Το ΚΙΝΑΛ δικαιώθηκε μετά τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το μαζικό εμβολιασμό των νησιωτών, τόνισε μιλώντας στον sky η Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ελευθερία Φτακλάκη.
Υπενθύμισε ότι εδώ και μήνες η ίδια ζητούσε την προτεραιοποίηση στον εμβολισμό των κατοίκων των νησιών για την ασφάλειά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το έλλειμμα που υπάρχει στα νησιά ως προς τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και η πανδημία ανέδειξε περίτρανα τη γύμνια της νησιωτικής Ελλάδας στον τομέα αυτό. Από την πρώτη στιγμή υπερασπιζόμαστε, παλεύουμε και ζητούσαμε από την κυβέρνηση να επικεντρώσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής της στη θωράκιση των νησιών και τον άμεσο εμβολιασμό των νησιωτών προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς».
Ειδικότερα, η Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε τα εξής:
“Προσωπικά έλεγα από το χειμώνα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προτεραιοποιήσει τον εμβολιασμό των νησιών, αφενός για την ασφάλεια των νησιωτών, αλλά και για την οικονομία των νησιών. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Τουρισμός είναι ο πυλώνας και όλοι αγωνιούμε για το πώς θα πάει η τουριστική σεζόν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρέπει να αναδεικνύουμε τα νησιά μας ως ασφαλείς προορισμούς για να προσελκύσουμε τον επιθυμητό αριθμό επισκεπτών και το πρώτο “χαστούκι” το πήραμε από τη Μ. Βρετανία, όπου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Πορτογαλία θεωρείται πράσινος προορισμός, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Ρόδος και τα νησιά μας να αγωνιούμε για το τουριστικό μας προϊόν, από την πλήρη ανευθυνότητα του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη να λέει ότι αισιοδοξεί για το θέμα της προσέλκυσης των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο στα νησιά μας. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία όψιμη αισιοδοξία, αλλά και μία επικίνδυνη δήλωση, η οποία αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημική κρίση στο κομμάτι αυτό.
Πρέπει να σταματήσει η Κυβέρνηση να λειτουργεί επικοινωνιακά και να δει την ουσία του προβλήματος. Να διεκδικήσουμε με όρους πολιτικής και όχι επικοινωνιακής προπαγάνδας. Άρα λοιπόν εδώ μιλάμε για πράσινα νησιά, για covid free νησιά. Το θέμα είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του εμβολιασμού κι εδώ έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι που αφορά το θέμα των αρμοδιοτήτων, εγώ από την πρώτη στιγμή έθιξα και το θέμα της έλλειψης αρμοδιοτήτων της Α’θμιας και Β’θμιας Αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποδείχθηκε πλέον περίτρανα με την πανδημία, όπως πολύ ορθά ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος είπε δώστε μας αρμοδιότητες για να μπορέσουμε κι εμείς να επιταχύνουμε τις διαδικασίες των εμβολιαστικών κέντρων, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης. Γι’ αυτά όλα λοιπόν, η πανδημία ήρθε να μας αναδείξει την αναγκαιότητα να δούμε σ’ αυτή τη χώρα το θέμα της αποκέντρωσης και των αρμοδιοτήτων. Δε μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο σαν κράτος με παλαιοκομματικούς μηχανισμούς και νοοτροπίες πραγματικά παρελθοντικές”.
