Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει στη Ρόδο ισχυρός σεισμός ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον Skyη σεισμικό δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό είναι πάνω από το μέσο όρο στην περιοχή γεγονός που χρειάζεται όπως τόνισε περισσότερη επιστημονική παρακολούθηση.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο τέλεσης του σεισμού ο κ. Παπαδόπουλός τόνισε πως η μελέτη των στατιστικών στοιχείων μπορεί να δείξει τον πιθανό χρόνο αλλά αυτό δεν αποτελεί και νομοτέλεια.
Ο κ. Παπαδόπουλος έχει εξηγήσει επιστημονικά ότι τον τρόπο με τον οποίο έχει ενεργοποιηθεί το ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου με το με τον μεγάλο σεισμό 6,8 στη Ζάκυνθο.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος “Μετά τις σεισμικές δονήσεις της Ζακύνθου, υπάρχει μια μικρή αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην άλλη πλευρά του τόξου. Στην Κρήτη και στην μεριά της Ρόδου, δηλαδή στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου.
Για το κατά πόσο υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους σεισμούς των δύο τμημάτων ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι “Υπάρχουν μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά που δείχνουν ότι όταν ενεργοποιείται το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου, επιφέρει μια αυξημένη πίεση στο ανατολικό τμήμα που εκφράζεται με σεισμική δραστηριότητα. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε ισχυρό σεισμό αλλά είναι πιθανό σε έναν χρονικό ορίζοντα ενός ή δύο ετών να φανεί.
Αυτό που σώζει τη κατάσταση όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος είναι ότι το επίκεντρο των περισσοτέρων ισχυρών σεισμών που έχουν γίνει εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τους κινδύνους.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να προκληθούν και τσουνάμι από ένα ισχυρό σεισμό που μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο επανέλαβε πως τα δύο μηχανήματα καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας σε Πλημμύρι και Κάλαθο που τελούν υπό την ευθύνη του Αστεροσκοπείου χρήζουν συντήρησης. Όσο για τους τέσσερις ειδοποιητές λειτουργού μόνο οι δύο αφού οι λοιποί έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όπως τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Αστεροσκοπείο μπορεί να ενημερώσει το περισσότερο σε δέκα λεπτά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ύπαρξη σεισμού. Ωστόσο από εκεί και πέρα το θέμα χάνεται είπε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να φθάνει άμεσα το σήμερα σε όλες τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.