Την ευκαιρία να παρουσιάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης στην επεξεργασία των λυμάτων του Αρχαγγέλου, είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνάντηση που είχε χθες με κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα βρισκόταν σε αδιέξοδο λόγω της εμμονής με την οποία παρουσιαζόταν στο κοινό της Ρόδου η πρόταση, που άλλωστε παρουσιαζόταν και ως ώριμη μελέτη, που περιέγραφε ως λύση και μάλιστα μοναδική, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από τον Αρχάγγελο στο Βόδι. Μια λύση, τεχνικά μαξιμαλιστική, οικονομικά υπερβολική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη. Για την υλοποίηση της δε, θα έπρεπε, όπως περιγραφόταν, να κλείσει ο μοναδικός οδικός άξονας Ανατολικής Ρόδου για κάποια χρόνια!
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξήγησε στους κατοίκους του Αρχαγγέλου, πως η εμμονή σε αυτή τη συζήτηση στοίχισε πολλά πολύτιμα χρόνια και οδήγησε σε ένα αδιέξοδο που κανένας πλέον απο τους υποστηρικτές της δεν μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκή και πειστικά επιχειρήματα.
Χρειάστηκε και προσωπική γραπτή παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, προς την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να οδηγηθεί η συζήτηση στη σωστή βάση της κατασκευής ξεχωριστής μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή.
Στους κατοίκους της Αρχαγγέλου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά :
“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ήταν και είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των έργων επεξεργασίας λυμάτων των Οικισμών Γ! Προτεραιότητας. Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από την ισχύουσα νομοθεσία και έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια. Στα όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τρεις είναι οι οικισμοί στους οποίους δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Και οι τρεις είναι στη Ρόδο (Αφάντου, Αρχάγγελος, Λάρδος).
Η αρμοδιότητα βεβαίως για την επίλυση του θέματος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Δήμο και ειδικότερα στη ΔΕΥΑΡ.
Ωστόσο είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε σταθερή άποψη επί του θέματος. Η λύση ήταν και παραμένει η κατασκευή ξεχωριστής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή. Την άποψη αυτή χρειάστηκε να διατυπώσω και γραπτώς με προσωπική μου επιστολή στην Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων του αρμόδιου Υπουργείου που μετά και την πίεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες είμαστε σε συνεχή επαφή, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Επιτέλους, η βάση της συζήτησης και της κατεύθυνσης μελέτης είναι η σωστή, η κατασκευή δηλαδή ξεχωριστής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή, και γραπτώς επίσης δεσμευθήκαμε προς την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων να συνδράμουμε και οικονομικά στην υλοποίηση των έργων στο βαθμό που θα απαιτηθεί”.