Ενίσχυση των Δικαστηρίων στην Κω ζητά ο Μάνος Κόνσολας

1200

Οι αλλαγές στο νέο δικαστικό χάρτη, αποτελούν μια ευκαιρία για μια συνολική επανεξέταση του Οργανισμού Δικαστηρίων σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες, όπως είναι το Πρωτοδικείο Κω»,τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας,σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, που σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, επιβάλλουν την αλλαγή του οργανισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων.

Συγκεκριμένα, ζητά να  προβλεφθεί μία ακόμα θέση Προέδρου Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελέων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι:

οι δικαστές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας των μεταβατικών εδρών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κω, αλλά και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σε Κάλυμνο και Λέρο.

οι δικαστές αναγκάζονται να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και πολλές φορές, λόγω καιρικών συνθηκών, να παραμένουν εκεί με αποτέλεσμα κατά την απουσία τους να μην μπορεί να στελεχωθεί Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην Κω για αρκετές ημέρες.

στην Κω λειτουργεί Κτηματολόγιο στο οποίο προΐσταται Πρωτοδίκης, που είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του κτηματολογικού δικαστή και με τον έλεγχο νομιμότητας σε κάθε μεταγραφή.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία στην Κω και κυρίως των ποινικών υποθέσεων και ιδιαίτερα των κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, οι κακουργηματικές πράξεις που εισήχθησαν στην ανακριτική διαδικασία παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Το 2021 είχαμε 103 υποθέσεις, το2022, 138 υποθέσεις και το 2023, 158 υποθέσεις.

Όπως τονίζει ο Μάνος Κόνσολας, όλα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη αλλαγής του οργανισμού και στην ενίσχυση του Πρωτοδικείου Κω με έναν ακόμα Πρόεδρο Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελείς.