Η Σύρνα ως μεγάλο προαναχωρησιακό κέντρο σε αντικατάσταση των hot spots.
Επανέρχεται στο θέμα της Σύρνας και την πρόταση που έκανε προ διημέρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου/καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης -μία πρόταση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια- προκειμένου να γίνει εκεί ένα μεγάλο προαναχωρησιακό κέντρο, ο οποίος μέσω της σελίδας του στο FB αναφέρει τα εξής:
Μεταξύ των προτάσεων που ανέφερα προχθές και λόγω της ανταπόκρισης που είχε η αναφορά μου στην δημιουργία πρότυπου και μεγάλου προαναχωρησιακού κέντρου στο απομονωμένο (σήμερα ακατοίκητο) νησί Σύρνα, παραθέτω παρακάτω πρόσθετες πληροφορίες καθώς και την ακριβή της θέση στο χάρτη.
Η Σύρνα είναι νησί του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, το οποίο κατοικούνταν μέχρι πριν απο 20 χρόνια. Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου στο μέγεθος του Καστελόριζου).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του μικρονησιωτικού συμπλέγματος που περιβάλλει την Αστυπάλαια. Βρίσκεται στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου και υπήρξε πάντα οικισμός και εξάρτημα της Αστυπάλαιας[1].
Η ταχεία δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα πρέπει να οδηγήσει στο σταδιακό κλέισιμο των σημερινων hot spots στα ανατολικότερα νησιά μας. Σε περίπτωση μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης, ανάλογα νησιά υπάρχουν σε άλλα σημεία του Αιγιαίου”.
Ενώ επιπρόσθετα σε σχόλιο αναγνώστη για τη Γυάρο, ο κ. Βαληνάκης απαντά: “Η Γυάρος θεωρείται ιστορικός τόπος πλέον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την προώθηση αιολικών πάρκων. Επιπλέον, έχει σημασία το νησί που θα γίνει το προαναχωρησιακό κέντρο να είναι στα Δωδεκάνησα”.
