Διακομιχάλης: Πρωτοφανές να σκεπάζεται ένας οικισμός με λάσπη

417

Στις εκτεταμένες ζημιές  και πρωτοφανείς ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κάλυμνο αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στον Sky ο δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Διακομιχάλης,

«Όσο καιρό  είμαι στη ζωή πρώτη φορά είδα τέτοιο πράγμα. Ήταν  κάτι το φοβικό η ένταση και η διάρκεια της βροχής που είχε αποτέλεσμα να καταπλακωθεί με λάσπη ο οικισμός «Σκάλια»  και να γεμίσει φερτά υλικά το οδικό δίκτυο. Σε όλο το νησί  μόνο ζημιές αντιμετωπίζουμε. Πλημμυρισμένα υπόγεια κατολισθήσεις μεγάλων βράχων από τα βουνά. Είναι μια σοκαριστική κατάσταση», τόνισε  ο  δήμαρχος της Καλύμνου.

Ο κ. Διακομιχάλης τόνισε πως λίγες ημέρες ο καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος  και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας θα του παρέδιδε τη μελέτη για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών  φαινομένων.

«Έχει γίνει μια άρτια  μελέτη που θα παρουσιάζονταν την προσεχή εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα τρέχουμε και δεν φθάνουμε και στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο . Στο  μικρό  νησάκι που ανήκει στη δημοτική ενότητα μας υπάρχουν και  πλείστα άλλα προβλήματα. Κάθε φορά που βρέχει εκεί η ιστορία επαναλαμβάνεται», τόνισε ο δήμαρχος Καλύμνου.

«Κηρύξαμε το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι το επόμενο εξάμηνο να  καταγράψουμε τις ζημιές και να επαναφέρουμε τα πράγματα στην κανονικότητα. Να κάνουμε  με διαδικασίες fast track όποια έργα μπορούμε», τόνισε.

Ο δήμαρχος τόνισε πως  η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συμβάλει στο να υλοποιηθούν πιο γρήγορα τα έργα που είναι αναγκαία.

«Δεν μπορεί με τις διαδικασίες που έχουμε τώρα να αναγκαζόμαστε να περιμένουμε χρόνια για να γίνει ένα έργο. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε σε δύσκολη  κατάσταση ως νησί.  Είχαν την τύχη ή την ατυχία στην πορεία μου στα κοινά να διαχειριστώ κρίσεις και κρίσεις αλλά τέτοιο πράγμα να καταπλακώνεται ένας οικισμός με λάσπη είναι πρωτοφανές», τόνισε.

Ο δήμαρχος της Καλύμνου είπε ότι ήταν ευτύχημα που  οι ζημιές  δεν έγιναν νύχτα γιατί οι καταστάσεις τότε θα ήταν πολύ πιο δυσάρεστες.

«Η μορφολογία του εδάφους είναι δύσκολη στο νησί.  Επίσης παλαιοί χείμαρροι είναι πάνω στο οδικό δίκτυο . Για αυτό μετατρέπονται οι δρόμοι σε ανοικτούς χειμάρρους. Γίνονται προσπάθειες για το δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων. Στον νησί μας έχουμε μεγάλες ιδιαιτερότητες. Το κρίσιμο ζήτημα για μας είναι οι κατολισθήσεις. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και θα εφαρμοσθεί από την περιοχή που έχει ζημιές. Εμείς παρακολουθούσαμε τα προβλήματα και δεν ήμασταν απλοί θεατές», είπε.