Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται στη Βουλή ασκεί το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι οι οι φόροι για τους εργαζόμενους μέσα στο 2020 θα είναι κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αυξημένοι σε σχέση με το 2019.

«Από τα ίδια τα νούμερα που δεν μπορούν να διαψευθούν ανατρέπεται το παραμύθι της ανάπτυξης που έρχεται…, αλλά κυρίως από την ίδια τη πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Ψηφίζονται αύριο στη Βουλή οι επόμενες βαριές θυσίες για το λαό, που φορτώνει με τη σειρά της η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από έναν προϋπολογισμό-καρμπόν των προηγούμενων,  αυτή τη φορά στο όνομα της ανάπτυξης και της κανονικότητας!

Από τα ίδια τα νούμερα που δεν μπορούν να διαψευθούν ανατρέπεται το παραμύθι της ανάπτυξης που έρχεται…, αλλά κυρίως από την ίδια τη πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι  τα έσοδα των φόρων κατά 93% προέρχονται από τη φορολεηλασία λαϊκών στρωμάτων και προκλητικά, μόνο το 7% προέρχεται από αυτούς που συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια τους.

Και όμως οι φόροι για τους εργαζόμενους μέσα στο 2020 θα είναι κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αυξημένοι σε σχέση με το 2019, αντίθετα με τα όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ περί φοροελαφρύνσεων που αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια υπολογίζει η Κυβέρνηση ότι θα είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Την ίδια στιγμή προκύπτει  1, 2 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα, δηλαδή από την υπερφορολόγηση και το «μάτωμα» του λαού και δίνουν από αυτά 615 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις για μείωση της φορολογίας τους και 123 εκατομμύρια μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές.Από ποιον τα παίρνουν τελικά και σε ποιους τα δίνουν;

 Είναι πρόκληση να επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για καμιά από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την ίδια στιγμή να νομοθετούν την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, νέα κρατική εγγύηση των τραπεζών με 12.000.000.000 ευρώ, δίνουν στο ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο -για τις ανάγκες του κατά κύριο λόγο-4.500.000.000 ευρώ ετησίως , δίνουν πακτωλό δισεκατομμυρίων σε κατασκευαστικούς και ενεργειακούς κολοσσούς, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων, με φοροαπαλλαγές και προκλητικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μέσα από τον προϋπολογισμό μειώνουν τις δαπάνες ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και αυξάνουν τις δαπάνες για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται  κατά 182 εκατομμύρια ευρώ συνολικά . Είναι καθαρό τι θα σημάνει αυτό και για τους κατοίκους των νησιών και πως  θα αντιμετωπιστούν οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές, που τείνουν να γίνουν η κανονικότητα για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, για να προχωρήσει η επιχειρηματική λειτουργία τους χωρίς να παίρνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες.Ο ασθενής και η οικογένειά του, θα εξαναγκάζονται με δική τους ευθύνη να αναζητούν λύσεις κι όχι όπως θα έπρεπε το ίδιο το σύστημα υγείας να αναλαμβάνει πλήρως και δωρεάν τη κάλυψη όλων των αναγκών για την υγεία.

Φτάνουν στο σημείο να μειώνουν κατά 48% ακόμα και τις κοινωνικές παροχές. Μειώνονται, δηλαδή, επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναπηρικά επιδόματα. Κόβονται ακόμα και θεραπείες παιδιών, που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής.

Μειώνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη περαιτέρω κατά 192 εκατομμύρια ευρώ, 121 από τις κύριες συντάξεις και 71 εκατομμύρια από τις επικουρικές συντάξεις για διευκόλυνση της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου και πέρασμα της ασφάλισης με το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνολικά στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και την οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Έχουμε πάγωμα των δαπανών στα ίδια επίπεδα για την παιδεία, που κι εκεί η κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό είναι πολύ συγκεκριμένη, ενώ μειώνεται η δαπάνη για σχολικές υποδομές στο ΠΔΕ κατά 50.000.000 ευρώ.

Στα μόνιμα «υποζύγια» φορτώνουν επιπλέον και το 70% των συνολικών λειτουργικών πόρων στους δήμους.

Ένας ακόμα προϋπολογισμός που χαρίζει χαμόγελα στους ίδιους που μάτωσαν το λαό στα χρόνια της κρίσης για να σώσουν τα κέρδη τους και τον καλούν να ξαναματώσει για την ανάπτυξή τους. Ένας ακόμα προϋπολογισμός που θα αποτελεί τοίχο-εμπόδιο για τις ανάγκες σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, κοινωνικές παροχές , μισθούς και συντάξεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δουν καθαρά ότι η μόνη πηγή πλούτου είναι οι ίδιοι. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τα οικονομικά μεγέθη που διαπραγματεύεται ο προϋπολογισμός που να μην είναι μέρος του μισθού τους, του εισοδήματος τους.

Οι αντικειμενικές δυνατότητες σήμερα υπάρχουν για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά εμποδίζονται από αυτό που όλες οι κυβερνήσεις ευλαβικά προστατεύουν, τη διαιώνιση του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό σε όλους τους προϋπολογισμούς, με όλες τις κυβερνήσεις καλά κρατεί.

Την κατάργηση αυτού του εμποδίου δεν θα την φέρει νόμος καμιάς κυβέρνησης. Θα την επιβάλλει και θα τη διεκδικήσει ο οργανωμένος λαός.

 

 267 total views,  2 views today