Με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Γιάννη Ιατρίδη ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα.

«Ανοίγω τη συνεδρίαση με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Ιατρίδη σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών . Δεν αποτελεί μέλος της παρατάξεως μας  . Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα και καλό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν εμβόλιο και  εμείς να τους πείσουμε να το κάνουν για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Σοκορέλος.

Μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το Lockdown Δευτέρα ή Τρίτη

Λαμβάνοντας  το λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε στην άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Ρόδου, με αφορμή και την σύσκεψη στην Περιφέρεια και όσα ακούστηκαν εκεί από τους ειδικούς,  επισημαίνοντας πως μόνο ένα θαύμα θα σώσει το νησί από ένα Lockdown τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
¨”Η σημερινή εικόνα του νησιού μας δεν επιτρέπει ικανοποίηση και πανηγυρισμούς.Με χαρά λάβαμε την επιστολή του κ. Κρητικού για την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για τα απορρίματα. Με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε. Μόλις επιτραπεί η συνεδρίαση δια ζώσης θα το κάνουμε”, είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα και όσα αναφέρθηκαν στην σύσκεψη της ΠΝΑΙ.

“Αυτή τη στιγμή μπορούμε να αισιοδοξούμε πως οι δουλειές πάνε προς το καλύτερο. Είμαστε σε νούμερα που είχαμε πιάσει τέλος Σεπτεμβρίου. Η έκρηξη των κρουσμάτων δημιουργεί όμως περισσότερη ανησυχία. Σήμερα όλοι οι φορείς μαζευτήκαμε και συζητήσαμε το θέμα στην Περιφέρεια . Ένα γενικό ποσοστό 99% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστα άτομα  και πως οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν όπωσδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκραγεί η κατάσταση τον Ιανουάριο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε  όλοι  τον τρόπο με τον οποίο θα  είμαστε ασφαλείς . Αν δεν συμβεί ένα  θαύμα την Δεύτερα ή την Τρίτη το νησί θα μπει σε Lockdown . Ωραίες οι φιλοσοφίες αλλά κυρίως υπάρχει δίπολο θα κλείσουμε ή θα πεινάσουμε ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι“, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως στο τέλος θα υπάρχουν και κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μ稔, τόνισε.

“Υπάρχει πρόβλημα με τον κορονοιό . Είχα αναφερθεί στο θέμα εδώ και καιρό. Πρέπει να πιέσουμε για την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων. Πρέπει και όλοι εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Και να πείσουμε τους αρνητές να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκες”, είπε ο κ. Κρητικός.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών άσκησε κριτική για την διαχείριση της υπόθεσης που αφορά τα απορρίμματα.

“Υπάρχουν κάδοι που είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι οι κάδοι και μικρές χωματερές γύρω. Αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά”, τόνισε.

Ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε στην κακή  κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τραμπολίνο.

Επέστησε την προσοχή και σε  ότι αφορά την διαχείριση της κατάστασης αναφορικά με τον καύσωνα. Είπε ακόμη πως και εξαιτίας του καύσωνα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κυλικείο στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο.

Χατζηδιάκος: Ήρθε η ώρα να προτρέψουμε τους συμπολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει

Στην εξέλιξη της πανδημίας και σε όσα πρέπει να γίνουν,  αναφέρθηκε λαμβάνοντας το λόγο ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί πολύ βαρύ κλίμα εξαιτίας της πανδημίας.  Έλεγα πως θα ήμασταν σύντομα από κοντά αλλά μακραίνει το ενδεχόμενο αυτό. Ο καθένας πρέπει να προτρέψει συμπολίτες μας να κάνουν ότι προτείνουν οι υγειονομικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν δεν μας το επιβάλλουν να κυκλοφορούμε με μάσκα στους εξωτερικούς χώρους να το κάνουμε εμείς για να στείλουμε ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία διεξαγωγής των rapid test  και στην ανάγκη ενίσχυσης του κλιμακίου με προσωπικό ώστε ο κόσμος να μην αναμένει και μια και δύο ώρες μέσα στον ήλιο γεγονός απαράδεκτο.

Απαραίτητη η συνεδρίαση για τα σκουπίδια

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε επίσης και  στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή τα σχόλια που γίνονται αλλά και το αίτημα που υπέβαλε γραπτώς ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ. Δημήτρης Αξιών.

«Είναι φανερή η απαξίωση της δημοτικής αρχής. Φαίνονται και από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιο έντιμο και για τους πολίτες να κάνουμε μια συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδας αποκλειστικά για την καθαριότητα. Δεν είναι ντροπή να πει κανείς ότι έσφαλε. Ακόμη και το θέμα του ΚΔΑΥ έπρεπε να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη », τόνισε.

Η απάντηση του δημάρχου

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος απαντώντας για τα απορρίμματα είπε τα εξής:

«Δεν θα ρίξω την ευθύνη στο δημότη. Ο δημότης όπως το παιδί θέλει παιδεία. Υπάρχουν ειδικοί εδώ να μας πουν πως ένα παιδί χωρίς ανατροφή μπορεί να αποκτήσει παιδεία. Αντίστοιχα και οι πολίτες μπορούν να αποκτήσει παιδεία. Το ΚΔΑΥ μπορεί να ήταν πρώτο θέμα συζήτησης σε σας. Στην Ευρώπη όμως είναι τελευταίο. Για τηνΕΕ δεν είναι μέρος της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Αυτές είναι οι δικές μου γνώσεις να καταλάβω τα ακατανόητα. Και οι επιχειρηματίες της Ρόδου να καταλάβουν πως δεν είναι σωστό να πετούν τα σκουπίδια σε κουβάδες γεμάτους. Εκπαιδεύσαμε τον κόσμο για να γνωρίζει τι σημαίνει ανακύκλωση στην πηγή; Για όσους δεν καταλαβαίνουν σας υπόσχομαι πως σε προσεχή συνεδρίαση θα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Πρέπει όμως να υπάρχει ευθύνη».

Αναφέρθηκε και στο θέμα του Τραμπολίνο που έθεσε ο κ. Κρητικός.

«Για το Τραμπολίνο εμπλέκονται πολλοί φορείς. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Να κάνει πράγματα η δημοτική αρχή, αλλά να μην τα βάζουν μαζί της  όταν παρεμβαίνει. Το ίδιο συνέβη με το Κτηματολόγιο. Από τον περασμένο Δεκέμβριο κάνουμε τα πάντα για το Κτηματολόγιο αλλά …»

«Σήμερα είχαμε 104 κρούσματα ξέρουμε όλοι τι θα γίνει.  Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Ζανετούλης .

Στη συνέχεια ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο Ρόδου για το πότε θα ξεκινήσει η διαχείριση του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου από  ΦΟΔΣΑ . Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αντλιοστάσια στην Ιαλυσό αλλά στο γεγονός ότι έχει αδειάσει από νερό η δεξαμενή του Σκολωνίτη γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το έργο.

Καραταπάνης : Θα δυσκολευτούμε να εμβολιάσουμε το 30 με 40% των πολιτών 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ και δημοτικός σύμβουλος  κ. Σάββας Καραταπάνης τόνισε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Ρόδο είναι 51,7 % ποσοστό που έπρεπε να είχαμε από τον Μάιο.

« Απομένει ένας σκληρός πυρήνας πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Θα δυσκολευτούμε να εμβολιάσουμε το 30 με 40% των πολιτών που επηρεάζονται από τους αρνητές», τόνισε.

Για τα σκουπίδια είπε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και εξέφρασε την απορία για το πότε η πόλη θα είναι καθαρή.

«Για τα σκουπίδια η κατάσταση δεν είναι καλή. Είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για κάποιους χειρισμούς και δεν ξέρω πότε θα δούμε την πόλη καθαρή πάλι», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης.

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε και με βάση την πρωτοβουλία της ΕΞΡ για μαζικούς εμβολιασμούς τόνισε πως θα μπορούσε ανάλογη προσπάθεια να γίνει για τον γενικό πληθυσμό ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος

«Να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς για να ενισχυθούν οι μονάδες ελέγχου του Covid για τους ελέγχους των πολιτών» είπε.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας τόνισε πως  την επόμενη εβδομάδα θα γίνει έλεγχος στο ιικό φορτίο.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ταρασλιάς και τόνισε με αφορμή όσα ακούστηκαν:

«Οι δήμοι δεν έχουν  καμία  αρμοδιότητα να ελέγξουν ή να ενισχύσουν τα κλιμάκια. Ο δήμος προσέφερε το κλειστό γυμναστήριο και  έκανε  ότι μπορούσε. Επίσης έγιναν όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Δεν θα αρνούμασταν να προσφέρουμε ακόμη και αν δεν είναι αρμοδιότητα μας. Βγαίνουν ανακοινώσεις και δεν αναφέρονται στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών», είπε ο κ. Ταρασλιάς ενώ μίλησε και για απειλές σε βάρος εργαζομένων.

