Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου στην πλατεία Σύμης. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, καθώς με την επέκταση της Πινακοθήκης στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος, το μουσείο αποκτά τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για να εκσυγχρονίσει και ν’ ανανεώσει τις λειτουργίες του.
Η παραχώρηση έγινε εφικτή με τις προσπάθειες του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρη Χατζηιωάννου, με την αρωγή του Προέδρου Νίκου Φρόνα και του ΔΣ του ΜΝΤΔΡ, να πεισθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να μεταφέρει το πωλητήριο του ΤΑΠ, και ν’ αποδώσει το σύνολο του ισογείου στο Δήμο Ρόδου.
Παράλληλα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης του ανατολικού τμήματος της πλατείας Αργυροκάστρου που προβλέπει την επανάχρηση του χώρου, μπροστά από το κτίριο του καταλύματος της Ωβέρνης, ενώ στη Νέα Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, εντάσσεται και η αποκατάσταση του οθωμανικού αρχοντικού «Χασάν Μπέη» για πολιτιστική χρήση.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η μουσειολογική μελέτη της Πινακοθήκης «Ανδρέας Ιωάννου» από την εταιρεία ΑΔΚ Α.Ε. Η μουσειολογική μελέτη προσφέρει εσωτερική συνοχή και συνέπεια, όχι μόνο στην συλλογή, αλλά και στην οργάνωση του μουσείου σε όλες τις δραστηριότητές του.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν εργασίες διαρρύθμισης εσωτερικών χώρων σε ισόγειο και όροφο, δημιουργία ειδικών χώρων αποθήκευσης και συντήρησης των έργων τέχνης, λειτουργία πωλητηρίου στο ισόγειο, πρόσβαση ΑμεΑ στο ισόγειο του κτιρίου, χωροθέτηση ανελκυστήρα, διαμόρφωση αναβάθμιση χώρων υγιεινής, εξοπλισμό κι αναβάθμιση για τη λειτουργία όλων των εκθεσιακών χώρων του κτιρίου, πλήρης αντικατάσταση των ΗΜ εγκαταστάσεων και διαμόρφωση της κύριας εισόδου από το ισόγειο, ώστε ο επισκέπτης να έχει άμεσα πρόσβαση στη Δημοτική Πινακοθήκη, μπαίνοντας στην Παλιά Πόλη.
Το έργο εντάχθηκε στο μέτρο «Αστική Αναζωογόνηση 2018», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2017-2018, στο Πράσινου Ταμείο με 408,χιλ ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 930χιλ. ευρώ. Η μουσειολογική μελέτη, υιοθετώντας το βλέμμα του επισκέπτη, διαμορφώνει ένα εύληπτο αφηγηματικό σενάριο μέσα στο οποίο εντάσσονται τα θέματα/αντικείμενα έτσι ώστε να αποκτούν νόημα για τον επισκέπτη και να τον βοηθούν να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της έκθεσης και να τα συσχετίσει με τη δική του καθημερινή εμπειρία.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Δημοτική μας Πινακοθήκη, αποτελεί σημείο αναφοράς κι η συλλογή του ένα «ανεκτίμητο θησαυρό» του πολιτισμού της Ρόδου. Η συμβολή του στην προβολή των Ελλήνων δημιουργών, η διεπιστημονική του προσέγγιση με άλλες μορφές τέχνης, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα των ποικίλλων εκδηλώσεων το καθιστούν ένα σπουδαίο πνευματικό Κέντρο, με διεθνή εμβέλεια. Αυτό το θησαυρό θέλουμε ν’ αναδείξουμε, επεκτείνοντας τον ζωτικό του μουσειακό κι υιοθετώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις των χώρων Τέχνης» τονίζει ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.
«Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ήταν να επενδύσουμε στο μεγάλο κεφάλαιο, αυτό του πολιτισμού. Η επέκταση της Δημοτικής Πινακοθήκης κι ένταξη κι άλλων κτιρίων στο πολιτιστικό δυναμικό, δίνει υπόσταση και νόημα στους σκοπούς και στην αποστολή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης και των παραρτημάτων του μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η γνώση, η ιστορία, η τέχνη και ο πολιτισμός. Οι πλατείες Σύμης και Αργυροκάστρου μετατρέπονται σε τοπόσημο, με πέντε χώρους Πολιτισμού. Δημοτική Πινακοθήκη, Αίθουσα Ντε Μιγύ, Αρχοντικό Χασάν Μπέη, Κοσμητική Συλλογή και Αρχαιολογική Βιβλιοθήκη» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.
Η Πινακοθήκη της Ρόδου στεγάζει σήμερα μία από τις πιο έγκυρες και πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες ζωγράφους που δημιούργησαν σ’ αυτές τις εννέα δεκαετίες, διαμορφώνοντας τη σύγχρονή μας ζωγραφική, εκπροσωπούνται σε αυτή τη συλλογή με χαρακτηριστικά έργα, όπως, Κ. Μαλέα, Κ. Παρθένη, Φ. Κόντογλου, Θεόφιλου, Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Σπ. Βασιλείου, Γ. Σπυρόπουλου, Γ. Γαΐτη, Α. Φασιανού, Ν. Κεσσανλή, Χρ. Μπότσογλού, Κ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Εγγονόπουλου, Β. Σεμερτζίδη, Δ. Κούκου και πολλών άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα.
Οι ενότητες ζωγραφικής και χαρακτικής εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, συχνά μάλιστα με έργα που ανήκουν στα σπουδαιότερα της συνολικής προσφοράς και ιστορίας τους. Είναι έργα που σημάδεψαν τις εξελίξεις της δημιουργίας αυτών των καλλιτεχνών, που παρουσιάστηκαν σε επίσημες εκθέσεις. Σημειώνεται δε ότι μέρος της συλλογή μας με τίτλο «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου», φιλοξενείται μέχρι τις 12 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα «Μαρίνας και Βασίλη Θεοχαράκη» στην Αθήνα.