Connect with us

COVER STORY

Επί ποδός όλοι για το “κανόνι” του Thomas Cook | Video

Τις απώλειες τους μετρούν ξενοδόχοι σε Ρόδο και Κω αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, από την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας σήμερα τα ξημερώματα.

Στο υπουργείο Τουρισμού ήδη έχει στηθεί κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε τοπικό επίπεδο Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου συντονίζουν τις προσπάθειες ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους πελάτες του τουριστικού οργανισμού και όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν ταχύτατα και με ασφάλεια στη Μεγ. Βρετανία.

Βούληση όλων είναι να καταλάβουν οι τουρίστες ότι βρίσκονται σε μια ευρωπαική χώρα που μπορεί να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό κρίσεις σαν και αυτή που πυροδότησε το κανόνι της Thomas Cook.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Στις προσπάθειες που γίνονται αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος η επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είναι διαρκής .

«Η ημέρα σήμερα ξεκίνησε με την αναστολή της Thomas Cook Αγγλίας. Μας είχε δώσει αγωνία και άλλες φορές καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν διεσώθη στο παρά πέντε. Αυτή τη φορά φαίνεται πως τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είμαστε από νωρίς το πρωί σε μια μαραθώνια προσπάθεια συντονισμού όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση της κατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού την ΠΟΞ, το ΞΕΕ και τον ΣΕΤΕ. Το μήνυμα μας είναι αυτό που μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να στέλνει στους επισκέπτες, που την τίμησαν με την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να αναδείξουμε με κάθε τρόπο ότι είμαστε μια οργανωμένη δυτική χώρα η οποία έχει σχέδιο για αυτές τις καταστάσεις. Στόχος να ανταπεξέλθουμε με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως η συνεργασία με την πρόξενο της Μεγ. Βρετανίας κ. Κοσιώρη δείχνει πως το όλο σχέδιο υλοποιείται στάδιο στάδιο.

Την άποψη ότι οι Ροδίτες επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τους Βρετανούς που ήρθαν για διακοπές στη Ρόδο και τα άλλα νησιά μέσω του Thomas Cook εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

“Ένας ώριμος προορισμός όπως η Ρόδος έχει και κάποιες κακές μέρες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι τουρίστες είναι και αυριανοί μας πελάτες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους δείξουμε ότι ήρθαν διακοπές σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό που τους διασφαλίζει και τα ανάλογα δικαιώματα. Είμαι χαρούμενος που η πρεσβεία του Ην Βασιλείου στην Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει όποιος επιθυμεί να επιστρέψει απρόσκοπτα στη χώρα του. Είμαι βέβαιος ότι οι Ροδίτες θα κάνουν ότι μπορούν για να επενδύσουν σε αυτό τον κόσμο. Η δουλειά μας στον τουρισμό δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Και από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή μέσω του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού. Έχουν σχετική ενημέρωση και οι συνεργάτες μας στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου. Οι πελάτες μας πρέπει να ξέρουν ότι βρίσκονται σε ευρωπαϊκή δυτική οργανωμένη και ασφαλή χώρα. Τους θέλουμε για διακοπές και το επόμενο έτος», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Στις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους οι ξενοδόχοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

«Μια δύσκολη εβδομάδα και ημέρα ξεκίνησαν για τους ξενοδόχους. Είμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η ομαλή επιστροφή στις χώρες τους . Θα τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι τουρίστες που ήρθαν μέσω του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού είναι οι αυριανοί μας πελάτες. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε προβλήματα. Υπάρχει συνεργασία με τους φορείς και για το οικονομικό κομμάτι της ζημιάς που προκάλεσε η πτώχευση της Thomas Cook», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί το ύψος των οφειλών που αφήνει τοπικά η Thomas Cook ο κ. Mαρκόπουλος δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη καταγραφή.
Στη Ρόδο όπως επισημάνθηκε βρέθηκαν σήμερα 2.400 τουρίστες που ήρθαν μέσω της Thomas Cook και 1.600 στην Κω.
«Σήμερα στη Ρόδο δεν υπήρχε προγραμματισμένη πτήση. Στην Κω έχουν ληφθεί μέτρα για την πραγματοποίηση τριών πτήσεων για την αναχώρηση των τουριστών που είχαν προγραμματίσει να φύγουν σήμερα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Σε ερώτηση αν θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη δίνη της πτώχευσης ο κ. Καμπουράκης δήλωσε πως έχει πτωχεύσει ο Thomas Cook Αγγλίας που διακινεί 60.000 με 70.000 άτομα.

