Δέκα σημεία και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζητά να επιβληθούν στην Τουρκία ο Ευρωβουλευτής κ. Φράγκος, με επιιστολή του προς τον Josep Borrell Fontellcs Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η επιστολή του κ. Φράγκου
Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,
Η ΕΕ έχει υποχρέωση έναντι των Καταστατικών της Συνθηκών και του ΟΗΕ να υπερασπίζεται το ορθό και το δίκαιο, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για το συμφέρον των Κρατών Μελών. Η ΕΕ οφείλει να επιβάλλει στην Τουρκία τα ακόλουθα σημεία:
- άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο,
- άρση του τουρκικού casusbelliγια την άσκηση οποιουδήποτε δικαιώματος της Ελλάδας στο Αιγαίο.
- αναγνώριση της πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στο σύνολο των νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, όπως ορίζουν οι συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, με αυτόματη κατάργηση οποιοσδήποτε παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα ελληνικά δικαιώματα,
- αποκατάσταση της προβλεπόμενης από το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης Ελληνικής Αυτονομίας στην Ίμβρο και Τένεδο.
- αποζημίωση των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως για την καταστροφή του 1955.
- αναγνώριση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως αυτονοήτως και αποκλειστικώς ελληνικής εσωτερικής υπόθεσης.
- αποκατάσταση του συνόλου των Ελληνορθόδοξων ναών στην Τουρκία, προεξαρχούσης της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
- αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών (Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, της Μικρός Ασίας και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυριών) στις αρχές του 20υ αιώνα, 9) μετατροπή της Τουρκίας σε διζωνική. δικοινοτική ομοσπονδία μεταξύ ενός τουρκικού και ενός κουρδικού ομόσπονδου κράτους, με πολιτική ισότητα, ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των Κούρδων,
10) κατάργηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016 και μεταφορά του συνόλου των λαθρομεταναστών που μπήκαν από τη Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος, πίσω στην Τουρκία.
Για την αποτελεσματική επίτευξη των δέκα σημείων, καλείται ο κ. Αντιπρόεδρος:
- Να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων, που χορηγήθηκαν στην Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία.
- Να εξασφαλίσει τη δέουσα στρατιωτική συμβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα.
- Να επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ (στο πρότυπο των αντιρωσικών κυρώσεων) και. βεβαίως, του εμπορικού εμπάργκο, με τρόπο εντεινόμενο, όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα δέκα σημεία.
Με εκτίμηση.
Εμμανουήλ Φράγκος