Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, εκτός απροόπτου θα ληφθεί απόφαση για τη μίσθωση του κτιρίου που είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία Νέα Αγορά.
Όπως εξήγησε στο skyrodos.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ.Δήμος Μουτάφης αυτή κρίνεται ως η καλύτερη λύση για να αναβαθμιστεί το κτίριο που μετράει αρκετές δεκαετίες ζωής και είναι ιστορικό.
” Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της Νέας Αγοράς. Ο εκμισθωτής θα έχει την ευθύνη για την επισκευή του κτιρίου.Επισης θα έχει την ευθύνη για την μίσθωση όλων των καταστημάτων”, δήλωσε ο κ.Μουτάφης και συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει προτιμησιακό δικαίωμα για τους καταστηματάρχες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα όμως προβλέπεται και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος ώστε να είναι εφικτή και η αναβάθμιση της ψαραγοράς.
Την σχετική εισήγηση θα παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Αν δοθεί η έγκριση από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτιρίου.
Ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στην επισκευή του κτιρίου. Το κόστος της επισκευής ανέρχεται στα 4.200.000 ευρώ.
Αφού η σχετικά εισήγηση εγκριθεί από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου τότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Υπολογίζεται ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Οκτώβριο.
Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς αφού οι συμβάσεις που είχαν συνάψει με τη δημοτική αρχή λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον εκμισθωτή του κτιριακού συγκροτήματος αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με το σχετικό διαγωνισμό.
Όλα τα φλέγοντα ζητήματα συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς με το δήμαρχο Ρόδου.
Και ενώ σχεδιάζονται όλα αυτά το ιστορικό κτίριο βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό του skyrodos.gr. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου η εγκατάλειψη είναι εμφανής.
Από ορισμένες κολόνες στο εσωτερικό του κτιρίου έχει αποκολληθεί το σκυρόδεμα και φαίνονται τα σίδερα. Το ίδιο και στην οροφή. Εγκαταλελειμμένο τμήμα σκαλωσιάς φανερώνει ότι έγιναν μικρής κλίμακας επισκευές που όμως δεν τελείωσαν. Τμήμα της περίφραξης όμως έμεινε να υπογραμμίζει την αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού στο χώρο.
Υγρασία σοβάδες που πέφτουν εδώ και εκεί και μάλιστα σε σημεία από τα οποία καθημερινά περνούν τουρίστες.
Στον όροφο σπασμένα τζάμια θα δώσουν την ευκαιρία να δημιουργηθούν μικρές λίμνες όταν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά σε κάποιο από τους εξώστες υπάρχει και μια μεγάλη τρύπα που μπορεί να γίνει αιτία να προκληθεί ατύχημα .
” Μπορεί να υπάρχουν σχέδια μεγαλεπήβολα και την αναβάθμιση του κτιρίου. Όμως στην καθημερινότητα μας ζούμε εργαζόμαστε σε ένα χώρο σε ένα κτίριο που μοιάζει να εγκαταλήφθηκε “, μας είπαν καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς.