχο. Αν κινδύνευαν τα χρήματα, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα υπέγραφαν. Να φερθούν υπεύθυνα και σοβαρά», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο περιφερειάρχης τόνισε πως όταν αλλάζουν οι διοικήσεις στους φορείς που συμμετέχουν δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εγκρίνουν τα κείμενα που τους προσκομίζονται.

“Ο Leader αυτής της υπόθεσης είναι ο Δήμος Ρόδου. Τους προκαλώ να δημοσιοποιήσουν τον πίνακα με τα έργα που θα υλοποιηθούν με τα 5,6 εκατομμύρια του προϋπολογισμού για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης”, είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη δωρεά του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου για την αναστύλωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Καστελόριζο.

 206 total views,  2 views today