Γράφει η Ελένη Καραγιάννη
Αθλήτρια Τριάθλου
Ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές, οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές θυμίζουν τα παιδικά κόμιξ με τον Βεζύρη Ιζνογκούντ και τον Χαλίφη στη μακρινή Ανατολή όπου ήθελε διακαώς να βγάλει τον καλό και αγαθό Χαλίφη από τη θέση του και να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη.
Βέβαια αυτό δε συμβαίνει μόνο στον χώρο της πολιτικής αλλά παντού. Για το θέμα των υποψηφιοτήτων πάλι έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για είτε για τη θέση του Δημάρχου της Ρόδου είτε για τις θέσεις των συμβούλων. Το θέμα είναι πως ο Δήμος είναι ένας και αν σκεφτούμε πως πριν μερικά χρόνια θα μπορούσαν όλες αυτές οι υποψηφιότητες να είναι χρήσιμες για τις δημοτικές ενότητες που εκπροσωπούν σίγουρα θα είχαμε περισσότερη ηρεμία στο να κρίνουμε ποιόν θα έπρεπε να ψηφίσουμε.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ανασφάλειες των μελλοντικών υποψηφίων για το αν θα εκλεγούν σε έναν μεγάλο Δήμο είναι λογικό να υπάρχουν.
Ωστόσο υπάρχουν και τα πρόσφατα παραδείγματα που γίνονται αντικείμενο συζήτησης είτε στα καφενεία είτε ακόμα και στο δρόμο σχετικά με τη σκοπιμότητα της εμφάνισης πολλαπλών υποψηφίων μιας και το τελευταίο πρόσφατο παράδειγμα μας έδειξε τη συμμαχία του πρώτου με τον τρίτο. Ότι δηλαδή η παράταξη που εκλέχθηκε τρίτη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 συνέπραξε με την πρώτη παρά την προεκλογική «αντιπαλότητα». Αυτό τότε συζητήθηκε από πολλούς κυρίως αρνητικά ειδικά για τη συνεργασία των κομμάτων που στήριζαν τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες ακόμα και σαν πρωτοφανές Πανελλαδικό παράδειγμα.
Ωστόσο μετά από πέντε (5) χρόνια επιτυχούς διακυβέρνησης πολλοί νέοι υποψήφιοι ενδεχομένως σκέπτονται να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα για να αποτελέσουν τον «ρυθμιστή» των εκλογών, μιας και οι προηγούμενοι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του Δήμου Ρόδου.
Όσον αφορά τις γυναικείες υποψηφιότητες, ας μιλήσουμε για το πρόσφατο παρελθόν όπου πολλές από αυτές τις γυναίκες που ήδη γνωρίζουμε είχαν αλλάξει δημοτικές παρατάξεις εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους είτε για τις θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν είτε για άλλα θέματα και μάλιστα κατηγορήθηκαν έντονα κυρίως από πολιτικούς του αντίθετου φύλου όμως δεν είδαμε στα πρόσφατα παραδείγματα αλλαγής παρατάξεων να υπάρξουν τα αντίστοιχα αρνητικά σχόλια από τους ίδιους. Δυστυχώς όσο και να δείχνουμε ότι είμαστε ανοικτοί σε νέες γυναικείες υποψηφιότητες τα παραδείγματα που πηγάζουν από την ιστορία δείχνουν το αντίθετο διότι ο σεξισμός υπάρχει σε πολύ έντονο βαθμό. Όσο για τις γυναικείες υποψηφιότητες αυτές δεν τις τίμησαν ποτέ αλλά τις χρειάζονται περισσότερο για την ποσόστωση του ψηφοδελτίου.