Connect with us

BREAKING NEWS

Δίπλα στους πληγέντες από την Thomas Cook ο Δήμος

Published

on

Συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κατάρρευση της Thomas Cook σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο .

Η δημοτική αρχή προσήλθε με προτάσεις για την ανακούφιση των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την πτώχευση του αρχαιότερου τουριστικού οργανισμού.

“Είναι αδιανόητο να μην δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι πρώτοι μήνες της σεζόν δεν ήταν τόσο καλοί. Δεν πήγε καλά ο Μάρτιος ενώ χαμηλής πληρότητας ήταν οι επόμενοι μήνες. Είχαμε επενδύσει τις ελπίδες μας  στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου . Δημιουργείται μεγάλο θέμα για την τοπική οικονομία. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λάβει απόφαση για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης που προέκυψε”, τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης.

“Η πολιτική υπηρετείται με πολιτικές. Χρειάζονται μέτρα για το τώρα όχι για 40 χρόνια μετά. Το τώρα είναι αυτό που μας απασχολεί.Τι κάνουμε από τώρα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Βεβαίως και η κοινωνία έχει μερίδιο στη σκέψη και τις αποφάσεις μας. Πρέπει να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και να αντιδρούμε ανάλογα”, είπε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα αποθεματικό κρυμμένο σε μια τράπεζα για την αντιμετώπιση δύσκολων  καταστάσεων.

Ο δήμαρχος  Ρόδου αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Με αφορμή σχόλιο για τις χωρικές αντιδημαρχίες, αποκάλυψε πως σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί πρόταση για την αποχέτευση και την ύδρευση του νησιού. Βούληση της δημοτικής αρχής είναι να ανοίξει όπως είπε και άλλα σημαντικά θέματα όπως η εισφορά σε γή ή χρήμα.

“Χθες διάβαζα ότι η αλήθεια είναι εύκολο να φανεί όταν θα αποκαλυφθεί. Υπάρχουν βέβαια  και ψιλά γράμματα στις  προτάσεις μας ότι θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις όταν θα στηριχθούν οι ανίσχυροι. Αυτό σημαίνει αυτοδιοίκηση. Όλα θα γίνουν στο φως . Αυτό σκεπτόμουν όταν έμπαινα στο δήμο. Εισηγούμαστε άμεσες ενέργειες για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι το πέρας λειτουργίας της τουριστικής σεζόν”, είπε ο κ. Καμπουράκης που αναφέρθηκε και στην μέχρι τώρα καλή πορεία όπως είπε της κυβέρνησης.

Στην τοποθέτηση του δήμαρχος υπερασπίστηκε και την απόφαση για την παράταση της σύμβασης για το ακίνητο που στεγάζει τη Λέσχη Αξιωματικών . “Την ώρα που αντιμετωπίζουμε θέμα απειλών από τη γειτονική χώρα πρέπει να στηρίζουμε το στρατό”, είπε.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη ΔΕΥΑΡ που πρέπει να λειτουργεί όπως πρέπει να δίνει νερό καλής ποιότητας και όχι με 58% σκληρότητα που διαλύει νεφρά και σωληνώσεις.  Έκανε μνεία και στην καλή λειτουργία που πρέπει να έχει και ο Βιολογικός.

“Τα χρήματα που υπολογίσαμε δηλαδή 150.000 ευρώ  πρέπει να δοθούν για την προβολή . Πρέπει όλοι μας να πέσουμε με τα  μούτρα για να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί σε αφίξεις”, ανέφερε ο δήμαρχος Ρόδου.

“Να σκεφθούμε που θέλουμε να είμαστε στον τουρισμό και όχι μόνο και να μην μένουμε σε αυτά που μας ανάγκασαν όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες μας μέχρι τώρα. Τα μέτρα δεν είναι για τους έχοντες αλλά για την κοινωνία που αυτή τη στιγμή πλήττεται”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Τουρισμού

Για τραγικά γεγονότα που τίναξαν στον αέρα την ομαλή πορεία της φετινής σεζόν καισυνέβαλαν στην καθυστέρηση της σύνταξης της εισήγησης έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς που  εξήγησε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένες και όχι απεριόριστες  αρμοδιότητες στον τουρισμό.

