Με αφορμή της συμπλήρωση 75 ετών από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας Ρόδου και Κω στο Άουσβιτς στις 23 Ιουλίου 1944 διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης.

Η επίσημη τελετή Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, και ώρα 11:00 στην Εβραϊκή Συναγωγή Ρόδου παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Τουλάχιστον 200 Ροδίτες Εβραίοι του εξωτερικού θα παραβρεθούν για να τιμήσουν την μνήμη των προγόνων τους.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν επίσης προβολή ταινίας, συναυλία αφιέρωμα στο LeonardCohen, διαλέξεις βασισμένες στο ιστορικό της Κοινότητας μέσα από τα ιταλικά αρχεία και μουσική βραδιά με σεφαραδίτικη μουσική από το ροδίτικο μουσικό συγκρότημα «AMANESSA»

Στην Κω στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων προγραμματίζεται μια επιμνημόσυνη τελετή την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 11:15 στο Εβραικό Νεκροταφείο της Κω με τη συμμετοχή 100 Εβραίων Ροδιτών του εξωτερικού.

.
Στις εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 20 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 24 Ιουλίου η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Αναλυτικά έχουν ως ακολούθως:

Σάββατο 20 Ιουλίου 9.μ.μ
Θερινός κινηματογράφος «Ρόδον»

«Γυναίκα από χρυσό»-«WomaninGold»

2015 ‧ Δραματική ταινία/Ιστορική μυθοπλασία ‧ 1 ώ. 49 λ.
Αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους

«H Γυναίκα από χρυσό» είναι αμερικάνικη ταινία του 2015 σε σκηνοθεσία του Σάιμον Κέρτις. Πραγματεύεται την υπόθεση της Μαρίας Άλτμαν, Εβραίας από τη Βιέννη, η οποία διεκδίκησε από την αυστριακή κυβέρνησημια παγκοσμίου φήμης ζωγραφική, την προσωπογραφία της θείας της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ του Γκούσταφ Κλιμτ, που είχε κλαπεί από τους Ναζί,κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το έπραξε όχι μόνο για να ξανακερδίσει το δικαίωμά της, αλλά και για να εξασφαλίσει κάποια δικαιοσύνη για τον θάνατο, την καταστροφή και την τεράστια κλοπή έργων τέχνης που διέπραξαν οι Ναζί

Κυριακή 21 Ιουλίου 9.μ.μ
Παλάτι μεγάλου Μαγίστρου
«Αφιέρωμα στον Leonard Cohen»

Μία συναυλία αφιερωμένη στον LeonardCohen. Τρεις νέες τραγουδίστριες ερμηνεύουντα τραγούδια που έχει σφραγίσει ο ίδιος μετη χαρακτηριστική βαριά φωνή του, με τησυνοδεία τριών εξαιρετικών μουσικών καιλιτών οπτικών παρεμβάσεων.
Η NalyssaGreen, η Sugahspank! και η Louis μας ταξιδεύουν με τις ξεχωριστές φωνές τους στο θαυμαστό σύμπαν του Leonard Cohen.
Ο Cohen αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. Ποιητής, μουσικός, δάσκαλος και μαθητής μοιράστηκε τις σκέψεις του και τη ζωή του μέσα από απλές μελωδίες και μια βαθιά “θεία” χρυσή φωνή. Γοητευτικός, ευγενικός και ουσιαστικός όπως τα τραγούδια του, ο Leonard έζησε μια γεμάτη ζωή.
Η αγάπη του για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση με τις αδυναμίες της είναι έκδηλη στη μουσική του, ενώ το χιούμορ και η μελαγχολία, το ταξίδι και ο προορισμός, το σώμα και το πνεύμα είναι δίπολα που συνυπάρχουν αρμονικά στο έργο του.
Έξι μουσικοί επιλέχθηκαν για να ερμηνεύσουν στιγμές από την πορεία του. Τρεις νέες τραγουδίστριες με πολύ διαφορετικές πορείες αλλά με κοινή ανάγκη την αναζήτηση και κοινό χαρακτηριστικό την τόλμη, θα προσεγγίσουν τα τραγούδια που έχει σφραγίσει η βαριά αντρική φωνή του Cohen.
Η εύθραυστη αθωότητα της NalyssaGreen, η βαθιά εκφραστική φωνή της Sugahspank! και η καλλιεργημένη και ευέλικτη φωνή της Louis, πλαισιωμένες από τον βιρτουόζο ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλο, τον μαέστρο Γιώργο Δελλή στα πλήκτρα, και τον λακωνικά μελωδικό Αδωνι Γουλιέλμο στην κιθάρα (SwingShoes) θα συναντηθούν στη σκηνή και θα δημιουργήσουν μία μοναδική ζωντανή σύμπραξη προς τιμή του μεγάλου Leonard Cohen.

Τετάρτη 24 Ιουλίου , 20.30μμ
Συναγωγή «KahalShalom»
(Σιμμίου&Δωσιάδου, Παλιά Πόλη, Ρόδος)
Μουσικό σύνολο “AMANESSA”

Ελένη Αλεξίου – Φωνή / Κρουστά
Δημήτρης Γεωργαλίδης- Πολίτικο Λαούτο
Ιωάννης Καρανικόλας- Πολίτικη Λύρα
Άννα Νικητιάδη – Κρουστά / Νέυ
Σπύρος Τζουμερκιώτης– Ταμπουράς

Οι Σεφαραδίτες αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Για αυτό τον λόγο μάλλον, εξηγείται η οικειότητα που προξενούν στο Ελληνικό κοινό τα Σεφαραδίτικα τραγούδια που γράφτηκαν μετά τη φυγή των Σεφαραδιτών από την Ιβηρική Χερσόνησο, τα οποία ενώνουν την Βυζαντινή μουσική παράδοση της Πόλης, της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με την γλώσσα της Ισπανίας του Θερβάντες. Στα τραγούδια αυτά συνυπάρχουν οι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής, τα Οθωμανικά μακάμ, κλίμακες και τρόποι της Μεσαιωνικής και της Ισπανικής μουσικής και παραδοσιακοί ρυθμοί.
Θα παρουσιαστούν τραγούδια διαφόρων ειδών όπως αφηγηματικά που μοιάζουν με τις δικές μας παραλογές, τραγούδια της αγάπης, του γάμου και τραγούδια που περιγράφουν μικρές προσωπικές ιστορίες, μεταξύ των οποίων κάποια σε δάνειους δικούς μας σκοπούς και κάποια με προέλευση ή αναφορά στους στίχους τη Ρόδο.

 126 total views,  2 views today