Στις μέρες μας η πολιτική και οι πολιτικοί  βασίζουν το πολιτικό τους διακύβευμα κυρίως στην επικοινωνιακή τους στρατηγική παρά στην άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών!

Της υποψήφιας βουλευτή  Λίτσας Φτακλάκη

Σε αυτή την «μάχη» της επικοινωνίας ο κάθε πολιτικός επιλέγει να αναδείξει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προκειμένου να δώσει τα μηνύματα που θέλει είτε ως προς το προφίλ του, είτε ως προς την άσκηση της εξουσίας!!!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή (31.03.2019) στην γείτονα χώρα, ανάμεσα στα επικοινωνιακά  “μέσα”  που χρησιμοποιεί είναι και ο μύσταξ, κοινώς το μουστάκι, ένα σήμα κατατεθέν στο Τουρκικό εμφανισιακό ανδρικό προφίλ Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει υιοθετήσει… Απαίτησε δε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της παράταξης του να έχουν μουστάκι, ζητώντας  μάλιστα απ’ όσους δεν είχαν να αφήσουν…

Ας δούμε τώρα το συμβολισμό του: Το μουστάκι συμβολίζει τον ανδρισμό και την εξουσία και στην Τουρκία  έχει ξεχωριστή υπόσταση, καθώς ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι Τούρκοι το αφήνουν λιγότερο ή περισσότερο παχύ.

Επομένως, κατά τις ανωτέρω επιλογές, ο μύσταξ (δηλ. οι … «τρίχες») στην Τουρκία του κ. Ερντογάν είναι στοιχείο της εξουσίας και σήμα κατατεθέν των δημάρχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης!!

Ερχόμαστε τώρα στο δικό μας πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε από την πρώτη στιγμή να μην φορά ‘λαιμοδέτη’, δηλ. γραβάτα!! Μια επιλογή που συζητήθηκε διεθνώς καθώς η γραβάτα συμβολίζει το σεβασμό στους κανόνες του πρωτοκόλλου και αποτελεί σήμα κατατεθέν των πολιτικών ανδρών του δυτικού κόσμου!!

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίρεται για αυτό το γεγονός, λέγοντας πως μπαίνει από τον Λευκό Οίκο μέχρι και το Κρεμλίνο χωρίς γραβάτα θεωρώντας πως αυτό αποτελεί  μια … «ιστορική» κατάκτηση !!!

Η γραβάτα αποτελεί – ως συμβολισμός – υπόδειγμα αγαστής πολυπολιτισμικής συνεργασίας και σύμφωνα με τον δρ. Μάριαν Μπούσιτς, ιδρυτή και πρόεδρο της «Academia Cravatica», η γραβάτα είναι μια σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα και εδώ και πολλά χρόνια το συγκεκριμένο αξεσουάρ αποτελεί ένα ισχυρό μέσο, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες.. .

Σε γενικές γραμμές το να φορέσει κάποιος γραβάτα εκφράζει την καθεστηκυία τάξη καθώς οι πολιτικοί του δυτικού κόσμου το κάνουν για λόγους πρωτοκόλλου και για εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί αισθητική επιλογή!!!

Δυο πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν, ο καθένας τους έναν ξεχωριστό συμβολισμό για τη δημιουργία των εντυπώσεων εντός και εκτός των συνόρων τους, συμβολισμούς που για τον μεν Ερντογάν τονίζει την παράδοση, τη δύναμη … Για το δε Τσίπρα, η κατάργηση της γραβάτας από την ενδυματολογική του περιβολή, κατ’ αυτόν και τους επικοινωνιολόγους του συμβολίζει το αντικομφορμιστικό, το ‘επαναστατικό’ και το διαφορετικό.

Άλλωστε,  ο στόχος επετεύχθη: Συζητήθηκε διεθνώς καθώς όλα τα μεγάλα ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα αυτό!!! Και να θυμίσουμε το ‘σόου’ που στήθηκε στο Ζάππειο την ημέρα που η κυβέρνηση γιόρτασε την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, μια έξοδο τυπική φυσικά καθώς επί της ουσίας δεν έχει συμβεί και η Ελλάδα βρίσκεται υπό σκληρή επιτροπεία!!!

Ο Τσίπρας  έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ότι επένδυε πρωτίστως στην εικόνα και στον συμβολισμό και όχι στην ουσία της πολιτικής. Έτσι περάσαμε από τον συμβολισμό και την εικόνα της αντίστασης πριν το δημοψήφισμα στην πλήρη αποδοχή των όρων των δανειστών. Και σήμερα φθάσαμε να έχουμε μια τυπική έξοδο που στην πραγματικότητα απλώς διαιωνίζει τα μνημόνια και την επιτροπεία και να παρουσιάζεται ως «καθαρή έξοδος» από το ΣΥΡΙΖΑ!!!

Ποιό είναι το κοινό στοιχείο λοιπόν σε δυο συμβολισμούς – το μουστάκι και τη γραβάτα- που επιλέγουν αντίστοιχα ο Ερντογάν και ο Τσίπρας;

Ο λαϊκισμός και η απουσία μιας συγκροτημένης πολιτικής διακυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα και την Τουρκία από την οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική κρίση των δυο χωρών.. Η τουρκική λίρα συνεχώς κατρακυλά και χάνει την αξία της  και το ελληνικό χρέος συνεχώς αυξάνεται, στραγγαλίζοντας κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα στη χώρα μας…

Σε αυτή τη πολιτική παρακμή και οι δυο αρχηγοί έχουν επιδοθεί σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και την ανακοίνωση πομφολύγων προκειμένου να παραπλανήσουν τους λαούς των δυο χωρών!!  Φευ όμως… Ούτε ο Ερντογάν δείχνει να πετυχαίνει τους στόχους τους καθώς στις επικείμενες εκλογές δεν δείχνει να κερδίζει όλους τους μεγάλους δήμους αλλά ούτε και ο Τσίπρας κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό για τον αντικομφορμισμό του και την επαναστατική του πολιτική καθώς πολύ γρήγορα υποτάχτηκε στις απαιτήσεις των δανειστών μας και έγινε ο «άνθρωπος» τους… Να θυμίσουμε πως ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας με την περιπέτεια των πρώτων 6 μηνών που κόντεψε να δημιουργήσει το Grexit και την οβιδιακή μεταμόρφωση με την απόλυτη υποταγή σε όλα!!!

Τελικά οι συμβολισμοί δεν επαρκούν για να πείσουν το εκλογικό σώμα. Οι συμβολισμοί για να είναι πειστικοί πρέπει να έχουν και ένα ισχυρό υπόβαθρο και συνέπεια πολιτικών!!!  Οι εκλογές δεν κερδίζονται με … τρίχες και γραβάτες. Αντιθέτως τέτοιες επιλογές μπορεί να φτάσουν στα όρια της φαιδρότητας!!!

Το μόνο σίγουρο είναι τέτοιες επιλογές υιοθετούνται από λαϊκιστές πολιτικούς !!!

 346 total views,  2 views today