Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η πλήρης εκκένωση του κτιρίου των παλιών σφαγείων στην πόλη της Ρόδου από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκεί, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και του Λιμενικού Σώματος.

Η διαδικασία της μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές εκτός Ρόδου είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα και οι 160 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη μεταφερθεί στο λιμάνι της Ακκαντιάς. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί rapid tests σε όλα τα άτομα πριν να επιβιβασθούν στα λεωφορεία για τη μετακίνησή τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής στα hot spot της Κω και της Λέρου και σε άλλες οργανωμένες δομές στην ενδοχώρα, ανάλογα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και τα αιτήματα ασύλου.

Όπως δήλωσε στον sky o Αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης, η δημοτική αρχή είχε εκφράσει την πρόθεσή της για το σφράγισμα της άτυπης αυτής δομής από το Σεπτέμβριο του 2019, δεδομένου ότι η Ρόδος δεν έχει κατάλληλο χώρο φιλοξενίας που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα τόνισε ότι ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να στοιβάζονται εκεί ανθρώπινες ψυχές, αφού ο χώρος είναι ακατάλληλος ακόμη και ως προς τη στατικότητα του κτιρίου, χωρίς ασφάλεια για τους ίδιους.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου Αντώνης Αποστολίδης σχολιάζοντας το θέμα στο σταθμό μας τόνισε ότι η μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων θα μπορούσε σε μία οργανωμένη δομή χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, ενώ πρόσθεσε ότι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Δημάρχου Ρόδου στη μηνυτήρια αναφορά του για το κλείσιμο της άτυπης δομής ότι οι φιλοξενούμενοι στο χώρο ήταν καταληψίες, αφού το κτίριο που ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τη φιλοξενία τους το 2015.

Με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Γιάννης Παππάς τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ότι μεταφέρονται σε ασφαλές περιβάλλον οι διαμένοντες στα Σφαγεία Ρόδου, σημειώνοντας τα εξής:

Έπειτα  από προσπάθειες πολλών μηνών και συνεχείς επικοινωνίες του βουλευτή Δωδεκανήσου Ιωάννη Παππά με τα αρμόδια υπουργεία, την ηγεσία της Αστυνομίας, τον Δήμαρχο Ρόδου Αντ. Καμπουράκη και τον αναπληρωτή Δήμαρχο Σ. Καρίκη, εκκενώνεται επιτέλους ο χώρος στα Σφαγεία Ρόδου και μεταφέρονται οι άνθρωποι σε ασφαλείς οργανωμένες δομές της χώρας.

«Όπως είχα προαναγγείλει εδώ και καιρό είχε αποφασιστεί η εκκένωση του χώρου των σφαγείων και η μεταφορά των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές. Η άτυπη και παράνομη “δομή” στα σφαγεία ήταν επικίνδυνη για την υγεία των διαμενόντων κυρίως και αποτελούσε υγειονομική βόμβα για το νησί μας. Οι άνθρωποι διαβιούσαν εκεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και ήταν επιβεβλημένη η μεταφορά τους σε ασφαλείς δομές».

 1,644 total views,  2 views today