Με επιστολή του δημάρχου της Ρόδου και προέδρου των δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε το πράσινο φως για να εκδοθεί απόφαση με την οποία εκχωρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων σε ένα νέο εταιρικό σχήμα, με μετοχικό κεφάλαιο που η Περιφέρεια θα έχει ποσοστό 40%, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη και υπό τον πλήρη έλεγχο του.

Αυτή η επιστολή του κ. Καμπουράκη έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων αφού ως παρότρυνση προς τον υπουργό για να εκδώσει την σχετική απόφαση, δεν ελήφθη η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρόδου ή κάποιου άλλου στην Περιφέρεια. Και ακόμα, ελήφθη από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική απόφαση, αφήνοντας πάντως την «λάντζα» στους δήμους με την αποκομιδή και «χαρίζοντας» την επεξεργασία στον νέο φορέα.

Φυσικά αυτό που θα πρέπει να διευκρινισθεί είναι το τίμημα  της γενναίας εκχώρησης!

Από την Λέρο ξεκίνησαν οι αντιδράσεις με την κάθετη αντίθεση που εκφράζει ο δήμαρχος στον σχεδιασμό. Ο κ. Κόλλιας αναφέρει πως δεν ρωτήθηκε και με τέτοιες μεθοδεύσεις αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού.

Σημειώνεται πως η απόφαση αφορά το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο. Ήδη Κεφαλλονιά και Ιθάκη αντιδρούν έντονα αφού για την διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οι δήμοι τους, δικές τους ανώνυμες εταιρείες.

Η επιστολή του δημάρχου της Λέρου

Αγαπητέ πρόεδρε,

Με αφορμή την επιστολή σας με αρ.πρωτ.291/220 που απευθύνεται προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζω την διαφωνία μου με το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και τον βαθύτατο προβληματισμό μου αλλά και την αντίθεσή μου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο για τους κάτωθι λόγους:

 1. Δεν προηγήθηκε διάλογος με τους Δήμους που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σε θέματα που τους αφορούν άμεσα
 2. Υποβαθμίζεται η λειτουργία των Δήμων αναφορικά με το θέμα, αφαιρώντας αρμοδιότητες, περιουσία και πόρους (πχ άρθρα 93, 84).
 3. Συγκροτείται νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας γεγονός που ειδικά για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα  προβληματικό, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η νησιωτικότητα δεν θα  μπορεί να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.
 4. Ο Φορέας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχου του από τους δήμους.
 5. Τίθεται θέμα απένταξης των υλοποιούμενων έργων και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων μέχρι την σύσταση και λειτουργία του νέου Φορέα διαχείρισης.
 6. Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δήμοι.
 7. Είναι δεδομένο ότι στον νέο Φορέα όπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη, και με το 60% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στους Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και έτσι ανοίγεται διάπλατα η οδός για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΥ της Λέρου, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αποτελεί οποιαδήποτε μομφή στο πρόσωπό σας, εκφράζει όμως την αγωνία μου, ως Δήμαρχος Λέρου και πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου γνωρίζοντας τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν, και για το λόγο αυτό δεν συναινώ σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου Λέρου και των κατοίκων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ

Αντίδραση στην Κω

Από την παράταξη του πρώην δημάρχου της Κω Γιώργου Κυρίτση η αντίδραση ήταν άμεση με ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες και απευθύνεται στον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά. Ο κ. Κυρίτσης θεωρεί πως ο κ. Νικηταράς συμφώνησε και εκχώρησε τον ΧΥΤΑ της Κω και την διαχείριση των απορριμμάτων σε εταιρικό σχήμα στο οποίο η Περιφέρεια θα συμμετέχει με μετοχικό κεφάλαιο που θα ελέγχεται σε ποσοστό 40% και θα έχει ως Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη.

Η ανακοίνωση του κ. Κυρίτση

Ο κ.Νικηταράς οφείλει να απαντήσει. Συμμετείχε ή όχι σε τηλεδιάσκεψη και συμφώνησε την εκχώρηση του ΧΥΤΑ Κω και της διαχείρισης των απορριμμάτων σε εταιρικό σχήμα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας;’

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Ρόδου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, φέρονται όλοι οι Δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ.Νικηταράς, να συμφώνησαν στη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση με την οποία εκχωρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νέο εταιρικό σχήμα, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ελέγχεται από την Περιφέρεια σε ποσοστό 40% και θα έχει ως Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Ρόδου στον Υπουργό Περιβάλλοντος και στο οποίο αναφέρεται ότι η σύμφωνη αυτή γνώμη διατυπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 29 Απριλίου.