Δριμεία κριτική δέχθηκε η δημοτική αρχή για την πολιτική της στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων αλλά και για την οικονομική διαχείριση.

Στις επενδύσεις και στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων στάθηκε ιδιαίτερα ο τεως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ηχος και Φως

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε για το δημοτικό ανθόκηπο Ηχος και Φως.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στην σύμβαση για το έργο και πολλές φορές τόνισε πως από το 2013 εως το 2018 δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ ενώ η σύμβαση που είχε συναφθεί επί θητεία του κ. Κουσουρνά ανέφερε για πληρωμή συγκεκριμένων ποσών

«Το θέμα της Ηχος  και Φως έχει πληγώσει πολύ  το Δήμο. Είναι ντροπή  να έρχονται κάποιοι  να ισχυρίζονται πως είναι σημαντικό και υποσχέθηκαν ότι θα δουλέψει το Μάρτιο του 2019. Μπορεί να αναφέρεται ότι υπεγράφει  σύμβαση στις 28 .2.18 . Όμως οριστικός ανάδοχος βγήκε από το 2013. Δεν προτίθεμαι να ενισχύσω τη θέση πως έχει λυθεί το πρόβλημα. Παραλάβαμε τα κλειδιά προχθές ενώ ο εργολάβος έχει  τη μια απαίτηση  μετά την άλλη . Σέβομαι το ευαγγέλιο του ιδιώτη που είναι  ο ισολογισμός του αλλά και υπάρχει και το  δικό μου .Θα  πρέπει  να απευθυνθούμε στο γενικό λογιστήριο του κράτους για εξηγήσεις.   Από το 2013 στο 2018 δεν εμφανίζεται   καμία χρέωση. Η σύμβαση του Κουσουρνά είναι ξεκάθαρη τόσα χρήματα να εισπράττονται  σε τόσα χρόνια. Από το 2013 μέχρι το 2015. Στο ετήσιο μίσθωμα έγινε και έκπτωση. Ζητώ από το δημότικό συμβούλιο απάντηση για το αν  υπάρχει ευθύνη ότι από το 2013 στο 2018 δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο», δήλωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρόδου και εισηγήθηκε να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο να γίνει ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη μη είσπραξη χρημάτων από το 2013 έως το 2018.

Ένα εμβληματικό έργο για τη Ρόδο έγινε χωματερή 

Στον δήμαρχο απάντησε ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέροντας μεταξύ  άλλων τα εξής:

«Από το 2013 έως το 2018 πέρασε δύο φορές από το ελεγκτικό και μετά με δυσκολία πέρασε από το ΚΑΣ. Θα δείτε αν οι υποχρεώσεις είναι από την οριστική παραχώρηση ή από το προσύμφωνο. Από το 2018 και μετά είχε διακοπή από την Αρχαιολογία που δεν τους επέτρεπε να εισέλθουν και να ξεκινήσουν. Ένα εμβληματικό έργο για τη Ρόδο έχει μετατραπεί σε χωματερή. Οι επισκέπτες βλέπουν το χάλι του Ήχος και Φως. Κάποιοι σας προέτρεψαν για την εξέλιξη αυτή. Για αυτό που μας φέρνεται να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα ψηφίσουμε  παρόντες και στο τέλος θα δούμε το αποτέλεσμα».

Την πολιτική που ακολουθήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή υπερασπίστηκαν ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος  Δράκος .

“Παραλάβαμε το έργο σε κατάσταση τραγική. Υπάρχουν μέσα κατασκευές που χρήζουν ερμηνείας ως προς τη νομιμότητα τους. Δεν κατανοώ πως μέσα σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο να υπάρχουν κατασκευές. Είναι θέματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις”, είπε ο κ. Δράκος .

Χατζηδιάκος: Όλα θα κριθούν εκεί που παραπέμφθηκαν για το Ηχος και Φως

Κλείνοντας τη συζήτηση για το Ηχος και Φως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος:

“Θα κριθούν όλα εκεί που έχουν παραπεμφθεί. Σε ότι αφορά την αιχμή για το χαμάμ έγινε διαγωνισμός για την εκμίσθωση. Στο Ήχος και Φως η αναφορά΄για  το χρονικό διάστημα από το  2013 προς 2018 αναφέρω πως  ήταν σύμβαση παραχώρησης εκτέλεσης έργου  και παροχής υπηρεσιών. Από την υπογραφή της οριστικής σύμβασης το  έργο θα έφερνε χρήματα.  Γιατί δεν γίνεται κατανοητό αυτό; Από τότε που διώξατε την κοινόπραξία να δούμε πως  θα τα δικαιολογήσετε”.

