Δημοσκόπηση Interview: Στο 5% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

217

Δημοσκόπηση της Interview για την Politic δείχνει ανάκαμψη του ποσοστού της ΝΔ, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 5% για τις εκλογές 2023. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στο 3,6% και τον Φεβρουάριο στο 6,7%.

Παράλληλα, οι «αναποφάσιστοι» επιστρέφουν στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Επιπλέον, ενώ η πλειοψηφία ζητάει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση συνεργασίας, το σενάριο της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Interview, η ΝΔ ανακτά τις απώλειες μετά την πτώση που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, «δεν ξέρω»/«δεν απαντώ»), φαίνεται ότι «επιστρέφουν» και ενισχύουν και τα δύο πρώτα κόμματα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Interview

ΝΔ: 31,2% (από 28%)

ΣΥΡΙΖΑ: 26,2% (από 24,4%)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,2%

ΚΚΕ: 6,7% (από 5,5%)

Ελληνική Λύση: 4% (από 4,2%)

ΜέΡΑ25: 4% (από 3,5%)

Εθνική Δημιουργία: 1,7% (από 1,5%)

Έλληνες για την Πατρίδα: 2% (από 1,6%)

 Πώς αναμένεται να κινηθούν οι αναποφάσιστοι

Το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται από το 15,3% στο 10,5%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της διαχρονικής εξέλιξης διαφοράς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με χρονική αφετηρία τον Φεβρουάριο 2021. Η καμπύλη καταδεικνύει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος όσο εξελίσσεται η θητεία του, ενώ παρατηρούμε ότι τον Φεβρουάριο του 2021 εντοπίζεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (17,1%) και τον Απρίλιο του 2023 το μικρότερο (3,6%).

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τις δεύτερες εκλογές

Στις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο (33,1% από το 31,2% της πρώτης Κυριακής), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μένει σταθερός (26,7% από 26,2%).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία

ακόμη και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (8%), το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα.

Και ενώ τα νούμερα δεν «βγαίνουν» για την προοπτική της αυτοδυναμίας, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα σενάρια συνεργασίας μετά τις εθνικές εκλογές

Όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας, σταθερά πρώτος είναι ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (34,9%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (25%) και σχεδόν ακατόρθωτη εμφανίζεται μια συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (4,9%).

Στο 2,1% εκτιμούν οι ψηφοφόροι τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, η ψαλίδα βρίσκεται στο 2,1%, καθώς η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%. Οι πολίτες εκτιμούν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 10,8%.

«Όχι» Βενιζέλος και «Άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφορικά με τον επόμενο πρωθυπουργό, το 67% διαφωνεί με τη θέση του να προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο ( άγνωστος Χ) πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, απέναντι στην έντονη φημολογία πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτιά στην «καταλληλότητα πρωθυπουργού»

Σταθερή είναι πάντως η εικόνα όσον αφορά τα ποσοστά σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 30% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 27%.

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Μητσοτάκης 43,1% (από 42%)

Κουτσούμπας 29,6% (από 29,1%)

Τσίπρας 29,1% (από 29,8%)

Βαρουφάκης 24,5% (από 25,8%)

Ανδρουλάκης 17,5% (από 24%)

Βελόπουλος 10,2% (από 9,9%)