Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την ένθερμη υποστήριξη του κ. Σωτρίλλη Θωμά, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Ισότητας του Δήμου Ρόδου, κατά την πρώτη περίοδο ανάληψης των καθηκόντων του.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση η οποία διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Εταιρείας Τεχνολογίας Crowdpolicy με τίτλο: “Έμφυλη Βία. Μύθοι, αλήθειες και επανένταξη επιζωσών έμφυλης βίας”. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών συμμετείχε στη συνάντηση με την εισήγηση: “Από τα έμφυλα στερεότυπα στη βία κατά των γυναικών” από την Ψυχολόγο και την Κοινωνιολόγο του Κέντρου. Αναλύθηκαν οι βασικές έννοιες των έμφυλων στερεοτύπων και των επιδράσεων τους στο άτομο, αναδεικνύοντας την έμμεση και άμεση συσχέτιση τους, καθώς και τον τρόπο που οδηγούν στη βία κατά των γυναικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Κέντρα Κοινότητας του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στελέχη της Διοτίμα.
- Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των σπουδαστών/στριών του Μητροπολιτικού Κολέγιο Ρόδου με τίτλο: “ Από τα Έμφυλα Στερεότυπα….Στη Βία κατά των Γυναικών” από την Κοινωνιολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της δράσης συζητήθηκε το θέμα των έμφυλων στερεοτύπων, της βίας κατά των γυναικών και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου.
- Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εφτά (7) διαδραστικές δράσεις- εισηγήσεις προς μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου,6ου Γυμνασίου Ρόδου, 2ου Λυκείου Ρόδου και Λυκείου Ιαλυσού με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: Ευαισθητοποίηση των Νέων στις προειδοποιητικές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης» και μία ομιλία με θέμα : «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός :Το προφίλ του θύτη, του θύματος και του Παρατηρητή» στο 6ο Γυμνάσιο Ρόδου.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων για την ενδοοικογενειακή βία στα σχολεία τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, ανέλυσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, τον ορισμό και τις μορφές της βίας, το νομικό πλαίσιο και τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου. Δόθηκε έμφαση στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας του, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στην ψυχολογία των παιδιών. Οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση των ενδείξεων μιας βίαιης σχέσης, στους τρόπους παρέμβασης από τη θέση ενός παρατηρητή, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης από τη θέση θύματος και θύτη. Κατά τη διάρκεια της δράσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις που στόχο είχαν την αναγνώριση των χαρακτηριστικών υγειών και μη υγειών σχέσεων. Στην ομιλία του σχολικού εκφοβισμού αναλύθηκαν το φαινόμενο, τα χαρακτηριστικά και οι μορφές του και παρουσιάστηκε το διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισµού από το Χαμόγελο του Παιδιού. Το οπτικοακουστικό υλικό και οι βιωματικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται κατά τις παρουσιάσεις, ανταποκρίνονται στον έλεγχο και την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο.
Στη δεκαετή πορεία λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις, στάσεις ή λανθασμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων, οι οποίες αν συνεχίσουν να ακολουθούνται, θα οδηγούν στη βία κατά των γυναικών. Για τους λόγους αυτούς οι δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου στοχεύουν στην κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων, στην ισότητα των δύο φύλων και στην σύναψη υγιών συντροφικών σχέσεων, καθώς και στην ανάδειξη πολιτικών και πρακτικών που υπάρχουν και απαιτούνται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε νομικό, θεσμικό και πρακτικό επίπεδο.
Τελικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί η προϋπόθεση του τρίπτυχου: ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και επαγρύπνηση της κοινωνίας.