Ξεκίνησε την εισήγηση του με την παρουσίαση στοιχείων που αφορούν την Thomas Cook.

«Η αντίδραση μας ήταν άμεση. Έγινε σύσκεψη ήδη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Στόχος να μην δυσφημιστεί ο προορισμός και να γίνουν ομαλά οι αναχωρήσεις των τουριστών από τη Ρόδο.  Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς οι ξενοδόχοι του νησιού αντέδρασαν με ψυχραιμία και παρείχαν σωστή φιλοξενία στους τουρίστες. Είχα συνεχείς ενημερώσεις από την ΕΞΡ και τον εκπρόσωπο  της εταιρείας στη Ρόδο . Συνομίλησα επίσης  με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Έλαβα τη  διαβεβαίωση ότι θα δοθούν χρήματα για την προβολή στο εξωτερικό που θα αφορά και την περιοχή μας. Επίσης γίνεται αγώνας για να ανασάνουν οικονομικά οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα», τόνισε ο κ. Ταρασλιάς.

“Μην ξεχνάμε ότι  ήδη η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών προώθησε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα  εξαίρεσης από την απόδοση  του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες  από την αιφνίδια πτώχευση  του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου εως τις 10 Οκτωβρίου”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων  όπως είπε είναι 110 εκατομμύρια ευρώ στη Ρόδο εκ των οποίων τα 45 αφορούν τη θυγατρική  για τις Σκανδιναβικές  χώρες και τα υπόλοιπα 60-65 εκατομμύρια ευρώ τις άλλες δύο εταιρείες του τουριστικού οργανισμού.

” Στη Ρόδο η Thomas Cook  σύμφωνα με τα στοιχεία  των τοπικών  αντιπροσώπων έχει πληρώσει  τις οφειλές που είχε στα ξενοδοχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου και ενώ μικρές ξενοδοχειακές μονάδες  δεν έχουν πληγεί  η ζημιά  σε πέντε μονάδες  ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η συνολική ζημιά  στο νησί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανέρχεται συνολικά σε 12 -15 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς σήμερα δεν είμαστε  σε θέση ακόμη να έχουμε  το τελικό ποσό της ζημιάς”, είπε ο κ. Ταρασλιάς.

Τι θα γίνει με την αγορά της Αγγλίας;

“Θα είναι δυνατό να αντισταθμιστεί το κενό από τις άλλες αγορές αλλά όχι από τη Μεγ. Βρετανία. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αεροπορικές εταιρείες που θα καλύψουν το κενό”, τόνισε.

“Οι προτάσεις που κάνουμε είναι συμβολικές για τους ξενοδόχους. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να λάβει αποφάσεις για τη βελτίωση των υποδομών.Το νησί χρειάζεται νέους τρόπους προσέλκυσης τουριστών. Άμεσα θα συστήσουμε την επιτροπή τουρισμού όπου και εκεί θα λάβουμε αποφάσεις”, τόνισε.

Η δημοτική αρχή προτείνει  προς διεκδίκηση

Την απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από το φόρο παρεπιδημούντων  για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο

Την έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κατά 15% την αντίστοιχη περιόδο αφού διασταυρώσουμε με ακρίβεια  απο το υπουργείο  Οικονομικών και την εταιρεία που αντιπροσωπεύει  την εταιρεία τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων  απο την πτώχευση

Την εγγραφή  ποσού 150.000 ευρώ για δράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες social Media και διαφήμιση.

Για αδύναμα  αντανακλαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ο  κ. Φώτης Χατζηδιάκος

«Εκεί που καμαρώναμε ότι είμαστε πρωταθλητές ήρθε μια αρνητική συγκυρία να πλήξει αφάνταστα την τουριστική μας βιομηχανία. Το θέμα είναι τι κάνουμε με τους εργαζόμενους. Πρέπει να στηριχθούν οι ξενοδόχοι που έχουν δάνεια. Τι γίνεται με το ΕΦΚΑ των ξενοδόχων ;  πρέπει να δούμε τις αεροπορικές εταιρείες για να καλύψουμε το κενό. Θα δούμε ξανά την Ryanair ; Καλές οι δηλώσεις που έχουν γίνει αλλά να δούμε και τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίοι θα πρέπει να καλυφθεί το κενό που αφήνει η απώλεια των αεροπορικών θέσεων λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ. Δ Κρητικός

“Η κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού συγκλόνισε τον τομέα. Δεν πλήττονται μόνο τα ξενοδοχεία. Πρέπει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω. Οι υποδομές μας πάσχουν. Έχουμε το all Inclusive με το οποίο δεν συμφωνώ. Πρέπει να διασφαλίσουμε και τους εργαζόμενους. Να παρακολουθήσουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση και να προχωρήσουμε”, τόνισε ο κ. Κρητικός.

