Εμφανέστατη η ψυχρότητα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά

134

Κάτι παραπάνω από εμφανής ήταν η ψυχρότητα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

και τον Νίκο Ανδρουλακη  στην πρώτη τους συνάντηση μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι σε κυβέρνησης συνεργασίας θα  προτείνει για νέο πρωθυπουργό τον « άγνωστο Χ»

Οι δύο πολιτικοί δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, ενώ η χειραψία τους ήταν απολύτως τυπική.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν το Σάββατο στη Βουλή με αφορμή την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Ήταν μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, όπου αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, οπότε και είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε δύο φορές να τον συναντήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για τη λύση ενός “πολιτικού προσώπου” για την πρωθυπουργία της χώρας, εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει ποιο θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο αυτό, αποκλείοντας όμως τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr, είπε ότι ουδέποτε δήλωσε «ενδιαφερόμενος» αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είπε μόνο τα αυτονόητα

Με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει συγκεκριμένα:

“Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως “ενδιαφερόμενο”!”.

Πηγή: The Toc