Έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα για μαζική θετική λαϊκή ψήφο που θα έδινε και ώθηση για να ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

Μολονότι το «Ναι» αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά, μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε μετρηθεί στο 34,59%, σαφώς κάτω από το ελάχιστο όριο του 50% που απαιτούνταν ώστε να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 586 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειαζόταν να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες άτομα.

Ασαφές παραμένει τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα.Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να τοποθετηθεί μέσα στην επόμενη ώρα.

Ο κ. Ζάεφ στηριζόταν στο δημοψήφισμα ώστε να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών  που απαιτείται στην 120μελή Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για την ώρα ο πρωθυπουργός φαίνεται πως απέχει οκτώ με δέκα έδρες από τον στόχο.

Σημειώνεται πως η εθνικιστική αντιπολίτευση επέλεξε να μην υποστηρίξει το «Όχι» στο δημοψήφισμα, εστιάζοντας αντίθετα στην στήριξη της αποχής.

Η Ελληνική αντίδραση

“Αποστάσεις” φαίνεται πως κρατά το υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη αντίδρασή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κορωνοϊός: 315 νέα κρούσματα, ένα στη Ρόδο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Το Κίνημα Αλλαγής τα “ρίχνει” διπλά…

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος, τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

 148 total views,  2 views today