Δήμος Ρόδου: Ο τουρισμός έχει μια θέση για όλους!

177

Στο πλαίσιο μιας μεθοδευμένης προσπάθειας προσέγγισης της νεολαίας,που έχει ξεκινήσει η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου με συνεργάτες τα Σχολεία του νησιού μας, στην κεντρική ιδέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στο ξενοδοχείο ΘΕΡΜΑΙ μια καινοτόμα  ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στις Τουριστικές Επιστήμες.

Αρχικός στόχος, η ουσιαστική γνωριμία των Νέων με τον Τουριστικό τομέα της Εκπαίδευσης και απώτερος σκοπός η ενημέρωση επιλογών που σχετίζονται άμεσα με τις Τουριστικές ειδικότητες,ή άλλες κατευθύνσεις που μπορούν να συνδεθούν «έξυπνα»  με τον Τουρισμό. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για το εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος στη Ρόδο, στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.

Προλογίζοντας στην εκδήλωση ο κ.Θανάσης Βυρίνης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού και Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «σε ένα πλαίσιο πολλαπλών προκλήσεων στο χώρο του τουρισμού, είναι ακόμα εντονότερη η ανάγκη, μιας επιστημονικής προσέγγισης του τουριστικού προϊόντος σε όλες του τις εκφάνσεις, πρωτίστως μέσα από την Εκπαίδευση, ώστε να αναδιαμορφωθεί η αντίληψη για το κλάδο του τουρισμού. Σκοπός του προγράμματος, με κύριο πυλώνα τις εκπαιδευτικές δράσεις, είναι να δημιουργήσουμε νέες ιδέες, ερεθίσματα και πρωτοβουλίες σε σχέση με την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. Παράγοντας – κλειδί, σε αυτή μας την προσπάθεια είναι η εμπλοκή των νέων του τόπου μας, οι οποίοι, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελλοντική ανάπτυξη του νησιού».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κεντρικός ομιλητής Δρ. κ.Χρήστος Ταουσάνης σύμβουλος εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας, ο οποίοςμε έναυσμα το ερώτημα “γιατί να ασχοληθώ με τον Τουρισμό” και τις απαντήσεις που έλαβε από το κοινό, ανέφερε ως περίγραμμα της τοποθέτησής του τις εξής θεματικές:

 • Δυνατότητες Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ανά βαθμίδα
 • Τάσεις & Προοπτικές 
 • SoftSkills& Επανακατάρτιση στα στελέχη του κλάδου.

Επιμέρους άξονες αποτέλεσαν οι ενότητες:

 • Μετά το Λύκειο, Τι; Δυνατότητες Εκπαίδευσης στον Τουρισμό για τους

αποφοίτους Λυκείου στη μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση

 • SuccessStories από την Τουριστική Εκπαίδευση
 • Διεπιστημονικότητα & Προοπτικές για αποφοίτους τριτοβάθμιας

Εκπαίδευσης

 • Ο Τουριστικός πυλώνας εν μέσω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
 • Δια Βίου Μάθηση και Απασχόληση για στελέχη του Τουρισμού
 • Ατομικά Χαρακτηριστικά και Ήπιες Δεξιότητες για τον αυριανόεπαγγελματία
 • SkillsMismatch&Trends στη Ζήτηση Ανθρωπίνου Δυναμικού για την

αυριανή τουριστική πραγματικότητα.

Τα τουριστικά επαγγέλματα είναι το μέλλον και μετά την πανδημία ακόμα περισσότερο, αφού δημιούργησαν νέες ανάγκες και ανέδειξαν την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία στον τουρισμό. Το εύρος απασχόλησης στον Τουρισμό καθώς και στις εναλλακτικές μορφές του, προσφέρει πλέον μια τεράστια γκάμα επιλογών που αυξάνει την υπεραξία του προϊόντος, αν συνυπολογίσει κάποιος και τη διαθεματική του προσέγγιση.

Στο πλέγμα μετάβασης από τον Συμβατικό Τουρισμό, στον Ψηφιακό Τουρισμό και με κατεύθυνση στον Ευφυή Τουρισμό, εστίασαν οι μελέτες του ΙΝΣΕΤΕ που παρουσιάστηκαν και επεξεργάστηκαν τις:

 • Ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις θέσεις ζήτησης.
 • Τις ειδικότητες που συνδέονται “έξυπνα” με το σύγχρονο μοντέλο του Τουριστικό κλάδο.
 • Τα soft και τα hardskills που απαιτούνται.
 • Τις τεχνολογίες που μεταμορφώνουν τον τουριστικό πεδίο.

Στο τελευταίο μέρος, ακολούθησε εκτενής και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παρευρισκόμενους,κυρίως μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές,γύρω από τα θέματα που τέθηκαν και τα ερωτήματα που εγείρουν οι νέες τάσεις και προοπτικές του τουριστικού φάσματος.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ.ΧρήστοςΜπάρδος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ.ΓεώργιοςΜατσίγκος, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ κ.Δημήτρης Καπετάνος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ κ.Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, ο προϊστάμενος του ΙΕΚ Τουρισμού κ.ΠαναγιώτηςΚουντούρης και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ.Γεώργιος Ευγενικός οι οποίοι έκαναν καίριες τοποθετήσεις.