Εμφάνιση της εβδομάδας: Τι λέει το τεχνητό παλτό του Πάπα Φραγκίσκου για το μέλλον της μόδας

800

Το Σαββατοκύριακο, μια περίεργη εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου άναψε το διαδίκτυο. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τον 86χρονο ποντίφικα ντυμένο με ένα ογκώδες λευκό παλτό με παραγάδι, σφιγμένο στη μέση και φαινομενικά στρωμένο με άλλα streetwear για τον χειμώνα.

Φαινόταν να είναι μια δραστική απόκλιση από τα τυπικά ρέγκαλια – ρόμπες, στολίδια και ψηλά, μυτερά καπέλα από μίτρα – που φορούσαν συχνά στο παπικό σπίτι. Η στολή προκάλεσε έναν καταιγισμό ερωτήσεων στο διαδίκτυο: Είχε ο Πάπας νέο στυλίστα ; Είχε πάντα στυλίστα; Η εμφάνιση ήταν εμπνευσμένη από τους χορευτές στο σόου της Rihanna Superbowl ;

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, οι χρήστες των social media αναφώνησαν πώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η εικόνα ήταν πραγματική. Και δεν ήταν. Το Twitter έχει επισυνάψει από τότε μια υποσημείωση με βάση τα συμφραζόμενα σε πολλά από τα tweets με τις καλύτερες επιδόσεις διευκρινίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί από AI και δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το εργαλείο λογισμικού Midjourney. Ένας 31χρονος εργάτης από το Σικάγο διεκδίκησε έκτοτε την κυριότητα της viral εικόνας.

Τα εργαλεία απεικόνισης AI (ή τεχνητής νοημοσύνης) γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα. Η τεχνολογία, η οποία δημιουργεί εικόνες με βάση τις προτροπές κειμένου των χρηστών, έχει χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό περιεκτικών επιδείξεων μόδας , τη δημιουργία ολόκληρων γραφικών μυθιστορημάτων και ακόμη και για να βοηθήσει να οραματιστούμε νέες μορφές αρχιτεκτονικής . Ωστόσο, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται και οι «βαθιά ψεύτικες» εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή γίνονται πιο πειστικές, πολλοί ανησυχούν για τις ηθικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της αντιπροσωπείας των υποκειμένων (τοποθέτηση ανθρώπων σε κατασκευασμένα σενάρια που μπορεί να είναι δυσφημιστικά ή κακόβουλα, για παράδειγμα) και εάν Η τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης μια μέρα θα κάνει αδιόρατες τις ψεύτικες ειδήσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι φωτογραφίες της σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη διαδόθηκαν αστραπιαία αφού ο πρώην πρόεδρος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περίμενε να κατηγορηθεί σε σχέση με έρευνα για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας στη Νέα Υόρκη. (Ο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει την αθωότητά του, δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί για οποιαδήποτε κατηγορία.)

AI και το μέλλον της μόδας

Εάν το ντύσιμο είναι μια σημαντική μορφή αυτοέκφρασης, τότε μια στολή που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όχι μόνο να μειώσει τη δύναμη και τα μηνύματα που ενυπάρχουν στα ρούχα – αλλά και την αυτονομία ενός ατόμου. Στον παπισμό, κάθε ένδυμα έχει θρησκευτική σημασία. Το χρώμα των αμφίων του Πάπα είναι ειδικά επιλεγμένο για να ευθυγραμμίζεται με συγκεκριμένες γιορτές: το κόκκινο μπορεί να φορεθεί μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως η Κυριακή των Βαΐων, η Μεγάλη Παρασκευή και η Πεντηκοστή, επειδή αντιπροσωπεύει το αίμα του Ιησού Χριστού, ενώ το ροζ φοριέται μόνο δύο φορές την ημέρα. έτος. Ως εκ τούτου, οι ψεύτικες εικόνες του Πάπα που φορά συγκεκριμένα ρούχα εκτός αυτών – ή σε αμέτρητα άλλα – περιβάλλοντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν προσβολή, ανησυχία ή ακόμα και δυσπιστία στην καθολική κοινότητα.

Η ψηφιακή αλλαγή του ντυσίματος κάποιου θα μπορούσε επίσης να έχει μόνιμη βλάβη στη φήμη. Μια επεξεργασμένη φωτογραφία του 2005 που φαινόταν να δείχνει την Πάρις Χίλτον σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης φορώντας ένα φλεγμονώδες μπλουζάκι που έγραφε «Σταμάτα να είσαι φτωχός» έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της ποπ κουλτούρας των πρώτων χρόνων. Πρόσθεσε την αντίληψη του κοινού για τη Hilton ως μια κληρονόμο που δεν αγγίζει. Η ίδια απηύθυνε δημόσια την ψεύτικη εικόνα το 2021, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «πιστεύουν όλα όσα διαβάζετε». (Το γιλέκο, το οποίο προήλθε από μια συλλογή μόδας που σχεδίασε η αδερφή του Hilton, Nicky, έγραφε στην πραγματικότητα “Stop Being Desperate.”)

Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Βατικανό τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην εμφάνιση της τεχνολογίας AI και προέτρεψε τους επιστήμονες να εξετάσουν τον αντίκτυπό της στον άνθρωπο (αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στην οργή για την προσποίηση της δικής του εμφάνισης). «Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει με θετικό τρόπο στο μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο Φράνσις, πριν προσθέσει: «Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυνατότητα θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει συνεχής και συνεπής δέσμευση από την πλευρά εκείνων που αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες να ενεργούν με ηθική και υπευθυνότητα».

«Θα σας ενθαρρύνω λοιπόν, στις συζητήσεις σας, να κάνετε την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε άνδρα και γυναίκας το βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των αναδυόμενων τεχνολογιών», είπε ο Φράνσις. «Αυτά θα αποδειχθούν ορθά ηθικά στο βαθμό που θα βοηθήσουν στο σεβασμό αυτής της αξιοπρέπειας και θα αυξήσουν την έκφρασή της σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ζωής».