Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ στη Ρόδο

272

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε  στην  αίθουσα του Νεστοριδείου Μελάθρου την Κυριακή 15 Μαΐου την εκδήλωση τιμής και μνήμης για το τελευταίο ταξίδι του θωρηκτού Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα.

Την εκδήλωση  διοργάνωσαν, ο αντιπρόεδρος Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ κ. Αντώνης Γιαννικουρής,ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Ρόδου  πατέρας- Χριστόφορος, η πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος», το ΚΕΚ Γεννηματάς της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ,το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και η Δωδεκανησιακή Μέλισσα. Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από την Δημοτική Οργάνωση Ρόδου τη ΝΔ που αναφέρει τα εξής:

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Την εκδήλωση που προξένησε ρίγη συγκίνησης και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας διοργάνωσαν, ο αντιπρόεδρος Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ κ. Αντώνης Γιαννικουρής,ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Ρόδου  πατέρας- Χριστόφορος, η πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος», το ΚΕΚ Γεννηματάς της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ,το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνηςκαι η Δωδεκανησιακή Μέλισσα.

Πλήθος κόσμου που κατέκλεισε την αίθουσα του Νεστοριδίου Μελάθρου την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 19:00μμ ταξίδεψε νοερά με οπτικοακουστικά  ερεθίσματα από τον Πειραιά στα Ελεύθερα Ελληνικά Δωδεκάνησα , μέχρι το λιμάνι της θαλασσοκράτειρας Ρόδου. Σ΄αυτό το ιστορικό ταξίδι συνταξιδιώτες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. ΦιλήμωναςΖαννετίδης, ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης , ο Αστυνομικός Διευθυντής Μανώλης Καζαμίας, ο Στρατηγός Δημήτριος Βακέντης,ο Διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης, ο διοικητής του ΝΣ ΡόδουΒασίλης Σέλλας, ο πρόεδρος των απόστρατων αξιωματικών κ. Μηνάς Παπαδάκης , ο πρόεδρος των εφέδρων αξιωματικών κ. Πολύβιος Παυλίδης ,ο διευθυντής εφορίας δημοσίων κτημάτων κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλας , το μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ κ. Μηνάς Νικολάου , η πρόεδρος της ΔΕΕΠ κα. Έφη Χαραλαμποπούλουκαι άλλοι επώνυμοι.

Το πλοίο σύμβολο των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913, του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου , το θωρακισμένο καταδρομικό θρύλος των Ελληνικών θαλασσών  με ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη- στις 15-17 Μαΐου του 1945 , το πλοίο που ποτέ δεν υπέστειλε τη  Ελληνική σημαία ,μετά από έναν θαλάσσιο μαραθώνιο 400  μιλίων κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου για να επισφραγίσει και να λαμπρύνει το μήνυμα «Νενικήκαμεν» και μετά από 630 χρόνια σκλαβιάς , αγώνων και θυσιών να σηματοδοτήσει το αγκυροβόληματης Δωδεκάνησου στο λιμάνι της Μητέρας Ελλάδας που ολοκληρώθηκε την 7η Μαρτίου 1947.

Εδώ στη μητρόπολη των Δωδεκανήσωντην πατρίδα του Κλεόβουλου και του Διαγόρα τη γενέτειρα του Κολοσσού  την εκλεκτή του Κικέρωνα την υμνημένη του Πίνδαρου και του Ομήρου – στην ΡΟΔΟ μας κατέπλευσε το καύχημα του Ελληνικού στόλου που ανέδειξε στο έπακρον το μέγεθος και την διαχρονικότητα της Ελληνικής ναυτοσύνης , διασχίζοντας για τελευταία φορά τα καθαγιασμένα νερά του Αιγαίου μας.

Στο λιμάνι της Ρόδου κοντά στο βωμό της πατρίδας όπου υψώθη παρουσία του Μακαριότατου Αντιβασιλέα Δαμασκηνού  η Γαλανόλευκη , το πλοίο σύμβολο και θρύλος ήρθε να «τιμήσει και να τιμηθεί» .

Τίμησε τους  πλέον των 6 αιώνων αιματοβαμμένους αγώνες και θυσίες των Δωδεκανησίων , τον άσβεστο διαχρονικό πόθο για ένωση με την μητέρα Ελλάδα  και τιμήθηκε από ήρωες σε ηρωικό και ένδοξο τόπογια τη μεγάλη του συμβολή και προσφορά για την ελευθερία της Ελλάδας. Ήταν η ιστορική εκείνη του Μαΐου του 1945ημέρα που ένα ΤΕΛΟΣ με ένα τελευταίο εν δράση ταξίδι,  σηματοδότησετην απαρχή μιας νέας λαμπρής περιόδου με τους Ελληνικούς φάρους στις θύελλες της ιστορίας να λάμπουν ξανά και να ακτινοβολούν πολιτισμό τα «Ελεύθερα Ελληνικά Δωδεκάνησα» .Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!!!

Ο πρόεδρος

της ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ  ΡΟΔΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