Δεν υπάρχει ανησυχία για τη σεζόν του 2020

455

Στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δείχνουν πως ο τουρισμός ήταν από τους κλάδους που στο Νότιο Αιγαίο έκανε ρεκόρ αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Αναφορικά με την τουριστική σεζόν του 2020 ο Περιφερειάρχης τόνισε πως θα πάει καλά καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο.
Σχετικά με την προβολή τόνισε πως φέτος θα διατεθούν και ευρωπαϊκοί πόροι εκτός από τα κονδύλια της Περιφέρειας.

« Ο τουρισμός είναι ο μοναδικός κλάδος που στάθηκε όρθιος στη χώρα μοναδική πηγή οικονομίας παραγωγής εισοδήματος . Η χώρα και εμείς περιμέναμε πολλά από τον τομέα. Από το 2016 κάνουμε συνεχώς ρεκόρ σε αφίξεις διανυκτερεύσεις τουριστικές εισπράξεις δηλαδή στους βασικούς δείκτες στους οποίους αναφέρεται και η Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον τουρισμό στη Ρόδο το φθινόπωρο του 2019 εξαιτίας της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook.

«H υπόθεση αυτή μας έδωσε αγωνία και περιμέναμε να δούμε τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Το πρώτο συντριπτικό στοιχείο πως στο εννεάμηνο του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 4,9 δις έναντι 4,4 όλο το 2018. Το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018 ήταν 3,9. Στις αφίξεις πιάσαμε τα 6 εκατομμύρια επισκεπτών. Το 2017 ήταν πέντε εκατομμύρια. Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις το φράγμα των 50 εκατομμυρίων είναι δεδομένο», είπε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στη δαπάνη ανά επισκέπτη που είναι μεγαλύτερη .

Με βάση τα στοιχεία που ήδη έχουν ανακοινωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ότι αφορά τις επιδόσεις στον τουρισμό έχει αφήσει πίσω της περιφέρειες που πριν χρόνια ήταν μπροστά όπως για παράδειγμα αυτές της Κρήτης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά τη νέα σεζόν ο Περιφερειάρχης τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάει καλά αφού όπως τόνισε δεν υπάρχουν στοιχεία που να δίνουν αγωνία.
« Για το 2020 δεν έχουμε στοιχεία που να μας δίνουν αγωνία και να μας ωθήσουν να κτυπήσουμε συναγερμό. Έχουμε στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία. Δεν μπορούμε όμως να τα δημοσιοποιήσουμε. Οι πωλήσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ήταν οι υψηλότερες όλων των εποχών», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Ανησυχία προκάλεσαν οι εξελίξεις στη Μεγ. Βρετανία εξαιτίας του Brexit αλλά φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται.

«Δεν τελείωσε η αγωνία αυτή αλλά έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί ξέρουν τι έχουν να διαχειριστούν στην Αγγλία», τόνισε.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα στον τουρισμό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε και από την ΠΝΑΙ και τους νησιώτες.
«Είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχει γίνει από την κοινωνία στον τουρισμό. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι για το πρόγραμμα της προβολής μας που είναι πολυεπίπεδο ακριβό αλλά αποτελεσματικό», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος που αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία με την προηγούμενη και τη σημερινή ηγεσία του ΕΟΤ .
Το ζήτημα όπως τόνισε είναι οι πόροι για την προβολή καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν και νέες πηγές.

«Από το κράτος δεν έχουμε πάρει χρήματα. Όλα γίνονται με πόρους της Περιφέρειας και για φέτος θα υπάρχουν και ευρωπαικά κονδύλια», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Τα υδατοδρόμια

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα υδατοδρόμια καθώς όπως τόνισε ολοκληρώνονται οι φάκελοι για οκτώ υδατοδρόμια και μένει η χορήγηση των αδειών λειτουργίας. Πρόκειται για τα υδατοδρόμια της Καλύμνου της Νάξου των Λειψών της Πάρου της Σύρου της Λέρου και της Μήλου.
Οι διαδικασίες όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντα μήνα.