Εκταμίευση πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

131

Εγκρίθηκε  η εκταμίευση της πρώτης, μετά την προκαταβολή, δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. δάνεια.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που εισπράττει δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η εκταμίευση έγινε ύστερα από την ικανοποίηση 15 προαπαιτούμενων, ορόσημων και στόχων, όπως αποκαλούνται.

Οπως εξάλλου ανακοίνωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, χθες δημοσιεύθηκαν επίσης οι προσκλήσεις, ύψους 510 εκατ. ευρώ, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, κάτι που δείχνει ότι «το εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:

 1. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ΄ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
  2. Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
  3. Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού τους και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
  4. Η ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.
  5. Οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις.
  6. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022) για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους.
  7. Μεγάλα ψηφιακά έργα που εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα.
  8. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά το ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).
  9. Τα ερευνητικά κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.