Επίκαιρη ερώτηση για την ΣΣΕ στον επισιτισμό

440

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γεώργιο Μουλκιώτη κατατέθηκε με στόχο να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως Τουριστικά – Επισιτιστικά καταστήματα.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η προσπάθεια από την Ομοσπονδία μας να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στα πάσης φύσεως Τουριστικά – Επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας συνεχίζεται και έμπρακτα το πρώτο κόμμα που στηρίζει την προσπάθεια αυτή είναι το Κίνημα Αλλαγής καθώς και συνάντηση έγινε με την Πρόεδρο κα. Γεννηματά, αλλά κατατέθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον Υπουργό Εργασίας από τον αρμόδιο βουλευτή κ. Μουλκιώτη Γεώργιο.
Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε συμπεριλάβει και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό καθώς έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους κ.κ. Τσίπρα, Κουτσούμπα, Μητσοτάκη.

Ευελπιστούμε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις αυτές, 400.000 εργαζόμενοι ζητούν επιτακτικά την υποχρεωτικότητα της σύμβασης και θα πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να πάρει θέση υπέρ της ρύθμισης αυτής.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Kύριε Υπουργέ,

¨Όπως γνωρίζετε στις 12/12/2019 υπογράφθηκε μεταξύ ΠΟΕΕΤ ( Εργαζόμενοι) και ΠΟΕΣΕ , ΓΣΕΒΕΕ ( εργοδότες) κλαδική συλλογική σύμβαση που αφορά τους περίπου 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό και στα τουριστικά καταστήματα της χώρας.
Στις 18/12/2019 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε Δελτίο Τύπου όπου πανηγυρίζει για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναφέροντας ότι τίθεται άμεσα σε εφαρμογή χωρίς ωστόσο για να διευκρινίσει αν πρόκειται να κηρυχθεί υποχρεωτική .

Μάλιστα με γνώμονα τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4635/2019 η ψήφιση του οποίου σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η αρμόδια υπηρεσία ζητά από τους εργαζόμενους να αιτιολογήσουν την αναγκαιότητα κήρυξης της σύμβασης ως υποχρεωτική.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Τι προτίθεστε να κάνετε με τη μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην χώρα; Σκοπεύετε να κάνετε πράξη της προεκλογικές δεσμεύσεις για τα ην υποχρεωτικότητα της σύμβασης ώστε να είναι ρυθμισμένοι οι όροι αμοιβής και εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού;
2. Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσετε και πως θα ενεργήσετε ώστε να μην οδηγηθούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού και να μην τιμωρηθούν τόσο οι συνεπείς εργοδότες όσο και οι 400 χιλιάδες εργαζόμενοι ( διανομείς σερβιτόροι κλπ) που περιμένουν από την κυβέρνηση να συμβάλει έμπρακτα στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου;