Την ανάγκη να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία επεσήμανε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκες χθες το βράδυ.
«Να ευχηθώ να έχουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα επούλωση των πληγών που έχει αφήσει η θεομηνία. Με τη σύμπραξη της Περιφέρειας του Δήμου και όλων των φορέων της περιοχής να δοθεί μια άμεση και γρήγορη λύση στα πολύ σοβαρά προβλήματα για να ανακουφιστεί το σύνολο της κοινωνίας των νησιών του νομού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε στην κατάρρευση της γέφυρας στον Μάκκαρη ποταμό και τόνισε:
«Πολύ μεγάλη ζημιά υπέστη η γέφυρα στο Μάκκαρη. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχει καταρρεύσει. Ελπίζουμε ότι ο περιφερειάρχης για ακόμη μια φορά θα φανεί αντάξιος της φήμης του να μπορέσει να αποκαταστήσει τη ζημιά άμεσα γιατί σε διαφορετικό σενάριο θα έχουμε προβλήματα κατά την τουριστική περίοδο».
Ο κ. Πάππου στην ενημέρωση του αναφέρθηκε στην επιστολή που εστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να ρυθμιστούν σωστά τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα.
Το πρόβλημα είναι έντονο στη Ρόδο αλλά και σε μικρά νησιά όπου η Συνεταιριστική Τράπεζα λειτουργούσε μονοπωλιακά.
«Είμαστε σε συνεννόηση με τους βουλευτές του νομού για το θέμα αυτό και ελπίζουμε ότι θα δοθεί λύση», τόνισε.
Αναφορά έκανε ο κ. Γιάννης Πάππου στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τον πρόεδρο κ. Κωστή Ζωγραφίδη στη Ρόδο όπου μίλησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής και άλλα στελέχη.
Ακόμη μετά από ψηφοφορία εξελέγει υπεύθυνος του ΓΕΜΗ που θα είναι και μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου ο κ. Γιάννης Θεμελάρος .
Επίσης νέο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ στο τμήμα της Κω ο κ. Δημήτρης Κώστογλου. Καταλαμβάνει τη θέση του κ. Σιφωνιού που παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης.
Επίσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΒΕΔ για το έτος 2020.
Συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση και για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην Κω για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού.
«Η Κως διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού . Δεν αποκαλείται τυχαία νησί του ποδηλάτου. Το 1960 είχε εκπαιδευτές μάθησης ποδηλάτων σε τουρίστες. Το νησί διαθέτει 250.000 ποδήλατα. Συγκρινόμενη με ευρωπαικές πόλεις όπως το Αμστερνταμ και το Βερολίνο είναι η πρώτη σε χρήση ποδηλάτου», είπε ο κ. Σαράντης.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια τη χρήση βοηθάει το επίπεδο έδαφος του νησιού και οι όμορφες διαδρομές.
«Διαθέτει δε δίκτυο ποδηλατοδρόμων πόλης που ξεκινάει από την παραλία του Φάρου και φθάνει μέχρι την ακτή στο Ψαλίδι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Εκτός από τους τουρίστες και αρκετοί ντόπιοι προτιμούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Επίσης υπάρχουν και ορεινές διαδρομές για ποδήλατο στο νησί που περνάει από το Πυλί και καταλήγει στην Κέφαλο . Ο κάθε ποδηλάτης έχει το χρόνο στη διαδρομή να ανακαλύψει την ιστορία την κουλτούρα την αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή από τα οινοποιία τα τυροκομία τη γαστρονομία της Κω», είπε ο κ. Σαράντης και τόνισε πως μόνο στη Γερμανία υπάρχουν εκατομμύρια ποδηλάτες .
«Αυτό σημαίνει ότι για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού μπορούμε να απευθυνθούμε σε μια από τις μεγάλες τουριστικές αγορές. Στην Ολλανδία το 70% των κατοίκων κάνει χρήση ποδηλάτου», είπε ο κ. Σαράντης.
«Μελέτη του ευρωκοινοβουλίου έδειξε 2,2 δισεκατομμύρια ποδηλατικές εξορμήσεις στην Ευρώπη», τόνισε.
Ο κ. Σαράντης έχει θέσει ήδη το θέμα στο δήμαρχο Κω κ, Θεοδόση Νικηταρά που στηρίζει το εγχείρημα ενώ συζήτησε για το θέμα εκτός από το ΕΒΕΔ και με τον εντεταλμένο για θέματα τουρισμού στα Δωδεκάνησα κ. Κώστα Χρυσοχοίδη σήμερα στην Περιφέρεια.