Εξαιρετική η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νίκου Κουμνάκη  στην Μεσαιωνική πόλη  πριν λίγες ημέρες.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι οι «Oι αλλόφυλοι φίλοι». Παρουσιάστηκε στον προμαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου  στη Μεσαιωνική Πόλη.

Το  βιβλίο παρουσίασαν  ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας  στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος και ο συγγραφέας.

H oμιλία του Γ Σάββενα

Εξαιρετική όμως ήταν και η σύντομη ομιλία του κ. Γιώργου Σάββενα  για το βιβλίο. Μίλησε για το φίλο του συγγραφέα Νίκο  Κουμνάκη και το βιβλίο του αποσπάσματα του οποίου άκουγε από τον ίδιο. Είχε περιηγηθεί στις σελίδες ,  στην πλοκή του, στην ιστορία, στη Ρόδο του χθες, πολύ πριν το βιβλίο τυπωθεί.

Είχε γνωρίσει την  πλοκή και την ιστορία πολύ  πριν γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Γιατί το γνώριζε με έναν άλλον διαφορετικό τρόπο.  Γιατί τις εικόνες και τις λέξεις  που έπρεπε τις είχε.  Για αυτό και δεν χρειάστηκε να διαβάσει το βιβλίο.

«Με το ένστικτό και μόνο ότι ξέρω ότι δεν ξέρω είναι αυτό που με μαγεύει στο βιβλίο σου . Τι να πω ότι άκουσα τις πρώτες αράδες από εσένα και αμέσως με μάγεψες ; Το ότι ένιωσα το βλέμμα σου  να ταξιδεύει σε άλλες εποχές;  Το ότι οι ήρωες σου έγιναν μέρος της δικής μου ζωής ; Το ότι αγωνιούσα το πότε θα τελειώσεις το βιβλίο σου ; Ακόμη και αν έχει περάσει καιρός από τότε που πρωτοάκουσα οι εικόνες καλπάζουν ακόμη.  Τι να πρωτοπώ για σένα που ακόμη σε ανακαλύπτω. Πως μπλέκεις το φανταστικό με το ρεαλιστικό;  Το ότι υπάρχεις όταν οι πολλοί  απέχουν ; Το ότι απέχεις όταν οι πολλοί υπάρχουν;  Δημιούργησες τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουμε στο χθες κα να δημιουργηθεί μια γέφυρα συναισθημάτων», τόνισε μεταξύ άλλων  στην ομιλία του ο κ. Γ Σάββενας.

Ο Συγγραφέας

Ο Νικόλαος Κουμνάκης  είναι Αρχιτέκτονας (Πανεπιστήμιο της Ρώμης-Ιταλίας) και Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια-Ιταλίας). Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες. Ζει στην Ρόδο και αγαπά την ιστορία, την πατρίδα του τη Ρόδο και την ιστιοπλοΐα. Ο συνδυασμός αυτών των ενασχολήσεων, τον οδήγησε σε μια μακρά και βαθιά έρευνα της ιστορικής περιόδου που εξετάζει στο βιβλίο του.

Εκεί όπως λέει: «Ανακάλυψα στη συγκεκριμένη περιοχή και τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας ένα μαγευτικό σκηνικό με υπέροχες προσωπικότητες, να συμμετέχουν σε εξαιρετικά γεγονότα με απροσδόκητες ανατροπές. Αυτό αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως υλικό για την συγγραφή του βιβλίου. Ελπίζω ότι θα διεγείρει και θα απορροφήσει τους αναγνώστες όσο και εμένα, και θα δικαιολογήσουν την παθιασμένη επιλογή μου να τους ξανά-ζωντανέψω.»

Περίληψη για το βιβλίο

“Στους γεμάτους μυρωδιές δρόμους της Κωνσταντινούπολης, για κάποιον σημαντικό ένοικο του παλατιού, συχνά παραμονεύει ο θάνατος. Στο αισθησιακό χαρέμι, ο Μεγάλος Μαύρος Ευνούχος διαβάζει το παράξενο μέλλον του, στα κατακάθια ενός φρεσκοψημένου καφέ. Και αυτό το μοναδικό μέλλον, επιβεβαιώνεται όσο αυτό ξεδιπλώνεται.

Θα ξεκινήσει από εκεί και θα καταλήξει στις τάφρους και στις επάλξεις των μέχρι τότε απόρθητων κάστρων της Ρόδου, που υπερασπίζονται οι Ιωαννίτες Ιππότες.

Ένα ταξίδι γεμάτο μυστήριο, σε ένα συναρπαστικά μαγευτικό παρελθόν. Το νήμα που ενώνει όλα τα γεγονότα, είναι η βαθειά σχέση φιλίας ανάμεσα σε δυο αλλόφυλους και αλλόθρησκους ανθρώπους. Σταμάτησε να μιλά και έπεσε βαθύτερη σιωπή. Το βάρος του μυστικού που θα αποκάλυπτε, δεν έδινε περιθώρια για φυσική θεώρηση των πραγμάτων. Όλα εκεί μέσα, ήταν εξωπραγματικά. Όλοι μαζί, άνθρωποι και χώρος, ήταν στη σφαίρα του απόκοσμου. Είχες την αίσθηση ότι οι Ιππότες ούτε καν ανέπνεαν. Είχαν τα κεφάλια γερμένα μπροστά, καλυμμένα με την κουκούλα του ράσου τους και είχαν τα μάτια τους μισόκλειστα…

Δεν άντεξα και σαν ιερόσυλος ξέσκισα τη σιωπή και ρώτησα: -“Ποιο είναι αυτό το μυστικό Μεγάλε Μάγιστρε;” Ξανά σιωπή. Ξανά κατάνυξη. Και τότε άρχισε να ακούγεται από το βάθος της αίθουσας μια ανδρική χορωδία να ψέλνει μια χαμηλόφωνη ανεπαίσθητη ψαλμωδία, που κατέληγε σε μένα σχεδόν σαν βοή”.

 340 total views,  2 views today