«Δεν μας εκπλήσσει αυτό που έγινε. Ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού . Ποιος εγγυάται ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μετά από αυτό που έγινε;», τόνισε ο κ. Πότσος.

«Να εκδοθεί  ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η ελάφρυνση των ξενοδόχων που έχουν υποστεί ζημία. Όσο για το κενό θα καλυφθεί καθώς υπάρχουν επενδυτές που μπορεί να προκάλεσαν τη ζημία για να σώσουν την κατάσταση μετά. Επίσης θα πρέπει οι ξενοδόχοι που θα στηριχθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το προσωπικό τους», τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Σάββας Διακοσταματίου.

Ένταση με τα σωματεία

Ωστόσο ένταση προκλήθηκε όταν το λόγο πήραν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

“Απαιτούμε να λάβετε μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν όλα τα χρήματα για την απασχόληση τους και τα ένσημα για την επιδότηση τους από τον ΟΑΕΔ”, τόνισε ο κ. Τσουρούτης.

Η ένταση προκλήθηκε γιατί αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο .

Σας ακούσαμε 20 λεπτά θα με ακούσετε 1΄

Στη συνέχεια το  λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΞΡ που έψεξε τους εργαζόμενους για την τοποθέτηση τους .

“Ο τουρισμός αφορά όλους μας. Οι ελαφρύνσεις αφορούν τις εταιρείες που έχουν πληγεί.Από χθες το ΞΕΕ συλλέγει τα νούμερα για να αποτυπωθεί η οικονομική  ζημιά . Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει το δρόμο και πρέπει η πολιτεία να ακολουθήσει.Θα σας βοηθήσουμε στην υλοποίηση της πρότασης για την προβολή του νησιού με διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται έξυπνα πράγματα που γίνονται και με  λίγα χρήματα”, δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

ΕΚΡ : Η κρίση της εταιρείας να μην γίνει κρίση της κοινωνίας

Ακολούθως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα τους.

“Να δουλέψουν μέχρι το τέλος της σεζόν οι εργαζόμενοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και να λάβουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όχι για τρεις αλλά για πέντε μήνες. Θέλουμε η κρίση μιας εταιρείας να μην γίνει κρίση της κοινωνίας μας. Αν θέλετε να  κάνετε παρεμβάσεις στα υπουργεία θα σας συνδράμουμε”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

Μετά τη δευτερολογία του δημάρχου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ζήτησε να γίνουν παραστάσεις στα υπουργεία για το ΦΠΑ των ξενοδόχων και τα επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων

Η εισήγηση του αντιδημάρχου τουρισμού

Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού ανέφερε τα ακόλουθα:

Θα ήθελα αρχικά να ξεκινήσω την εισήγηση μου με μία πρώτη ενημέρωση για την Thomas Cook.

Γενικά για Thomas Cook

Από τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μια αυτοκρατορία του τουρισμού, που στα 178 χρόνια της ιστορίας της έφερε επανάσταση στον τομέα της, έπαψε να υπάρχει.

Συνώνυμη με τις προσιτές οργανωμένες διακοπές, η Thomas Cook ήταν γνωστή όχι μόνο στους Βρετανούς, αλλά και σε εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως. Με περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βρετανία, την δική της αεροπορική εταιρεία και μια συνεργασία με 3.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, η Thomas Cook ήταν μια από τις πιο παλιές ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες.

Η κατάρρευση και η πτώχευση της Thomas Cook, συγκλόνισε τον τουριστικό κλάδο σε όλο τον κόσμο με δυσμενέστατες συνέπειες και επιπτώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς στην Ελλάδα, φυσικά και στη Ρόδο.

