Δραματική εξέλιξη για τον Τουρισμό, ματαιώθηκε η έκθεση του Βερολίνου

524

Ακυρώθηκε τελικά η διεθνής έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, που επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην επίσημη ανακοίνωσή  τους οι διοργανωτές της έκθεσης αναφέρουν τα εξής:

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να ακυρώσουν την ITB Berlin. Μεταξύ άλλων, οι υγειονομικές αρχές επέβαλλαν την λήψη υπεύθυνων δηλώσεων από τους συμμετέχοντες, μέσω των οποίων θα έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν προέρχονται από τις περιοχές υψηλού κινδύνου ή ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο από τις περιοχές αυτές. Η Messe Berlin δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Η Messe Berlin επισημαίνει για εβδομάδες ότι η απόφαση να ανασταλούν ή να ακυρωθούν σημαντικά γεγονότα μπορεί να γίνει μόνο με βάση τη σύσταση ή τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Μόνο αυτές οι αρχές έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.

Ο κ. Christian Göke, Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Berlin GmbH,δήλωσε:

“Με περισσότερους από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες, η ITB Berlin έχει εξαιρετική σημασία για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων  πολύ σοβαρά, συνεπώς η ακύρωση της ITB Βερολίνου 2020, έχει πλέον καταστεί αναγκαία».

Μέσω twitter, ο κ.Göke, ανέφερε ότι με “βαριά καρδιά” ελήφθη η απόφαση για την ακύρωση, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά την ευθύνη της ΙΤΒ για την ασφάλεια και την υγεία των επισκεπτών, των εκθετών και των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Messe Berlin Wolf-Dieter Wolf εξηγεί: “Στην 54ετή ιστορία τους, η ITB Berlin και η Messe Berlin δεν έχουν ξαναζήσει μια παρόμοια κατάσταση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκθέτες και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστήριξε την ITB Berlin τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην αγορά ».

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο πριν από τη λήψη της απόφασης: Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn και ο Επίτροπος Τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Thomas Bareiß,τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης. Το Ινστιτούτο Robert Koch και αρχικά το Υπουργείο Υγείας τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής της έκθεσης.

Όπως εξήγησε το βράδυ, ο γερουσιαστής Ντίλεκ Καλάιτσε στο RBB, δύο ήταν τα καθοριστικά κριτήρια για την ακύρωση: η έκθεση αναπτύσσεται σε ένα περιορισμένο χώρο, με πολλούς ανθρώπους και ανεπαρκή εξαερισμό, κάτι που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση του ιού. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός εκθετών προέρχονται από περιοχές κινδύνου όπως είναι η Κίνα και η Ιταλία.

Η Messe Berlin ανέμενε περίπου 10.000 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες.