Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε πλαστά ναυτικά πιστοποιητικά

296

Κύκλωμα που προμήθευε πλαστά πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας, καθώς και πλήθος εγγράφων που αφορούσαν σε διεκπεραιώσεις υποθέσεων ναυτικών, έναντι αμοιβής, και στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα αλλά και ναυτιλιακά πρακτορεία, εξάρθρωσαν οι λιμενικές αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή και άλλων ναυτιλιακών πρακτορείων ή και προσώπων.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από την Κάλυμνο, όταν μετά από έρευνα της Λιμενικής Αρχής, το πρωί της 09-08-2022, οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός 39χρονου, ο οποίος χρησιμοποιούσε αμφιβόλου γνησιότητας πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας και επάρκειας σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 39χρονος είχε προμηθευτεί τα έγγραφα αντί του ποσού των 1.000 ευρώ από ναυτική πράκτορα και διεκπεραιώτρια υποθέσεων με έδρα τον Πειραιά.

Με τη συνδρομή των στελεχών της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και αξιοποίησης των πληροφοριών που τους είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), συνελήφθησαν η 27χρονη ναυτική πράκτορας, καθώς και ένας 69χρονος, ενώ στη συνέχεια, μετά από έρευνα στελεχών της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στις 10-08-2022,  δυο άνδρες ιδιοκτήτες πρακτορείων και δύο γυναίκες υπάλληλοι πρακτορείου.

Οι συνολικά έξι συλληφθέντες κατηγορούνται από τις λιμενικές αρχές «ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος», ενώ, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, από «τις δραστηριότητές τους τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό των 120.000 ευρώ».

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια της 27χρονης, του 69χρονου και σε δυο ναυτιλιακά πρακτορεία, βρέθηκαν πιστοποιητικά εκπαίδευσης από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, απολυτήρια – αποδεικτικά απολύσεως – πτυχία γενικού και επαγγελματικού Λυκείου, πιστοποιητικά υπηρεσίας – Certificate of service, πιστοποιητικά Διεθνούς Σύμβασης STCW, πιστοποιητικά επάρκειας, διάφορα πιστοποιητικά εκπαίδευσης ναυτικών, ιατρικά πιστοποιητικά προς ναυτολόγηση, ναυτικά φυλλάδια, βιβλιάρια ασθενείας κ.λ.π. Επίσης βρέθηκαν δύο στικάκια αποθήκευσης usb, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, δύο κινητά τηλέφωνα, μία εξωτερική μονάδα υπολογιστή (πύργος), ένα πολυμηχάνημα και ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικές συναλλαγές, ονόματα και παρεχόμενες υπηρεσίες, 75 σφραγίδες: πλοίων, ελληνικής δημοκρατίας, διαφόρων ονομάτων, υπογραφών, γιατρών, υπηρεσιών, συμβολαιογράφων, στελεχών Λιμενικού Σώματος. ένα πιστόλι 9mm, ένας σιγαστήρας, 33 αβολίδωτα φυσίγγια κ.α.

Προανάκριση έγινε από τις Λιμενικές Αρχές Καλύμνου και Πειραιά, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ΄ εξακολούθηση, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβασης του νόμου περί όπλων.