Ότι απέκτησα το απέκτησα με σκληρή δουλειά 

Σε ότι αφορά την  αιχμή του δημάρχου για τα περιουσιακά στοιχεία τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος:

“Εδώ και 40 χρόνια έχω εργαστεί. Ακόμη και ως γκρουμάκι πολύ μικρός σε ηλικία. Μαζί με τη σύζυγο μου δουλέψαμε σκληρά. Άλλοι τα  βρήκαν  έτοιμα από τους πατεράδες τους. Αυτά που αναφέρει είναι κόπος 40 χρόνων. Μακάρι να μπορούσε να καταφέρει  δουλεύοντας ο ίδιος, το ένα εκατοστό αυτά που έχουμε καταφέρει εμείς  εγώ και η σύζυγος μου δουλεύοντας”.

Στη συνέχεια άνοιξε η συζήτηση για τη μείωση των δημοτικών τελών για τα εμπορικά καταστήματα όπως εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ.Κώστας Ταρασλιάς.

Με αφορμή την τροποποίηση των άρθρων 1 και 5 του Καταστατικού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης Δήμου Ροδίων  ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομικής  στήριξης της καθώς κινδυνεύει να παύσει να υφίσταται.

Αναφορά  έγινε και για την  έγκριση σύναψης Σύμβασης Συνεργασίας Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  (ΕΕΑΑ) και Δήμου Ρόδου.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να υπογραφεί η σύμβαση γιατί  είναι  ένα σημαντικό θέμα. Η διακοπή λειτουργίας του ΚΔΑΥ είχε ολέθριες συνέπειες. Η ενημέρωση των πολιτών έγινε με μεγάλες καμπάνιες και στα χωριά και στα σχολεία. Το γεγονός ότι  έχει διακοπή η σύμβαση με την ΕΕΑΑ δεν τιμά κανένα μας. Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα λειτου ργήσει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στα πλαίσια της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Μου καταγγέλθηκε  πως λειτουργεί ορισμένες ώρες το κέντρο με επτά Πακιστανούς. Εχει υπογραφεί σύμβαση; Λειτουργεί νόμιμα ή παράτυπα το ΚΔΑΥ. Αν υπολειτουργεί και συμβεί κάτι ή κοπεί κάποιο χέρι να ξέρουμε ποιος θα έχει την ευθύν稻, είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

“Αν υπάρχει ανάγκη θα το πληρώσουμε εμείς”, απάντησε για την αναφορά περί κοψίματος χεριού ο δήμαρχος.

«Εσείς εκχωρήσατε το ΚΔΑΥ σε κοινοπραξία ανύπαρκτη. Είχατε ονειρευτεί εταιρεία που δεν υπήρχε . Τώρα τι να πω γιατί το δώσατε;Με τη δική σας  υποστήριξη πέρσι έρχονται ζύγια για μεγαλύτερο βάρος σκουπιδιών από το 2019. Μα τα Μάιο του 2020 πελάτες δεν υπήρχαν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης που παρέθεσε  αριθμητικά στοιχεία για την καθαριότητα.

“Δεν χαίρεστε πως βρήκατε κάποιον να κάνει τη μαύρη δουλειά ;Να το καθαρίσουμε το θέμα. ¨Οσο για τη δουλειά και εγώ έχω δουλέψει  και πριν από δέκα χρόνια πήρα σύνταξη”, σημείωσε ο δήμαρχος.

“Δεν με κάνει ευχαριστημένο ή σύμβαση με την ΕΕΑΑ αλλά είναι αυτό που έχουμε στη διάθεση μας τώρα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.

“Αυτό που  παραλάβατε ήταν  μια καθαρή πόλη. Εγώ ζητώ απάντηση για το αν λειτουργεί το ΚΔΑΥ”, απάντησε ο κ. Χατζηδιάκος.

“Εχθρός μας είναι η πανδημία .  Για τα σκουπίδια θα μας κρίνετε στο τέλος”, τόνισε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου.

“Αργήσατε να φέρετε το θέμα  Να φύγουν τα pres conteiner από εκεί που θέλετε να είναι γιατί εκεί είναι όλα τα  κοσμοπολιτικα μαγαζιά”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Κρητικός .

 659 total views,  4 views today