Θα ήταν αδιανόητο να κάνει τέτοιο ο κ.Νικηταράς χωρίς να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη ο Δήμαρχος Λέρου διαψεύδει ότι συναίνεσε στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου.

Ο σημερινός Δήμαρχος Κω οφείλει να πάρει θέση και να δώσει απαντήσεις, αν ισχύουν όλα αυτά.

Συμμετείχε ή όχι στην τηλεδιάσκεψη;

Συναίνεσε ή όχι στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο:

 1. Ο ΧΥΤΑ Κω φεύγει από τα χέρια του Δήμου Κω και περνάει στο νέο εταιρικό σχήμα, που το μετοχικό του κεφάλαιο θα ελέγχεται κατά 40% από την Περιφέρεια και θα έχει επικεφαλής τον Περιφερειάρχη.
 2. Η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και ουσιαστικά περνά στην Περιφέρεια.
 3. Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΑ της Κω. Να γίνουμε χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων των άλλων περιοχών.
 4. Το νέο αυτό σχήμα που δημιουργείται, μπορεί να επιβάλλει τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ της Κω που θα επιβαρύνει τους πολίτες.
 5. Σε αμφισβήτηση μπαίνουν οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού της καθαριότητας των Δήμων.
 6. Ο Δήμος Κω στερείται πλέον της αρμοδιότητας να αποφασίζει και να προχωρά σε έργα και δράσεις για τη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων στο νησί.

Ζητήσαμε έγκαιρα ως παράταξη να γίνει άμεσα ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. της Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για όλους μας, να τοποθετηθούμε, να υπάρξει απόφαση κατά αυτής της φωτογραφικής νομοθετικής ρύθμισης που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Κω και των πολιτών της.

Προτίμησαν να σαλαμοποιήσουν το θέμα σε μια συνεδρίαση, παραμονή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πάλι κεκλεισμένων των θυρών, όπου θα μιλούν μόνοι τους, αν επιμείνουν στον τρόπο συνεδρίασης που επέλεξαν.

Η αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του δήμου Κω όμως θα είναι δική τους αποκλειστικά ευθύνη. ’’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κακοκαιρία «Ιανός»: Από αύριο βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το πλήρες κείμενο ακολουθεί:

Με μία νομοθετική ρύθμιση, χωρίς διαβούλευση, και μέσα σε συνθήκες ειδικής λειτουργίας και νομοθέτησης της Βουλής, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρούν στην αποδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο.

Η ορθή νομοθετική πρωτοβουλία επιβάλλει μια τέτοια σημαντική ρύθμιση να γίνεται κατόπιν ευρύτατης διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία. Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης, έχοντας προφανώς ενοχικό σύνδρομο, επέλεξε να φέρει στα κλεφτά την υφαρπαγή της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους, αφήνοντας στους Δήμους μόνο την αποκομιδή, και τη μεταφορά της σε έναν φορέα που δεν έχει κανένα υπάλληλο! Με αυτό τον τρόπο τίθενται υπό αμφισβήτηση η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, η ασφάλεια της προστασίας του περιβάλλοντος, η δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η υλοποίηση έργων υποδομής που συνδέονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο νέος φορέας, που θα τελεί υπό την προεδρία της Περιφέρειας, δεν θα έχει κανένα υπάλληλο, δεν θα διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για να υλοποιήσει έργα και ταυτόχρονα θα έχει τη μορφή Α.Ε., γεγονός που προδίδει την πρόθεση της Κυβέρνησης  για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους διαχείρισης, το οποίο θα μετακυληστεί, στο τέλος της μέρας, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

Η ρύθμιση ξεκινάει με τη σαφή διαφοροποίηση της διαχείρισης των  αποβλήτων τόσο μεταξύ Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Ιονίων Νήσων καθώς συστήνονται δύο Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ μόνο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αλήθεια, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν είναι νησιωτική περιφέρεια; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Μήπως ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν είναι αρεστός στην Κυβέρνηση, ενώ οι άλλοι δύο κάνουν τις χάρες των κυβερνώντων; Το γιατί πραγματοποιείται αυτός ο διαχωρισμός του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, χρειάζεται άμεσα απαντήσεις.