« Υπάρχει ο Thomas Cook Σκανδιναβίας και η αεροπορική εταιρεία Contour που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε αυτούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την πτώχευση. Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να αντιληφθούν η Ρόδος είναι ασφαλής προορισμός. Και η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό. Οι κινήσεις της είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο δήμαρχος.

«Προφανώς θα υπάρξουν κάποιες τοπικές επιχειρήσεις που ίσως να έχουν οικονομική ζημία. Η συζήτηση με την κυβέρνηση είναι για τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε συνολικά για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξει ανακοίνωση. Και οι επιχειρηματίες πρέπει να ξέρουν ότι κάποιοι νοιάζονται για αυτούς», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ

Στην πτώχευση του τουριστικού οργανισμού αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναίδης
«Τώρα έχει πτωχεύσει το αγγλικό τμήμα του οργανισμού. Μάλλον κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα υπόλοιπα. Το αγγλικό κομμάτι όμως είναι ασφαλισμένο. Η ασφαλιστική εταιρεία θα εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των πελατών», τόνισε ο κ. Μηναίδης που απέδωσε την κατάρρευση του αγγλικού τμήματος του Τhomas Cook στο brexit.
Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να καλυφθούν οι ζημίες των επιχειρηματιών ο κ. Μηναίδης δήλωσε πως αυτό είναι αδύνατο και κάθε επιχειρηματίας θα αναλάβει το βάρος που του αναλογεί.

Η Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων

Στις επιπτώσεις από την πτώχευση αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος

“Θα μείνουν πολλά ποσά απλήρωτα προς τα ξενοδοχεία. Μιλάμε για μεγάλα ποσά που χάνουν τα ξενοδοχεία”, δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Σε ερώτηση αν μπορούν να αποζημιωθούν οι ξενοδόχοι ο κ.Ματσίγκος τόνισε πως δεν διασφαλίζονται οι επιχειρηματίες

“Το μόνο που γίνεται είναι η εκκαθάριση της εταιρείας η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και η πληρωμή των υποχρεώσεων. Αν περισσέψει κάτι τότε δίνεται στους επιχειρηματίες”, τόνισε.

H Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων

Στην πτώχευση του αρχαιότερου τουριστικού οργανισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κώστας Κατσίβας.
« Είναι αρκετοί οι τουρίστες που είναι στην περιοχή μας. Ο Thomas Cook είναι ο δεύτερος μεγάλος τουριστικός οργανισμός μετά την TUI. Όταν πέφτει ένα γραφείο έξω χάνει όλος ο τόπος . Χάνουμε όλοι μας ξενοδόχοι πράκτορες προμηθευτές», τόνισε ο κ. Κατσίβας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κω αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Κωνσταντίνα Σβύνου.
“Μετά την TUI δεύτερος σε κατάταξη τουριστικός οργανισμός είναι η Thomas Cook. Περιμένουμε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες τους. Έχουμε αποδείξει σε ανάλογα περιστατικά ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους κρίσεις. Στόχος να διαφυλάξουμε την τουριστική μας εικόνα. Επίσης είναι σημαντικό να μην γονατίσουν οι επιχειρήσεις», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε ερώτηση αν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν επιχειρήσεις από την πτώχευση η κ. Σβύνου απάντησε :

«Σε δεινή θέση είναι πολλές επιχειρήσεις. Να μην ξεχνάμε πως υπήρχαν ξενοδοχεία που συνεργάζονταν αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο τουριστικό οργανισμό».

