Δεν επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός της Τουρκίας

411

Αιτία ανησυχίας αποτελούν οι σεισμοί που γίνονται στην Τουρκία. Ωστόσο το κ λίμα ανησυχίας επιδεινώνουν οι δηλώσεις σεισμολόγων της γειτονικής χώρας  για νέο σεισμό και στις δύο χώρες.

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις μίλησε στον Sky ο σεισμολόγος ερευνητής του ΙΤΣΑΚ κ. Χρήστος Παπαιώαννου.

«Μετά τη γένεση ενός σεισμού βγαίνουν πολλοί και ομιλούν για το φαινόμενο . Είναι οι λεγόμενο παρασεισμολογούντες. Αυτό δημιουργεί ορισμένα θέματα. Φθάσαμε στο σημείο  να έχουμε δηλώσεις  για το θέμα και από μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Δεν μας λέει τίποτε η αναφορά περί νέου σεισμού στην Τουρκία.  Είναι κάτι που είναι ευρέως γνωστό. Όταν δεν αναφέρεις το πότε , το που θα γίνει και την ένταση του φαινομένου είναι αοριστία», δήλωσε ο κ Παπαιωάννου.

«Στην Ελλάδα έχουμε εκτιμήσεις για μεγάλο σεισμό . Δεν είναι κάτι που θα δούμε στο άμεσο  μέλλον»,τόνισε.

«Για την Κωνσταντινούπολη ο κ. Παπαιωάννου τόνισε πως έχει υποστεί σεισμούς μεγέθους μέχρι και 7,5 Ρίχτερ . ΟΙ αναφορές δεν είναι κάτι νέο σηκώνουν σκόνη. Το 1999 η Κωνσταντινούπολη επλήγη από σεισμό μεγέθους 7,3 και αργότερα.  ¨Όμως κάποιοι κάλεσαν το κοινό εκεί για να δουν την Πόλη…πριν καταστραφεί»

Σε ερώτηση αν ο ισχυρός που έγινε στην Τουρκία  μπορεί να επηρεάσει και την περιοχή μας ο κ. Παπαιωάννου δήλωσε:

«Η τεκτονική δομή που έγινε ο σεισμός στην Τουρκία είναι απομακρυσμένη από την Ελλάδα . Ωστόσο υπάρχουν  άλλες απόψεις  περί διέγερσης ώριμων σεισμικά περιοχών από τέτοιους σεισμούς.  Δεν ξέρουμε όμως ποιες περιοχές είναι ώριμες και τη σεισμικότητα μας. Μάλλον δεν φαίνεται  σημαντική επίδραση».

Ο κ. Παπαιωάννου συνέστησε επίσης στους πολίτες τις ανακοινώσεις που γίνονται από τους  ειδικούς δηλαδή τους σεισμολόγους και όχι από τους μη ειδικούς.