Οι συνέπειες συνολικά για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρόδου είναι ακόμη αδιευκρίνιστες ως προς το μέγεθος τους, ποικίλες και με πολλές διαστάσεις, παρά τις πρώτες και άμεσες ζημιές που έχουν καταγραφεί από πλευράς ξενοδόχων στον τόπο μας.

Ενέργειες αυτοδιοίκησης

Όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά των επικεφαλής του Α΄και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο ήταν ακαριαία.

Με μία ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς του νησιού και παρουσία της υποπροξένου της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο κας Ράνιας Κοσιώρη  συζήτησαν το σχέδιο και τις συντονισμένες ενέργειες ώστε να διαχειριστούμε την κρίση και τις επιπτώσεις στην περιοχή μας  από την αναστολή λειτουργίας της Thomas Cook Αγγλίας.

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να μην δυσφημιστεί  ο τουρισμός της Ρόδου και των άλλων νησιών και φυσικά η στήριξη και η φροντίδα των Βρετανών τουριστών που δεν μπορούσαν να φύγουν από το νησί.

Όλοι οι ξενοδόχοι που συνεργάζονταν με την Thomas Cook συνέχισαν να φιλοξενούν τους Βρετανούς, κατά κύριο λόγο, τουρίστες που έμειναν στο νησί, μέχρι να αναχωρήσουν στην πατρίδα τους, μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο τι εστί φιλοξενία στη Ρόδο, εν αντιθέσει με άλλες τουριστικές περιοχές άλλων κρατών που τους έδιωξαν από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν οργανωμένες πτήσεις από την βρετανική κυβέρνηση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη Ρόδο  όλοι οι Βρετανοί τουρίστες.

Εκ μέρους του Δήμου Ρόδου είχα συνεχείς ενημερώσεις από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και τον αντιπρόσωπο της εταιρείας Thomas Cook στη Ρόδο τουριστικό πράκτορα κ. Μιχαλάκη, έχοντας την πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο νησί.

Ως αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης σε τηλεφωνικές επαφές που είχα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Κόνσολα έλαβα την διαβεβαίωση ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εκταμιευθεί ποσό 10 εκατομμ. ευρώ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας και σαφώς μερίδιο θα έχει και η Ρόδος. Στόχος είναι να υπάρξει προβολή και προώθηση των τουριστικών προϊόντων και των προορισμών, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ώστε να ενισχυθούν όσο είναι δυνατόν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μην ξεχνάμε ότι ήδη η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου  Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου

Στοιχεία για Ρόδο

Η Thomas Cook έχει τρεις θυγατρικές :

Την Thomas Cook Μεγάλης Βρετανίας

Την Thomas Cook Γερμανίας και

Την Thomas Cook Norwich   για τις Σκανδιναβικές χώρες.

Και οι τρεις θυγατρικές της Thomas Cook, φέρνουν στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο τουρίστες, εκ των οποίων οι 230.000 έρχονται στη Ρόδο. Εξ αυτών οι 96.000 τουρίστες αφορούν την Σκανδιναβική Thomas Cook που μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφοράς ή άλλο από την πτώχευση της εταιρείας και φαίνεται ότι το τμήμα αυτό έχει σωθεί.

Ο τζίρος στη Ρόδο του συνόλου των τουριστών ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 45 αφορούν στην θυγατρική για τις Σκανδιναβικές χώρες και τα υπόλοιπα 60- 65 εκατομ. ευρώ τις άλλες δύο  εταιρείες της  Thomas Cook .

Στη Ρόδο η Thomas Cook σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αντιπροσώπων έχει πληρώσει τις οφειλές που είχε στα ξενοδοχεία μέχρι τις τέλος Ιουνίου και ενώ μικρές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν πληγεί, η ζημιά σε 5 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά στο νησί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανέρχεται συνολικά σε 12-15 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς σήμερα δεν είμαστε σε θέση ακόμη να έχουμε το τελικό ποσό της ζημιάς.