Για το θέμα της πανδημίας στην Κάλυμνο και την κατάσταση πλέον εκτός ελέγχου στο νησί από τη ραγδαία διασπορά του ιού, τις αεροδιακομιδές, την οικονομία που έχει πληγεί, και το τι έφταιξε για να φθάσει εδώ που έφθασε το νησί, αν ευθύνεται το κεντρικό κράτος, η Εκκλησία, η Αυτοδιοίκηση, η έλλειψη αυτοπειθαρχίας κλπ, η κυρία Φτακλάκη σχολίασε τα εξής:
Εδώ δεν θα απεμπολήσουμε το θέμα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, που και αυτό από την πρώτη στιγμή το λέγαμε, άρα λοιπόν θεωρώ ότι αυτό που είπατε και εσείς κ. Παμπρή όλα μαζί. Αν θέλετε, η “ανεξαρτησία” ή μάλλον ο χαρακτήρας που έχουν οι αγαπημένοι μας Καλύμνιοι που είναι ανεξάρτητοι, και που δεν πειθαρχούν εύκολα στα μέτρα, γιατί κανείς δεν αμφισβήτησε ότι θα πρέπει να υπάρχει η φροντίδα, η προστασία, η προφύλαξη χρήση της μάσκας και όλων των υγειονομικών όρων που μας βομβάρδιζαν οι ειδικοί του κλάδου, εδώ λοιπόν το γεγονός ότι δεν υπήρχε μια συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων, ενώ οι ίδιοι οι πολίτες δεν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, οτι την πανδημία είναι πάρα πολύ εύκολο να την κολλήσει ο οποιοσδήποτε, και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι εκεί ήταν ένα θέμα συντονισμού και πειθούς απέναντι στον Καλυμνιακό λαό.
Εύχομαι από καρδιάς πολύ γρήγορα να βγουν από αυτή την κρίση. Εχθές από ό,τι διάβασα ο Δήμαρχος κ. Διακομιχάλης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι και αυτοί ευελπιστούν πολύ γρήγορα να βγουν από αυτό το πρόβλημα, το οποίο βιώνει τελευταία η Κάλυμνος. Να προσέχουν και οι ίδιοι οι Καλύμνιοι,αν δεν ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία του εμβολιασμού και εδώ πάλι θα με επαναφέρετε στο θέμα του εμβολιασμού, εαν η Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει από το χειμώνα να εμβολιάζει τα νησιά που να δούμε και λίγο τα αριθμητικά δεδομένα, βλέπετε ότι τώρα εξαιρεί την Κρήτη, λέγαμε νησιωτική Ελλάδα, είναι τα μικρά νησιά, είναι τα δικά μας τα νησιά,τα νησιά του Ιονίου, είναι η νησιωτική Ελλάδα.
Τα αριθμητικά νούμερα θα μπορούσαν να καλύψουν, απλά απαιτείται ένας σοβαρός σχεδιασμός που τελικά δεν έγινε και πληρώνουμε τις συνέπειες σήμερα. Είναι θέμα προγραμματισμού όμως. Γι’αυτό λέω προτεραιοποίηση…όταν ξεκίνησαν αρχικά μόνο με τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, εκεί κάπου ίσως να μην έγινε μια καλύτερη αν θέλετε αντιμετώπιση το ποιές ηλικιακές ομάδες έπρεπε να μπουν σε προτεραιότητα,χωρίς να σημαίνει οτι οι μεγάλες ηλικίες δεν έπρεπε να μπουν αλλα θα εφιστήσω την προσοχή, οι μεγάλες ηλικίες προσέχουν πιο πολύ. Φαντάζομαι το βλέπετε και εσείς αυτό, είναι πιο προσεχτικοί από τους νεότερους οι μεγάλοι Άρα λοιπόν ίσως εδώ τα αντανακλαστικά, η ανάγκη να μπουν σε μια διαδικασία ξεκίνησαν λίγο ανάποδα, γι’αυτό μιλάω για προτεραιοποίηση.
Σαφώς και αναγνωρίζω ότι υπήρχε πρόβλημα με τα εμβόλια, δεν θα πω ό,τι υπήρχε πληθώρα, όμως το θέμα είναι ό,τι στα δύσκολα, εκεί φαίνεται η πολιτική πράξη. Το πως διαχειρίζεσαι μια κρίση και τελικά πως μπορείς να δημιουργήσεις μέσα από ένα πολύ ορθό προγραμματισμό να λάβεις υπόψιν σου όλα τα δεδομένα, όλες τις συνθήκες, προκειμένου να κάνεις το καλύτερο δυνατό, κανείς δεν περιμένει θαύματα, αποδείχτηκε δυστυχώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.