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών από τους ΟΤΑ, στους ΦΟΔΣΑ, γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ συγκαλείται εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου. Ενώ, από τους ΟΤΑ οι αρμοδιότητες περνάνε σε ΦΟΔΣΑ, με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αναλαμβάνει και τη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων αλλά και τη μελέτη-κατασκευή νέων.

Σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα, ο Περιφερειάρχης ή ο Αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από τον Περιφερειάρχη, θα παίζει τον ρόλο του γενικού δερβέναγα καθώς εκ του νόμου ορίζεται ως Πρόεδρος του εφταμελούς ΔΣ του φορέα, με μέλη δύο εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου και τέσσερα μόνο μέλη να εκπροσωπούν τους Δήμους, από τους συνολικά 34 που αριθμούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στις σχέσεις εξουσίας που θα διαμορφωθούν να ληφθεί υπόψη ότι οι Περιφέρειες διαχειρίζονται και το ΠΕΠ από το οποίο εξαρτώνται οι ΟΤΑ. Επίσης, η δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλύεται με ένα μόνο άρθρο, αφού σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, απαιτείται ένας μόνο εκπρόσωπος από ΟΤΑ για απαρτία και σε περίπτωση μη παρουσίας όλων των μελών του ΔΣ, η Περιφερειακή Παράταξη του Περιφερειάρχη θα μπορεί να λαμβάνει και μόνη της τις αποφάσεις.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων με τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη έχει και άλλες πτυχές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η μεταφορά της κινητής και ακίνητης περιουσίας των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ καθώς και του ανύπαρκτου προσωπικού. Αυτό είναι ένα σενάριο που βολεύει στην πλήρη αντικατάσταση των ΟΤΑ, ώστε το παιχνίδι της διαχείρισης των αποβλήτων να παίζεται με καλά κρυμμένους όρους και συνεργασίες. Τελικά οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό προσωπικό των ΟΤΑ θα αντικατασταθούν από ένα φορέα που δεν έχει κανένα εργαζόμενο. Τι καλύτερη δικαιολογία για να αρχίσει το παιχνίδι των αναθέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων; Τελικά όμως το λογαριασμό θα τον πληρώνουν οι ΟΤΑ και οι δημότες τους. Και οι ΦΟΔΣΑ θα κάνουν με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο.

Εκτός από τα καλά κρυμμένα μυστικά, η πλήρης μεταφορά της περιουσίας των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στη θεσμική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων, καθότι υπάρχει μια σειρά εγκεκριμένων και ενταγμένων στο ΕΣΠΑ μελετών για την χρηματοδότηση έργων, των οποίων η μεταβίβαση τους σε άλλο φορέα, άλλης μορφής, θα επιφέρει σοβαρές δυσλειτουργίες στην συνέχιση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στην πορεία των έργων. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται λόγω νέας πρόσκλησης του ΥΠΕΝ για υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για έργα απορριμμάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγκεκριμένα ύψους 22,7 εκ. €, τα οποία ωρίμαζαν οι ΟΤΑ και τώρα θα βρεθεί η ωρίμανση και η εκτέλεση τους στον αέρα!

Προφανώς αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν σε όλα τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που είναι σε φάση λειτουργίας και σε όλα που είναι σε φάση κατασκευής.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΥΠΕΝ, που έκαναν πάνω από ένα 6μηνο να καταλάβουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας στην ανακύκλωση και που δεν έχουν εφαρμόσει νομοθετημένες υποχρεώσεις της χώρας (έναντι της ΕΕ), είναι έτοιμοι να τινάξουν, μέσα στο καλοκαίρι, τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά στον αέρα και να δώσουν τους ΦΟΔΣΑ στους κομματικούς τους περιφερειάρχες. Ζήλεψαν φαίνεται τη δόξα του κ. Πατούλη που έχει αρχίσει τις αναθέσεις εκατομμυρίων λόγω κορονοϊού για έργα ΧΥΤΑ!

Οι πολίτες των νησιών, οι δημοτικές παρατάξεις και οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι οφείλουν να γνωρίζουν τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι εν κρυπτώ διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν θα γίνουν ανεχτές.

 2,968 total views,  2 views today