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Στην ανακοίνωση της ΠΝΑΙ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το μήνυμα της  συντονισμένης και ψύχραιμης διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε με την αναστολή λειτουργίας του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας έστειλαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη, για την εκτίμηση της κατάστασης, μετά την είδηση της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού, νωρίς τα ξημερώματα. Συμμετείχαν σε αυτήν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη, o χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες και περίπου 1600 στην Κω που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook.  Ειδικότερα για σήμερα, δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη πτήση αεροσκαφών της εταιρείας από τη Ρόδο.  Όσον αφορά την Κω, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 3 πτήσεις , οι επιβάτες των οποίων εξυπηρετούνται με πτήσεις άλλων εταιρειών και η επιχείρηση επιστροφής τους στην Αγγλία εξελίσσεται ομαλά.

Από νωρίς το πρωί εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, Περιφέρεια, Δήμος και ΕΞΡ βρίσκονται σε μια μαραθώνια προσπάθεια συντονισμού όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την διαχείριση της κατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τους λοιπούς τουριστικούς φορείς της χώρας, όπως η ΠΟΞ, το ΞΕΕ και ο ΣΕΤΕ.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στους δημοσιογράφους. ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η είδηση της αναστολής λειτουργίας της  Thomas Cook Αγγλίας είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη.  Δική μας δέσμευση είναι ότι θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε   αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν. Βεβαίως θα αναδείξουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε μια ώριμη τουριστική αγορά η οποία  με πολύ μεγάλο σεβασμό στους επισκέπτες της, έχει σχέδιο και ξέρει να διαχειρίζεται  τέτοιου είδους καταστάσεις  με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με την υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο,  Ράνια Κοσιώρη, μας δείχνει ότι όλο το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται ομαλά κατά συνέπεια, δεν συντρέχει σήμερα κανένας λόγος ανησυχίας».
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε:

«Σε μια συγκυρία όπως αυτή, οι σημερινοί πελάτες,  είναι οι αυριανοί μας πελάτες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν και αναγνωρίζουν ότι ήλθαν διακοπές σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό που τους διασφαλίζει ευρωπαϊκά δικαιώματα και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα για να μπορέσουν να επιστρέψουν απρόσκοπτα στη χώρα τους. Θέλω να τονίσω ότι ο τουρισμός για τη Ρόδο δεν είναι σπριντ. Είναι μαραθώνιος. Και ο μαραθώνιος, παρά την σημερινή δύσκολη μέρα, οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στο αύριο και στην επιστροφή των επισκεπτών αυτών, ως αυριανοί ευχαριστημένοι πελάτες. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αυτοδιοίκηση β΄ και α΄ βαθμού, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Οι Ροδίτες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το αντίθετο του κακού δεν είναι το καλό. Μπορεί να είναι το χειρότερο, το οποίο, με τις σημερινές συμπεριφορές και ενέργειες, οφείλουμε να αποτρέψουμε. Στους δε επισκέπτες του Thomas Cook στέλνουμε το εξής μήνυμα: η Ρόδος που επέλεξαν είναι ένας ευρωπαϊκός προορισμός με ασφάλεια και θα διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα που έχουν για την απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη επιστροφή στη χώρας τους».

Ο Μανώλης Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, τόνισε:

« Είναι μια δύσκολη μέρα μια δύσκολη εβδομάδα για το Ροδιακό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η επιστροφή τους .Τα μέτρα που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται είναι αναγκαία, αλλά αυτό είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο πελάτης που σήμερα βρίσκεται στα ξενοδοχεία μας μέσω του Thomas Cook ,αύριο θα είναι μέσω ενός άλλου οργανισμού, άρα αυτό πρέπει να κυριαρχεί στις ενέργειες μας. Σίγουρα θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όποια ζητήματα προκύψουν στο επόμενο διήμερο και να μειώσουμε τις επιπτώσεις Από εκεί και πέρα υπάρχει συνεργασία με τους φορείς ως προς το οικονομικό κομμάτι όπου τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχει κατανόηση και όλοι μαζί θα διαχειριστούμε την κατάσταση» .

 

Click to comment

Το πιο ενδιαφέρον

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ του 20χρονου Ροδίτη και του Αλβανού

COVER STORY

“Εφυγε” τελικά η 24χρονη Μιράντα από τη Σορωνή

COVER STORY

Connect

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.