Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό και τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσής του που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες και ατομική ευθύνη, ενώ έστειλε και μήνυμα στην Εκκλησία σημειώνοντας ότι οι λειτουργίες της πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης.

“Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος.  Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα δουν καν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ο στόχος μας είναι τα σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου. Ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε. Καμία κλίνη δεν περισσεύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και νοσηλευτές με διαδικασίες εξπρες.

Χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες. Το υπουργείο Παιδείας ειναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλεμαθημάτων.

Τα παιδιά μας θα έχουν ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουν χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Και προσοχή στους παππούδες αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Έχει ήδη ανασταλλεί η πληρωμή ΦΠΑ και θεσπίζουμε ειδική άδεια για τους γονείς. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης.

Είναι αλήθεια ότι από τη θέση του πρωθυπουργού κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια διπλή κρίση. Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία γιατί η κοινωνία ενώθηκε. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την απειλή του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Πιστέψτε με όμως. Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές. Να κάνουμε καθημερινό αυτοματισμό την καθημερινή μας υγιεινή.  Πάνω από όλα προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κλειστός ο Δήμος Κω, λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε εργαζόμενη

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά συλλογικό καθήκον. Τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονα την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη. Ό,τι όμως ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες. Τα θρησκευτικά καθήκοντα, πρέπει να επιτελούνται από το σπίτι.  Η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση αρκεί να ακουλουθούμε τις οδηγίες των ειδικών”.

Τα μέτρα

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας. “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι και οι χρόνια πάσχοντες”, δήλωσε.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.

Ταυτόχρονα, στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ακύρωση των παρελάσεων

 166 total views,  4 views today