Η επιβεβαίωση από πρακτορείο Reuters των συνομιλιών Ελλάδας – Ισραήλ για την δημιουργία και εγκατάσταση ενός ελληνικού συστήματος τύπου Iron Dome ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Iron Dome δεν είναι ένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, αλλά ένας συνδυασμός οπλικών συστημάτων, τα οποία δρουν προκειμένου να δημιουργούν μια «ομπρέλα» ενάντια σε διαφορετικού είδους απειλές.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλέσθηκε το Reuters, μετά από την ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια κεκλεισμένων των θυρών, «το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα κατά των drone». «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.
Προφανώς, το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα προσπαθήσει να «σταθμίσει» τις ελληνικές ανάγκες που δεν είναι πανομοιότυπες με αυτές του Ισραήλ.
Ο Άγγελος Χωριανόπουλος, Αναλυτής Γεωπολιτικού Ρίσκου και Ιδρυτής του Future Warfare διευκρινίζει ποιοι είναι οι «τύποι» του ισραηλινού Iron Dome πάνω στα οποία θα βασισθεί το ελληνικό σύστημα που τελικά θα επιλεχθεί για ανάπτυξη.
Σύστημα Αεράμυνας Βραχέως Βεληνεκούς Iron Dome
Η αντιπυραυλική στρατηγική του Ισραήλ σήμερα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: το στρατηγικό, το τακτικό και το επίπεδο τοπικής προστασίας. Στο στρατηγικό επίπεδο, το σύστημα Arrow αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο τακτικό, τα συστήματα David’s Sling και Patriot δημιουργούν μια δεύτερη γραμμή άμυνας, ενώ το Iron Dome προστατεύει από επιθέσεις με ρουκέτες χαμηλής τεχνολογίας, όπως οι Qassam.
-Η ανάπτυξη του Iron Dome ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems με αμερικανική χρηματοδότηση και έγινε επιχειρησιακό το 2010.
-Το Iron Dome είναι ένα σύστημα βραχείας αεράμυνας (V-SHORAD), σχεδιασμένο να προστατεύει συγκεκριμένες περιοχές από ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους (C-RAM).
-Κάθε πυροβολαρχία αποτελείται από ένα Κέντρο Διοίκησης της mPrest, το ραντάρEL/M-2084 MMR AESA της ELTA Systems και τρεις έως οκτώ εκτοξευτές με 20 πυραύλους Tamir.
-Το ραντάρ ανιχνεύει και ταξινομεί κάθε είδους εναέριες απειλές και παρέχει εικόνα της αεροπορικής κατάστασης (ASP) σε πραγματικό χρόνο.
-Με τη λειτουργία WLR, το σύστημα ανιχνεύει ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, υπολογίζοντας τη θέση εκτόξευσης και την περιοχή πρόσκρουσης.
-Καλύπτει αζιμούθιο 120° ή περιστρεφόμενη γωνία 360°, με δυνατότητα παρακολούθησης έως και 1.100 στόχων και επεξεργασία WLR για 200 από αυτούς.
-Κάθε εκτοξευτής έχει 20 πυραύλους Tamir με καθοδήγηση ενεργού ραντάρ και βεληνεκές 70 χλμ.
-Σύμφωνα με τη Rafael, κάθε πυροβολαρχία του Iron Dome προστατεύει περίπου 160 τ.χλμ. και συνεργάζεται με μη επανδρωμένα αεροχήματα για να αναχαιτίζει πυραύλουςαπό 80-20 χλμ.
-Η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή έγινε το 2011 με επιτυχία όταν ένας πύραυλος Tamir κατέστρεψε ρουκέτα Κατιούσα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα.
Κινητό Σύστημα Αεράμυνας Βραχέως Βεληνεκούς I-Dome
– Το κινητό σύστημα αεράμυνας I-Dome βασίζεται στο Iron Dome και προστατεύει από ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους (C-RAM).
– Το I-Dome είναι αυτόνομο και χρησιμοποιείται για αεράμυνα μηχανοκίνητων δυνάμεων.
– Τοποθετείται σε τροχοφόρο όχημα 6×6 της Rafael, φέρει Κέντρο Διοίκησης και έναν εκτοξευτή με 10 πυραύλους Tamir.
– Το ραντάρ ELM-2138M Green Rock της ELTA, με δυνατότητες C-RAM και προστασίας χερσαίων βάσεων (GBAD), ανιχνεύει και παρακολουθεί βλήματα πυροβολικού, ρουκέτεςκαι εναέριες απειλές.
– Το Κέντρο Διοίκησης επιτρέπει είτε σταθερή είτε κινητή κάλυψη.
– Το ραντάρ Green Rock ανιχνεύει και ταξινομεί εναέριες απειλές, χρησιμοποιώντας τεχνολογία AESA 3D σε συχνότητες μπάντας-S. Διαθέτει κάλυψη 90° ή πλήρη 360° με τέσσερις κεραίες και ανιχνεύει στόχους όπως πυρά ολμών (15 χλμ.), UAV (60 χλμ.) και μαχητικά αεροσκάφη (100 χλμ.).
– Όπως και το Iron Dome, όταν εντοπίζει εχθρικό βλήμα, εκτοξεύει έναν πύραυλο Tamir για να το καταστρέψει.