Δύσκολη υπόθεση και αιτία μεγάλης ταλαιπωρίας οι μετακινήσεις των εποχικά εργαζομένων και όχι μόνο με τα λεωφορεία στη Ρόδο

440

Ιώβεια υπομονή και γερά νεύρα,  πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στη Ρόδο που δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μετακίνησης δίκυκλο ή αυτοκίνητο.

Όσοι εξαρτώνται από τα δημόσια μέσα μεταφοράς και κυρίως από τις αστικές συγκοινωνίες  δηλαδή τα λεωφορεία ,υπομένουν καθημερινά το βάσανο της πολύωρης διάρκειας των δρομολογίων που τους μεταφέρουν στον προορισμό τους δηλαδή στην εργασία τους κυρίως.

Υπενθυμίζεται πως μια απλή διαδρομή εντός πόλεως διαρκεί 40 με 45 λεπτά όπως αναφέρθηκε στο skyrodos.gr

Αυτό συμβαίνει και στις δύο γραμμές που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλεως  δηλαδή τις 3 και 6. Η γραμμή 6 οδηγεί από το κέντρο δηλαδή από την αφετηρία που είναι απέναντι από την κεντρική είσοδο της Νέας Αγοράς στο Νοσοκομείο και επιστροφή. Το δρομολόγιο διαρκεί 40 με 45 λεπτά. Ωστόσο το καλοκαίρι που υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος το δρομολόγιο γίνεται σε περισσότερη ώρα.

Η γραμμή  3 συνδέει το κέντρο με την κλινική Euromedica (και την κοινότητα Κοσκινού με ορισμένα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση μαθητών και κατοίκων) .

Όταν περιλαμβάνεται στο δρομολόγιο η κοινότητα Κοσκινού τότε το δρομολόγιο διαρκεί περισσότερο από 45 λεπτά.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που απασχολείται για παράδειγμα στη Γενική Κλινική αν πάρει τα πρωί το δρομολόγιο των 06:30  φθάνει εκεί 07:00 -07:10. Για να επιστρέψει όμως χρειάζεται 45 λεπτά αφού η διαδρομή προς το κέντρο είναι μεγάλη.

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν κάτοικος ή εργαζόμενος πρέπει να μετακινηθεί σε αντίθετα σημεία με τις διαδρομές των γραμμών  3 και 6. Αν κάποιος δηλαδή είναι στην Ανάληψη και θέλει να μεταβεί στο  πρώην ΙΚΑ στη Ρόδου Λίνδου θα πρέπει να πάρει η γραμμή 6 για να φθάσει στο κέντρο. Αν είναι τυχερός και προλάβει το λεωφορείο της γραμμής 3 τότε θα φθάσει σε 40 λεπτά στο ΙΚΑ.

Αν όχι θα περιμένει  20 με 30 λεπτά να έρθει στο λεωφορείο και μετά άλλα 30 λεπτά για να φθάσει στη Ρόδου Λίνδου στο σημείο που  θέλει. Αν επιθυμεί να φθάσει στη Γενική Κλινική θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο .

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για όσους εργάζονται για παράδειγμα στην επαρχιακή οδό Ρόδου Καλλιθέας ή στο Φαληράκι και δεν διαμένουν κοντά στις στάσεις από όπου περνούν τα δρομολόγια της ΡΟΔΑ και του  ΚΤΕΛ. Τότε ανάλογα με την περιοχή θα πρέπει να πάρουν λεωφορείο της γραμμής 3 ή 6 για να φθάσουν στα σημεία που είναι οι στάσεις για
Φαληράκι για να φύγουν από εκεί. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά για να φθάσει κανείς στο σημείο συν τη διαδρομή προς τον τόπο εργασίας.  Το ίδιο θα κάνει και όταν επιστρέφει από την εργασία του εφόσον η οικία του δεν είναι κοντά στις στάσεις. Επιπλέον αν τυγχάνει να σχολάει μετά τις  22:00 το βράδυ δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια από τις γραμμές πόλεως όταν επιστρέψει στο κέντρο γιατί το τελευταίο δρομολόγιο είναι στις 21:30 . Παλαιότερα το τελευταίο αστικό δρομολόγιο το καλοκαίρι ήταν στις 22:30

Αν κάποιος εργάζεται στα Αφάντου για παράδειγμα θα πρέπει να ξεκινάει για τη δουλειά του μια ή δύο ώρες πριν γιατί τα λεωφορεία που κάνουν τη διαδρομή για Αφάντου εισέρχονται στον οικισμό του

Φαληρακίου  κάνουν διαδρομή από τις ξενοδοχειακές μονάδες . Αυτό σημαίνει πως η  διαδρομή για Αφάντου  διαρκεί πλέον της  μιας ώρας. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιστροφή.

Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση είναι η μετάβαση στην εργασία για κάποιον που διαμενει στα Μαριτσά στην Παστίδα ή τη Δαματριά και εργάζεται σε κάποιο ξενοδοχείο στην Ιξιά.

Το πρώτο δρομολόγιο της ΡΟΔΑ στην περίπτωση αυτή  είναι στις 06:00 το πρωί και η διαδρομή διαρκεί 45 με 50 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος  πρέπει για να είναι εγκαίρως στη δουλειά του να ξυπνάει καθημερινά στις 05:00 για να προλαβαίνει το λεωφορείο των 06:00 με τη προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα. Αν το χάσει το επόμενο είναι στις 07:10  και θα φθάσει αργότερα στη δουλειά του. Με το πρώτο δρομολόγιο φθάνει λίγο νωρίτερα και θα πρέπει να περιμένει για να εισέλθει και να κτυπήσει την κάρτα του. Για όσους δουλεύουν με ωράριο σπαστό η κατάσταση είναι δύσκολη αφού μετά τις 07:10  το επόμενο δρομολόγιο από την ίδια διαδρομή είναι  στις 11:30 . Το μεσημέρι το δρομολόγιο αναχωρεί από Παστίδα στις 15:30 και μετά έχει πάλι στις 17:00 και το τελευταίο είναι στις 22:00. Στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι ξοδεύουν δύο ώρες το λιγότερο για να πάνε και να έρθουν από τη δουλειά τους.

Ακόμη όπως αναφέρθηκε στο skyrodos.gr κάποιες φορές δεν γίνονται δρομολόγια προς Δαματριά.

Για τους εποχικά εργαζόμενους αλλά και τους υπολοίπους που δεν διαθέτουν δικά τους μέσα μεταφοράς η υπόθεση μετακίνηση είναι τελικά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Τόσο για τα αστικά δρομολόγια όσο και για τις γραμμές εκτός είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός .