Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», με την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να αποφασίζει για την διάθεση έως και δύο ημερών για την συζήτηση και ψήφισή του.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο που θα διευκολύνει και την ερμηνεία του νόμου στο μέλλον, όποτε χρειαστεί, από την διοίκηση και την δικαιοσύνη.
Εφ’ όσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επιπλέον, παρέχονται σε ομόφυλα ζευγάρια πλήρη γονεϊκά δικαιώματα, χωρίς όμως να τους επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση επί του σχεδίου νόμου της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη, ενώ 21 βουλευτές κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων. Το σχέδιο νόμου πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων, όμως αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων.
Επιπλέον, με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια τα κόμματα Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη κατέθεσαν τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς.
Τις προηγούμενες ημέρες το νομοσχέδιο έγινε στόχος έντονων διαφωνιών και διαμαρτυριών από την εκκλησία και από τμήμα της κοινής γνώμης, με την πλειονότητα ωστόσο να στηρίζει τις προβλέψεις του.
Η πορεία προς την νομιμοποίηση του γάμου ομφύλων στην Ελλάδα υπήρξε μακρά και δύσκολη. Κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν έθιγαν το ζήτημα, προκειμένου να αποφύγουν μια αντιπαράθεση με την εκκλησία. Το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομιμοποιήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, με την ΝΔ τότε ως αντιπολίτευση να αντιτάσσεται. Οι όποιες δεσμεύσεις περί επέκτασης των δικαιωμάτων αυτών έτυχαν αναβολής, καθώς η Ελλάδα είχε ως προτεραιότητα αρχικά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κι έπειτα της πανδημίας.
Η αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο υπήρξε έντονη. Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολές σε όλα τα μέλη της Βουλής, υπογραμμίζοντας τις ενστάσεις της, ενώ ανακοινωθέν με παρόμοια φρασεολογία διαβάστηκε κατά την κυριακάτικη λειτουργία σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας. Παράλληλα, θρησκευτικές οργανώσεις διαδήλωσαν εναντίον του νομοσχεδίου.
Για την εκκλησία, ο γάμος μεταξύ ομοφύλων συνιστά απειλή στο παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο. Όπως υποστηρίζουν οι κληρικοί, η υποστήριξη σε αυτό θα μπορούσε να συνδράμει κατά του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Την άποψη αυτή μοιράζονται και άλλες ορθόδοξες χώρες, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το νομοσχέδιο αποτελεί ορόσημο, αφού για πρώτη φορά τα ομόφυλα ζευγάρια θα αναγνωρίζονται ως οικογενειακή μονάδα. Σύντροφοι που δεν είναι οι βιολογικοί γονείς των παιδιών του ζευγαριού θα έπρεπε να επιδιώξουν την κηδεμονία μέσω της υιοθεσίας, διαδικασία πιο χρονοβόρα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά τους, οι διεμφυλικοί επιδιώκουν πρόσθετες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, αφού, όπως επισημαίνουν, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν σε νομική εκκρεμότητα.
Το πολιτικό τοπίο γύρω από τον γάμο ομοφύλων μόνο απλό δεν είναι. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως η συζήτησή του θα προσφέρει μια σπάνια στιγμή συναίνεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που οι πολιτικοί σε όλη την Γηραιά Ήπειρο – έχοντας ίσως το ένα τους μάτι στραμμένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου – τονίζουν περισσότερο τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει αντιρρήσεις από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να χρειάζεται ψήφους της αντιπολίτευσης για να υπερψηφιστεί.
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, πολλά εκ των μελών της στηρίζουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το οποίο αναμένεται να περάσει με άνετη πλειοψηφία, χάρη στις ψήφους βουλευτών από το κέντρο και προς τα αριστερά. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έγινε πέρυσι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος αρχηγός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με τις θρησκευτικού χαρακτήρα διαμαρτυρίες. Οι ψήφοι τους δεν αναμένεται να εμποδίσουν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο επιδίωξή τους είναι να προσελκύσουν στήριξη από την παραδοσιακή συντηρητική βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.