Προδρομικά σημάδια ότι ωριμάζει μια σημαντική στροφή στις προτιμήσεις τουριστών-ταξιδιωτών αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούνιο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Καταγράφεται εντυπωσιακή στροφή στην προτίμηση ορεινών και χερσαίων περιοχών με πολύ υψηλή ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ η ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών στους συνήθεις hot προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας είναι υποπολλαπλάσια. Η προτίμηση εναλλακτικών προορισμών δεν αποτυπώνεται μόνο στη στροφή σε ορεινές και χερσαίες περιοχές της χώρας, αλλά και σε στροφή σε εναλλακτικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας
Καθώς τα στοιχεία αυτά αφορούν την πρώιμη τουριστική περίοδο μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, είναι βάσιμο να αποδώσουμε αυτές τις τάσεις κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Ελληνες/Ελληνίδες αρχίζουν να αποστρέφονται τους γνωστούς hot προορισμούς (Μύκονος, Κως, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Επτάνησα, Κρήτη) και αναζητούν εναλλακτικές.
Αυτές οι νέες τάσεις οφείλονται σε δύο συν έναν βασικούς παράγοντες:
● Στην πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη τουριστικών υπηρεσιών (κυρίως καταλύματα, εστίαση). Ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες στους hot προορισμούς… το έχουν τερματίσει, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν πιο προσιτές εναλλακτικές.
● Στον κορεσμό του κυρίαρχου προτύπου μαζικού τουρισμού με το «πατείς με πατώ σε», τις φαραωνικές υποδομές και τον «επεκτατισμό» του (που μια εκδοχή του είναι η κάλυψη κάθε σπιθαμής των παραλιών με στοιχισμένες σειρές ομπρελών).
Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται τώρα μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: οι ακραίοι και παρατεταμένοι καύσωνες. Σε τέτοιες συνθήκες οι παραθαλάσσιοι προορισμοί προσφέρουν πολύ λιγότερο την πολυπόθητη δροσιά σε σχέση με ορεινούς προορισμούς κυρίως.
Τα στοιχεία
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:
● Στο top 10 των προτιμήσεων με κριτήριο το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών (τζίρου) στα καταλύματα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι φιγουράρουν ορεινές περιοχές (ή περιοχές με ορεινούς προορισμούς), δύο νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και η Κάρπαθος.
Κατά σειρά με βάση το ποσοστό αύξησης 2023/2022 οι νομοί: Σερρών, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Λέσβου, Φλώρινας, Τρικάλων, Πέλλας, Φωκίδας, Καρπάθου και Χίου.
Σε αυτή την κατηγορία τα πολύ υψηλά ποσοστά αύξησης του τζίρου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αύξηση στις τιμές –που ούτως ή άλλως είναι πιο προσιτές στους ορεινούς και χερσαίους προορισμούς.
● Στο bottom 10 συναντάμε τους έως σήμερα hot προορισμούς, όπου τα χαμηλά ποσοστά αύξησης του τζίρου κρύβουν πραγματική ύφεση του τουριστικού ρεύματος με δεδομένο το υψηλότερο ποσοστό αυξήσεων στις τιμές. Κατά σειρά χαμηλότερων επιδόσεων και με ποσοστό αύξησης κάτω από 10%, οι νομοί: Ξάνθης, Μυκόνου, Κω, Κέας – Κύθνου, Λήμνου, Θήρας, Κεφαλληνίας, Χανίων, Λευκάδας και Σύρου.
Πολύ κοντά, με ποσοστά αύξησης λίγο πάνω από 10%, είναι το Ηράκλειο με 12,2% και οι Σποράδες με 13,5%.