Την πάγια θέση του ότι τα όμορα κόμματα μπορούν να συζητούν επανέλαβε μιλώντας στον ΣΚΑΙ σήμερα το μεσημέρι,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός από την Κάσο όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ ο κ. Κρεμαστινός απάντησε πως δεν είναι με κανένα από τα δύο κόμματα.

«Δεν είμαι με κανένα. Αυτό που είπα και παρεξηγήθηκε από ορισμένους και όχι αθώα είναι ότι τα όμορα κόμματα συζητούν . Είναι προτιμότερα σε μια συγκυβέρνηση από τα μη όμορα», είπε ο κ. Κρεμαστινός και πρόσθεσε ότι η ασυμβατότητα μη όμορων κομμάτων αποδείχθηκε στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε η αποπομπή του κ. Βενιζέλου ο κ. Κρεμαστινός έκανε για μια φορά ακόμη έκκληση για ενότητα.

«Όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Οι όποιες συζητήσεις να γίνουν μετά τις εκλογές. Έχω εκθειάσει πολλές φορές την προσφορά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο κόμμα σε δύσκολες εποχές. Στάθηκε επίσης δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου τότε με όσα έγιναν το 1989», είπε ο κ. Κρεμαστινός.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κλήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους η κ. Γεννηματά έθεσε στο περιθώριο ουσιαστικά τον κ. Βενιζέλο.

«Είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και οι επιλογές προσώπων. Το ότι ο πρόεδρος έχει αυτή την αρμοδιότητα δεν υπάρχει αμφιβολία. Το αν έπραξε σωστά ή λάθος δεν είναι της παρούσας στιγμής. Διαφορετικά θα πάει περίπατο η ενότητα», υπογράμμισε ο κ. Κρεμαστινός.

Σε ερώτηση για τα ζητήματα που του θέτουν οι πολίτες στα Δωδεκάνησα ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε:

«Βρίσκομαι στην Κάσο όπου εορτάζεται η επέτειος του Ολοκαυτώματος . Τότε όταν η Κάσος κάηκε είχε 10.000 κατοίκους. Σήμερα ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα. Το επόμενο έτος οι κάτοικοι θα είναι λιγότεροι»

Ο λόγος που ο πληθυσμός του νησιού μειώνεται όπως εξήγησε ο κ. Κρεμαστινός είναι γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.

« Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Τα νησιά ζουν υποτυπωδώς με ότι τους δίνει ο τουρισμός. Οι κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι χρειάζονται ειδικές πολιτικές. Να κάνουν δηλαδή ότι και οι Σουλτάνοι τότε που για να κρατήσουν τους πληθυσμούς στα νησιά έδωσαν προνόμια. Ήταν τέτοια που τα νησιά έγιναν πόλοι έλξης. Διαφορετικά ελλοχεύσει ο κίνδυνος να έχουμε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της μετανάστευσης αφού θα αλλάξουν οι πληθυσμοί. Δεν είναι ανάγκη να γίνει πόλεμος σήμερα, μερικές βάρκες να έρθουν στα νησιά με μετανάστες. Κάθε κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επιβίωση των κατοίκων στα νησιά με σωστό τρόπο» , δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων στην Ηρωική Νήσο Κάσο, για τις εκδηλώσεις για την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Αρχαιολογικούς χώρους της Λέρου θα επισκεφθεί σήμερα η ΥΠΠΟ

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων και μίλησε στην Πλατεία Ηρώων της Κάσου, τονίζοντας τα εξής:

“Σήμερα τιμούμε μια ιστορική επέτειο, του Ολοκαυτώματος της Κάσου, όταν πριν από 195 χρόνια σφάχτηκαν 4.000 γυναικόπαιδα του νησιού από τον Αιγύπτιο ναύαρχο Χουσεΐν. Τότε ο πληθυσμός της Κάσου ήταν 12.000 άτομα, όταν αντίστοιχα ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν 6.000.

Σήμερα πριν από αυτήν τη συγκέντρωση μου ελέχθη ότι ο σημερινός πληθυσμός του νησιού είναι κάτω των 1000 κατοίκων και ότι 4 μεγάλες οικογένειες είναι έτοιμες να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Είναι αλήθεια ότι πολλά έγιναν για τα νησιά μας τις τελευταίες δεκαετίες χρόνια που δεν υπήρχαν παλιότερα, κυρίως από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, στην Παιδεία στις συγκοινωνίες. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν τη φθίνουσα πορεία των πληθυσμών των νησιών μας. Οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν περίπου τα νησιά μας σε ειδικό προνομιακό καθεστώς στη θρησκεία και στην οικονομία και τούτο γιατί ήθελα ν να συγκροτήσουν τους πληθυσμούς τους καθώς ή πειρατεία τότε οργίαζε στο Αιγαίο. Και τους συγκράτησαν.

Εμείς για να αποτρέψουμε αυτή τη φυγή των νησιωτών προς την ενδοχώρα και το εξωτερικό χρειάζεται πολιτική ολικής ανατροπής. Δεν είναι αρκετό το όνομα “Ηρωική Νήσος Κάσος”, που επίσημα αποδόθηκε στο νησί, να μένει μόνο ως τίτλος. Η αναγνώριση πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά μέτρα και κίνητρα. Δεν είναι αρκετό το μεταφορικό ισοδύναμο όταν το μισό πανάκριβο εισιτήριο του αεροπλάνου και των μεταφορικών μέσων πληρώνεται σε ΦΠΑ και εφορία. Η αξία του εισιτηρίου διπλασιάζεται και η ζωή γίνεται οικονομικά αφόρητη.
Η οικονομική ανατροπή πρέπει να περιλαμβάνει σειρά οικονομικών μέτρων ώστε τα νησιά να καταστούν εστίες έλξης των κεφαλαίων για ανάπτυξη στον τουρισμό, στις βιοτεχνίες και στη βιομηχανία. Γιατί ο επιχειρηματίες να αποφασίσει να επενδύσει στα νησιά όταν μπορεί με καλύτερους όρους να επενδύσει στην ενδοχώρα; Γιατί οι νέοι να παραμείνουν στα νησιά και να μην μετακομίσουν στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό; Αν αυτό συμβεί, σε λίγα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος τα νησιά μας να κατοικούνται μόνο από μετανάστες που έρχονται από την Ασία και την Αφρική και να αλλοιωθεί πλήρως ο εθνικός τους χαρακτήρας. Πρέπει όλοι μαζί οι βουλευτές των νησιών ανεξαρτήτως κόμματος, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι να αντιδράσουμε για να αποτραπεί αυτός μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης του εθνικού χαρακτήρα των νησιών μας.

Με την ευκαιρία της επετείου του Ολοκαυτώματος πρέπει και εγώ με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Βουλής, μεταφέροντας παράλληλα και τον χαιρετισμό της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Γεννηματά, να αποτίσω τον δέοντα φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η Κάσος μαζί με τη Χίο και τα Ψαρά είναι τα φωτεινά παραδείγματα που πρέπει να εμπνέουν όλους εμάς του Έλληνες αλλά και κάθε άνθρωπο ου αγωνίζεται για την Ελευθερία.”

 198 total views,  2 views today