«Η υπεράσπιση της μνήμης συνανθρώπων μας που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα της Κάσου, αξία πανανθρώπινη με τις τεράστιες ανθρωπιστικές καταστροφές που συνέβησαν στο επαναστατημένο νησί της Κάσου από τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο τον Ιούνιο του 1824» εορτάζει σήμερα το μαρτυρικό και ηρωικό νησί της Δωδεκανήσου.

Με την παρουσία των πολιτικών αρχών και των εκπροσώπων των τοπικών στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων σήμερα η Ηρωική Νήσος της Κάσου εορτάζει την συμπλήρωση των 195 χρόνων από εκείνη την ημέρα.

Στην σημερινή επέτειο αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky η δήμαρχος του νησιού κ, Μαίρη Τσανάκη.

Ο χαρακτηρισμός του νησιού ως ηρωική νήσος στηρίχθηκε από όλους και πρωτίστως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
«Αποδείχθηκε πως μπορούμε να ενότητα και πίστη στα ιδανικά της πατρίδας μας να γράφουμε ιστορία», είπε η κ. Τσανάκη.

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρόν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνο ς Κόνσολας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βάιος Καλοπήτας ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτκών στρατιωτικών αρχών και εκπροσώπων από τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.

Το παράπονο της Μαίρης Τσανάκη

Η δήμαρχος του νησιού όμως μίλησε και για ηχηρές απουσίες από τις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Κάσου.

« Δεν θα αναφέρω όνομα. Το μήνυμα θα το στείλω όμως. Φταίω και εγώ που δεν μίλησα νωρίτερα. Δεν μπορεί θεσμικός παράγοντας με πενταετή θητεία που επανεξελέγει και ψηφίστηκε και από την Κάσο να μην έρχεται στο νησί. Εμείς θελήσαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία. Η πατρίδα δεν κρατιέται ζωντανή από τα μεγάλα πορτοφόλια και τους πολλούς ψήφους. Κρατιέται ζωντανή από τους ακρίτες που μένουν στα νησιά . Εκείνους που αν χρειαστεί θα δώσουν τη ζωή τους για να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα. Ζουν στα σύνορα της πατρίδας το γνωρίζουν και πράττουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στα πολυτελή κέντρα και τα ξενοδοχεία των Αθηνών και της Ρόδου. Είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε αυτό το νησί. Δεν γίνεται να μην έχουν πατήσει πέντε χρόνια στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Κάσου», δήλωσε η κ. Τσανάκη που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συνάντηση στη διάρκεια της θητείας της για την υλοποίηση έργων και την εκπόνηση μελετών.

«Παρόλα αυτά εμείς καταφέραμε να παραδώσουμε 41μελέτες για ανάλογα έργα», είπε η κ. Τσανάκη

O πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς

Στο μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης για τους Κασιώτες και τις Κασιώτισσες που θυσιάστηκαν το 1824. Είναι μια ημέρα ξεχωριστή για όλο το ελληνικό έθνος.
Οι ηρωικοί πρόγονοι μας, έμειναν πιστοί σε αξίες και ιδανικά και αντιστάθηκαν στην τυραννία και στη βαρβαρότητα. Δεν δέχθηκαν την υποδούλωση αλλά με περηφάνια, και λεβεντιά αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση.
Το ηρωικό νησί της Κάσου, είναι το νησί με τη μεγαλύτερη προσφορά στο ναυτικό αγώνα, ένα νησί που προσέφερε περισσότερα από εκατό καράβια στον απελευθερωτικό αγώνα.
Οι Κασιώτες ναυτικοί στήριξαν την Ελληνική επανάσταση και συνέβαλλαν στην απελευθέρωση του γένους μας. Τρεις ημέρες αντιστάθηκαν πολεμώντας με απίστευτο θάρρος και μετά από προδοσία «έπεσε» το νησί.
Το Ολοκαύτωμα της Κάσου ήταν Ολοκαύτωμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Οι Κασιώτες έπεσαν ηρωικά μένοντας προσηλωμένοι στην πίστη και στην αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.
Αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα.
Σήμερα, 195 χρόνια μετά, η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι παρούσα. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τους ακρίτες κατοίκους της Κάσου, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν σε αυτήν την εσχατιά της Ελλάδας.
Τιμούμε το Ολοκαύτωμα της Κάσου και η θυσία των ηρώων προγόνων μας, πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β. Καλοπήτας

Στην επέτειο αναφέρθηκε με ανακοίνωση του και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βάιος Καλοπήτας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η ακριτική μας Κάσος στον αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη του μελλοντικού κόσμου η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που υπέστη η Κάσος, η οποία δικαίως ανακηρύχθηκε «ΗΡΩΙΚΗ ΝΗΣΟΣ».

Οι πόνοι και οι θυσίες των Κασιωτών Επαναστατών του 1821, κατοχυρώθηκαν στην αιωνιότητα με την απονομή αυτού του διαχρονικού τίτλου τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την επίτευξη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους.

Εμείς οφείλουμε, έχοντας παρακαταθήκη αυτά τα διδάγματα θάρρους, να κρατήσουμε ισχυρές τις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.
Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιώτες περισσότερο από ποτέ και να μεταφέρουμε τις αγωνίες τους, για ένα καλύτερο μέλλον για τους ακρίτες και τις γενιές του μέλλοντος, με μια βιώσιμη ανάπτυξη, με ποιοτική υγεία, με εργασία και με υποδομές που να συνδέουν καθημερινά τα νησιά μας.
Σεβόμενοι την ηρωική παράδοση της Κάσου, οφείλουμε να στηρίζουμε τους νησιώτες των ακριτικών νησιών μας.”

 416 total views,  2 views today