Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, το Φράγμα Γαδουρά όπως ανακοινώθηκε ήδη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής αν όχι το μεγαλύτερο στη Ρόδο. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2002 και με δυο διαδοχικές εργολαβίες κατασκευής ολοκληρώθηκε το 2014 όπου και τέθηκε σε λειτουργία.
Το έργο ξεκίνησε όταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν η κα. Βάσω Παπανδρέου. Μάλιστα στις 2 Δεκεμβρίου του 2002 η κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο των εταιρειών ΜΕΤΩΝ Α.Ε. και ΑΕΓΕΚ που είχαν την ευθύνη για την κατασκευή του φράγματος.
Ο πρώτος προϋπολογισμός του έργου ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκείνη την εποχή στα 34,6 εκατομμύρια ευρώ.Κατά την επίσκεψη της στο φράγμα η κα. Παπανδρέου είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για την πρόοδο των εργασιών (Το Δεκέμβριο του 2002 ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες εκσκαφής του φράγματος συνολικού όγκου τριών εκατ. κ.μ., ύψους 55 μ. και μήκους στέψης 580 μ., τα αναγκαία για την εξυπηρέτηση των εργασιών έργα οδοποιϊας.
Ωστόσο μετά άρχισαν να παρουσιάζονται διάφορα εμπόδια στην πρόοδο των εργασιών υπήρξαν αρκετές φορές διενέξεις, μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της αρμόδια διεύθυνσης του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Και πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί να παραδοθεί και να λειτουργήσει το έργο.
Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν το νυν Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ακολούθως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το κόστος του έργου ανήλθε τελικά στο ποσό των 160.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο ολοκλήρωσε η εργοληπτική εταιρία : ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Τα κύρια διακριτά τμήματα του έργου είναι :
• η κατασκευή του Φράγματος Γαδουρά,
• η κατασκευή του Υδραγωγείου για τη μεταφορά του νερού προς τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.) Ρόδου.
• η κατασκευή και αποδοτική λειτουργία των Ε.Ε.Ν. Ρόδου, ημερήσιας δυναμικότητας επεξεργασίας νερού 60.000 κυβικών μέτρων
• η κατασκευή του Υδραγωγείου τροφοδοσίας της πόλης της Ρόδου με επεξεργασμένο υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.
Το ενιαίο αυτό έργο ύδρευσης υλοποιήθηκε με ορίζοντα το 2039.
Το Φράγμα Γαδουρά είναι χωμάτινο με επένδυση από λιθορριπή με κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα από άργιλο.
Τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του Φράγματος είναι τα εξής:
• Ύψος φράγματος: 67 μέτρα.
• Μήκος στέψης: 585 μέτρα.
• Πλάτος στέψης: 10 μέτρα.
• Όγκος (φράγματος/προφράγματος): 3,15 εκατομ. κυβικά μέτρα.
Η συνολική εκτιμώμενη χωρητικότητα του ταμιευτήρα είναι 67,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με ωφέλιμη εκτιμώμενη χωρητικότητα τα 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η μέγιστη επιφάνεια καθρέπτη του ταμιευτήρα είναι 4.380 στρέμματα, και η λεκάνη απορροής φτάνει τα 148 τετραγωνικά χλμ, περίπου το 11% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.
Το ταχυδιυλιστήριο
Οι υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (Α΄ Φάση), σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, ώστε να επεξεργάζονται ημερησίως 60.000 κυβικά μέτρα νερού ποιότητας Α2, και να παράγουν υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.
Η δυναμικότητα της Ε.Ε.Ν Ρόδου προβλέπεται να αυξηθεί σε 120.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, με την κατασκευή των έργων της Β’ Φάσης.
Για την επεξεργασία του νερού χρησιμοποιούνται οι πλέον σύγχρονες και παγκοσμίως αναγνωρισμένες μέθοδοι και τεχνολογίες καθαρισμού
Η ποιότητα του νερού
Σήμερα, το νερό που παράγεται στις Ε.Ε.Ν. Ρόδου υδροδοτεί την πόλη της Ρόδου, είναι υψηλής ποιότητας και εντός των αυστηρότερων προδιαγραφών που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.
Οι λειτουργικές παράμετροι και οι διεργασίες καθαρισμού του νερού, παρακολουθούνται και ρυθμίζονται σε εικοσιτετράωρη βάση όχι μόνο στην είσοδο και την έξοδο των Ε.Ε.Ν, αλλά σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας, μέσω του συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού (SCADA).
Η ποιότητα του νερού ελέγχεται σε όλα τα στάδια επεξεργασίας με πλήθος χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό του Αναδόχου στο Εργαστήριο του Έργου, καθώς και σε εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια.
Πηγή: Περιελήφθησαν τεχνικά στοιχεία από τον ιστοσελίδα του φράγματος Γαδουρά.