Δεν θα παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι μολύνονται ξανά

202

Αλλαγή στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσαν οι ειδικοί στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, πλέον δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε όσους νόσησαν για δεύτερη φορά.

Η μία εξαίρεση που προβλέπεται είναι η ομάδα των εμβολιασμένων που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολιασμού επειδή νόσησαν.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ακόμη ότι «κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων», ωστόσο -με την τωρινή εικόνα- «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων» των περιορισμών.

Με τη σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως παρατηρείται μια αποκλιμάκωση και εάν συνεχιστεί, που μοιάζει λογικό να συνεχιστεί, οδεύουμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi κατά του κορωνοϊού αναμένονται στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Επίσης, αναφέρθηκε στα αντιικά, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς.

Ερχονται τα εμβόλια της Sanofi, τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου

Η Μίνα Γκάγκα ανέφερε: «Φαίνεται πως η πανδημία στη χώρα μας υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και το ΕΣΥ να λειτουργήσει καλά και οι άρρωστοι να έχουν την κατάλληλη αγωγή και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Να πω λίγο για τα αντιικά, μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς. 322 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους ασθενείς, οι υπόλοιπες είναι προς παράδοση. Η μέχρι τώρα άποψη είναι θετική για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, αλλά είναι μόλις η 28η ημέρα του, οπότε θα έχουμε καλύτερα στοιχεία σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Να πούμε και για τα εμβόλια, της Novavax έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι πρωτεϊνικά εμβόλια για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA εμβόλια, που έχουν εγκριθεί. Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό, στην προσοχή στον συγχρωτισμό.

Τέλος, να αναφέρω ότι έρχονται τα εμβόλια της Sanofi, που τα περιμένουμε πιθανώς τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, και περιμένουμε έγκριση από τον EMA τις επόμενες εβδομάδες».

Πηγή:iefimerida.gr