«Ελληνική PISA»: Κανονικά σήμερα οι εξετάσεις μαθητών

140

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών κατά της «Ελληνικής PISA» στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Ετσι, θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία του διαγωνισμού σήμερα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή που είχαν ανακοινώσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ από τις εξετάσεις για τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης δημοτικών και της Γ΄ Τάξης γυμνασίων σε θέματα γενικών γνώσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και θα οργανωθούν δειγματοληπτικά σε περίπου 6.000 μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη. «Θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. #Προχωράμε Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη», έλεγε στην ανάρτησή της η υπουργός.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «με τις εν λόγω εξετάσεις θεσμοθετείται ένα κατοχυρωμένο πλαίσιο που θα συλλέγει συστηματικά, δειγματοληπτικά, σε εθνικό επίπεδο και σε ανώνυμη βάση, μετρήσιμα στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης, μέσω έγκυρης και αξιόπιστης διάγνωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών».

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ χαρακτήρισε αντιδραστική εξέλιξη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, και τους κατηγόρησε για αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Πάντως, η τακτική να κηρύσσεται απεργία ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων κρίνεται από συνδικαλιστικές παρατάξεις ατελέσφορη.

Συνδικαλιστές ανέφεραν  πως τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν απήχηση στους εκπαιδευτικούς, είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς πολιτικό βάθος και δεν δείχνουν συνδικαλιστική συνέπεια. Ενδεικτικά, φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις η διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ (τη φιλοσοφία του οποίου υιοθετεί ο ελληνικός διαγωνισμός, εξ ου και η ονομασία του ως «ελληνική PISA») αλλά δεν προκηρύχθηκε απεργία.