Ο πλανήτης πλημμύρισε Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και εμβληματικά κτίρια από το Σίδνει μέχρι το Μόναχο και από τη Βηρυτό μέχρι το Ρίο Ντεζανέϊρο, ντύθηκαν και φωτίσθηκαν στα γαλανόλευκα σε όλο τον κόσμο τιμώντας τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπως δήλωσε στον sky ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι όλο το έτος θα είναι εορταστικό, με εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες απ’ άκρη σ’ άκρη των πέντε ηπείρων το 2021, ενώ επισήμανε ότι μόνο θετικός είναι ο απόηχος των τελευταίων 24 ωρών σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των άλλων, η κεντρική Δημαρχεία του Παρισιού ντύθηκε με ελληνικές σημαίες για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Αντιπρόσωπος της δημάρχου του Παρισιού, δέχθηκε την Πρέσβη της Ελλάδας στην Γαλλία, τον Κώστα Γαβρά, τον ελληνικής καταγωγής πολυβραβευμένο συνθέτη Alexandre Desplat, τους προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας, την πρόεδρο του Ελληνικού πολιτιστικού Κέντρου, την διευθύντρια της Fondation Hellénique και αντιπροσώπους ελληνικών σωματείων. Ήταν παρών και ο Θεοφιλεστατε επίσκοπος Ρηγίου, κ. Ειρηναίος.
Επίσης χθες στις 20.21 φωταγωγήθηκε ο Πύργος του Άιφελ για την ελληνική επέτειο.

Συγκλονιστικό ήταν και το Άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο φωταγωγημένο για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ο κ. Χρυσουλάκης αποκάλυψε δε, ότι την 1η Αυγούστου 2021, στις 18:21 ακριβώς (1.8.21-18:21), οι σύνεδροι των ελληνικών ομοσπονδιών του εξωτερικού που θα συμμετάσχουν σε συνέδριο στην Αθήνα θα τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο στο Σύνταγμα και θα γίνει παγκόσμιο κάλεσμα για ταυτόχρονη συμμετοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πλωτή έκθεση που ενέταξε στο επετειακό της πρόγραμμα η Τράπεζα Πειραιώς που θα ταξιδέψει με πλοίο στα μικρά νησιά -από τον Ιούνιο ως και το τέλος Σεπτεμβρίου- στο Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο με αυθεντικά ιστορικά κειμήλια και μοναδικό αρχειακό υλικό, όπου θα έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να δει από κοντά.

Η πλωτή έκθεση θα φθάσει στην Πάτμο στις 15 Σεπτεμβρίου, στη Λέρο στις 19, στην Κάλυμνο στις 21 του μήνα, στη Σύμη στις 23 και τελευταίος σταθμός θα είναι στο ακριτικό Καστελλόριζο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού αναφέρθηκε μιλώντας στον sky, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ για τα 200 χρόνια της ελληνικής Ανεξαρτησίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, προσωπικοτήτων, καθώς και φίλων των δύο χωρών, Ελλάδας και Ισραήλ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Π.Ν. Σαρρής, ο ισραηλινός καθηγητής Irad Malkin, ο ισραηλινοί καλλιτέχνες Shlomi Saranga, Shimon Parnas, Yehuda Poliker, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Yaron Enonsh, καθώς και οι Έλληνες καλλιτέχνες, Γ. Νταλάρας, Γλυκερία, Γ. Ανδρεάτος και Δ. Μπάσης, που είναι πολύ δημοφιλείς και αγαπητοί στους Ισραηλινούς Στο μήνυμά του από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ανέφερε ότι «η 200η επέτειος της ελληνικής Ανεξαρτησίας αποτελεί ορόσημο για την προβολή της εικόνας της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας είναι η 200η Επέτειος σημείο αναστοχασμού του παρελθόντος και οραματισμού για το μέλλον. Το κοινό μέλλον όλων μας μέσα από την Ιστορία, τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό, μέσα από τη Μνήμη, τον Αναστοχασμό και τον Οραματισμό» τόνισε ειδικότερα, απευθυνόμενος σε όλους τους φίλους στο Ισραήλ.

Τέλος, όπως είπε, υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής γιόρτασε τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821 με την κατασκευή μιας γιγάντιας υφασμάτινης ελληνικής σημαίας επιφάνειας 1.600 τ.μ., και με τη μεγέθυνση φωτογραφίας, σε διαστάσεις ανάλογες προς το φυσικό μέγεθος του Mνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, καθώς και με τη σύνθεση του «Τραγουδιού της Ελευθερίας» και τη συνοδευτική χορογραφία από νεαρούς ομογενείς.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, 21 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια, Δαμασκηνού, στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στη συνέχεια, ο εορτασμός μεταφέρθηκε στον υπαίθριο χώρο της Σχολής Σαχέτι, με τα μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υφυπουργού Εξωτερικών,Κώστα Βλάση, του Υφυπουργού Υγείας της Ν. Αφρικής Joe Phaahla, και του ιδίου, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοτίου Αφρικής Γιάννης Σπυρίδης, αποκάλυψε τη γιγάντια υφασμάτινη ελληνική σημαία.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή παρέλαση των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και παρουσιάστηκε το «Τραγούδι της Ελευθερίας» του 14χρονου Theo Pandazis με χορογραφία από τους μαθητές της Σχολής.

 613 total views,  2 views today