Όμως μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα θεωρούμε ότι η απώλεια που έχουμε από την κατάρρευση της Thomas Cook στις χώρες της Ευρώπης θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από ανταγωνίστριες εταιρείες από Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία και λιγότερο στην Ουγγαρία αλλά όχι άμεσα στην Βρετανία, διότι αδυνατεί να καλύψει τις πτήσεις που καταργήθηκαν από άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης εξίσου μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται καθώς άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν προβεί σε μεγάλη αύξηση των τιμών του τουριστικού πακέτου σε μια προσπάθεια να κερδίσουν από την κρίση και την κατάρρευση της Thomas Cook.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε αν οι όποιες αεροπορικές εταιρείες μελλοντικά αγοράσουν τις αδειοδοτήσεις που έχει Thomas Cook στα αεροπλάνα, αν θα κρατήσουν τους ίδιους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και ειδικά στη Ρόδο.

 Μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από πτώχευση της Thomas Cook

Το μεγάλο ζήτημα που καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση  είναι να οριοθετήσει τον ρόλο της σε σχέση με τον τουρισμό στη Ρόδο.

Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις.

Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Η Ρόδος έχει να επιδείξει ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις της.

Να καθορίσουμε δε από νωρίς και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, να δημιουργήσουμε εγκαίρως (από την άνοιξη κιόλας) το ημερολόγιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Να συνδέσει τον τουρισμό με την οικολογία και με εναλλακτικούς τρόπους διακοπών.

Να αναβαθμίσει τις υποδομές της  και ειδικότερα τις υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα ΑΜΕΑ που αποτελούν το 14% των εν δυνάμει τουριστών της περιοχής μας.

Πρέπει να έχουμε το νησί καθαρό. Ο πολιτισμός ενός νησιού αντανακλάται στην καθαριότητα του. Στα θέματα περιβάλλοντος να καταβάλλουμε προσπάθειες για την προστασία και την αναβάθμιση του

Ως Δήμος Ρόδου και ως Διεύθυνση Τουρισμού εκτιμάμε ότι το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο πεδίο της επικοινωνίας, ξεκινώντας πρώτα από το σπίτι μας.

Να διαμορφώσουμε έναν ευέλικτο Τουριστικό Οδηγό, ο υπάρχων δεν είναι εύκολα προσβάσιμος, ακόμα και σοβαρά και αξιόλογα blogs, όπως το  visit Rodos, μπορούν να παρέχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες στον επισκέπτη.

Να αξιοποιήσουμε τους bloggers από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από Μεγάλη Βρετανία. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι προσφάτως ΜΜΕ από Μεγάλη Βρετανία προέβαλαν τη Ρόδο και είχαν διθυραμβικά σχόλια για το νησί.

Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η προβολή του νησιού στη βρετανική αγορά ως ιδανικού προορισμού για καλοκαιρινές και οικογενειακές διακοπές, αλλά και η ανάδειξη άλλων πτυχών του, όπως ο πολιτισμός, η γαστρονομία και οι δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό.

Ειδικότερα τώρα με την μεγάλη τουριστική έκθεση World Travel Market (WTM) του Λονδίνου θα μπορούσαμε να προβούμε σε κάποιες εξειδικευμένες δράσεις και ενέργειες.

 Περαιτέρω συνεργασία με τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλους τουριστικούς φορείς  με δράσεις όχι αποσπασματικές.

 Σύγκληση της Επιτροπής Τουρισμού το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να  συζητήσουμε διεξοδικά τις προτάσεις όλων με στόχευση την καλύτερη προβολή και διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου σε όλους τους τομείς. Ενδεχομένως να αναζητήσουμε λύσεις, όπως π.χ. την προσέλκυση  αεροπορικών γραμμών προς Ρόδο.

Με αφορμή δε το Συνέδριο Γάμου για τουρίστες που θα γίνει στη Ρόδο, θα μπορούσαμε να δώσουμε και έμφαση στον θεματικό τουρισμό, αυτόν της τέλεσης ακόμα περισσοτέρων γάμων στο νησί και δη από Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος, ως συμβολική κίνηση για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook και την άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτήν, καθώς και για τη συνολική προβολή και διαφήμιση της Ρόδου και την προώθηση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού στο εξωτερικό

Καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να  εγκρίνει:

  • Την απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο
  • Την έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κατά 15% την αντίστοιχη περίοδο αφού διασταυρώσουμε με ακρίβεια από το υπουργείο Οικονομικών και την εταιρεία που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook , τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που επλήγησαν από την πτώχευση.
  • Την εγγραφή ποσού 150.000 ευρώ για δράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες, social media και διαφήμιση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.