Για ενίσχυση του κλάδου των ταξιτζήδων και άμεσα μέτρα για να διασωθεί ο κλάδος, ανοιχτή επιστολή απευθύνουν προς τους βουλευτές του νομού οι ιδιοκτήτες των ταξί της Ρόδου.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή τους

Σε κατάσταση ασφυξίας έχουν περιέλθει τα ταξί λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης,  όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί και η ομοσπονδία, τονίζοντας ότι η πολιτεία αγνοεί προκλητικά τις εκκλήσεις για βοήθεια όχι ειδική] αλλά ανάλογη με των υπολοίπων κλάδων. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ήδη από τις 28/1/2020 με την 5η τροποποίηση του πλαισίου για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης μεριμνά για τη χορήγηση επιδοτήσεων σε αυτοαπασχολούμενα άτομα όπως για παράδειγμα και οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί.

Ειδικά στα άρθρα 41 και 43 αναφέρονται ότι μπορούν να χορηγηθούν επιδοτήσεις και για αυτοαπασχολούμενα άτομα των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έξαρση της νόσου cobid-19 και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να υπολογίζουν την ένταση της ενίσχυσης είτε με βάση τον μέσο εθνικό μισθό είτε με βάση το μηνιαίο ισοδύναμο του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων.  Οι ιδιοκτήτες ταξί και η ομοσπονδία ιδιοκτητών ταξί όλο αυτό το διάστημα κατέθεσε πλήθος προτάσεων στο υπουργείο οικονομικών, επικοινώνησε με κάθε δυνατό τρόπο και ενημέρωσε για την τραγική οικονομική κατάσταση του κλάδου και των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν.

Ζητήσαμε σταθερή οικονομική ενίσχυση για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας με μία επιδότηση που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ταξί.
Τίποτα απολύτως δεν συγκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η λέξη απόγνωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα και την κακοποίηση που βιώνει σήμερα ο κλάδος των ταξί.

Ουσιαστικά χωρίς μεταφορικό έργο λόγω των περιοριστικών μέτρων και την πολιτεία να αγνοεί προκλητικά τις εκκλήσεις για βοήθεια όχι ειδική αλλά ανάλογη των άλλων υπολοίπων κλάδων.
Το ταξί αργοπεθαίνει και μαζί του υποφέρουν χιλιάδες οικογένειες η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει ως επιχείρηση και όχι ως αυτοαπασχολούμενους και μας εντάσσει στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για ένα χρόνο το ταξί αδικείται επίμονα και συστηματικά.

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε οικονομικά τον κλάδο των ταξί με 93 εκατομμύρια ευρώ και ότι σε κάθε ταξί αντιστοιχούν περίπου 3.500 ευρώ.

Η αλήθεια είναι διαφορετική όμως, από τα 93 εκατομμύρια που ισχυρίζεται το υπουργείο τα 22 εκατομμύρια αποτελούν ενίσχυση σε μισθωτούς οδηγούς και όχι σε ιδιοκτήτες ταξί. Έτσι μένουν 71 εκατομμύρια από αυτά τα 55 εκατομμύρια είναι δάνεια με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Όσο για την επιστρεπτέα 4 και 5 που θα επιστρέψουμε το 50% το πήραν μόνο το 40% των ιδιοκτητών ταξί. Το επίδομα του ειδικού σκοπού τον Μάιο είναι αυτό που εισέπραξαν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ταξί.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η εξής υπάρχουν ιδιοκτήτες ταξί που εισέπραξαν μόνο το επίδομα ειδικού σκοπού. Η ενίσχυση που επικαλέστηκε το υπουργείο το έκανε χωρίς την απαραίτητη διευκρίνιση ότι δηλαδή από ένα ταξί ζουν συνήθως 2 έως 4 οικογένειες και ότι οι ιδιοκτήτες ταξί δεν είναι 28.000 αλλά περισσότεροι από 38.000.

Μέχρι και σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί χρησιμοποίησαν το διάλογο και την επιχειρηματολογία σε κάθε αίτημά μας και σε κάθε συνάντηση. Από δω και στο εξής δεν διεκδικούμε. Απαιτούμε όχι μόνο τα αυτονόητα αλλά και όλα όσα αδίκως μας στερείτε εδώ και ένα χρόνο. Από το να μας σκοτώνετε κάθε μέρα και από λίγο είναι προτιμότερο να πέσουμε μαχόμενοι και υπερήφανοι.
Το φάντασμα του Ραγκούση και οι μέρες του, 11 βγαίνουν στην επιφάνεια από μόνες τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε από τους βουλευτές μας Κύριο Μάνο Κόνσολα, Κύριο Βασίλειο Υψηλάντη, Κυρία Μίκα Ιατρίδη, Κύριο Ιωάννη Παππά και Κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό:
Φανερή και έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών βουλευτών με προσωπική παρουσία στα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών- Εργασίας, να επιδοτηθούμε επί των χαμένων δρομολογίων, λόγω μείωσης θέσεων [1 άτομο] και μείωση της εργασίας κατά 80% λόγω της πανδημίας. Παρακαλούμε την παρέμβαση και τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου στα δίκαια αιτήματά μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΙΑΚΟΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΑΣΤΟΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
ΛΙΒΙΣΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΩΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ ΜΙΧΑΗΛ».

 359 total views,  2 views today